HTML

Lájkolj minket

Nem is gondolná, mi a gerincműtét két legnagyobb ellensége

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.11.15. 07:06

Az elhízás és a diabetes súlyos egészségügyi problémák, mondhatni népbetegségek, ezek gerincproblémákra vonatkozó negatív hatásai viszont valamiért kevésbé ismertek. Magyarországon a felnőttek 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, hazánkban jelenleg közel 600.000 cukorbeteget tartanak nyilván, és számuk folyamatosan, évente 5-10%-al növekszik. A gerincsebészeti beavatkozásokat érintően eddig kevés szó esett az elhízásról és a diabetesről mint szövődményforrásról, holott komoly problémákat okozhatnak.

gerinces_agyeki_gerinc_blog.jpg

Az elhízás következtében számos betegség - különösen a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, egyes rákbetegségek, a csont-ízületi gyulladás és az asztma - kialakulásának valószínűsége megnő. Magyarországon a születéskori várható átlagos élettartam (egy 2000-es adat szerint 71,3 év) nagyjából egy évtizednyivel alatta marad a nemzetközi összehasonlításban vezető japánok várható átlagos élettartamának, részben az elhízás és az ahhoz kapcsolódó betegségek következtében. A kóros elhízás ezenfelül több ponton nehezíti a gerincműtét kimenetelét és a gyógyulás folyamatát is. Lássuk, hogy miért:

A gerincműtét rizikója elhízás esetén a beteg oldaláról nézve

  • A nagyobb vérvesztés legyengíti szervezetünket. Ráadásul mivel a zsírszövet vérellátása rosszabb, ezért a helyi vérkeringés lassabb, a terület tápanyag- és oxigén ellátása is romlik, ez pedig veszélyezteti a sebgyógyulást.
  • Ha az elhízás további érbetegségekkel társul (például érelmeszesedéssel), az tovább rontja a helyi vérkeringést. A romló keringés szélsőséges esetben pedig sejtelhaláshoz (nekrózis) vezet.
  • A rossz keringés miatt, a fehérvérsejtek elhalásával csökken a helyi immunrendszer válaszképessége a fertőzésekkel szemben, ennek következtében megnő a sebfertőzés kockázata.
  • Összességében tehát az elhízás elhúzódó vagy elégtelen sebgyógyulást okozhat a műtét ideje után a legnagyobb orvosi körültekintés és pontosság ellenére is.

A gerincsebész oldaláról nézve

A kórosan vastag bőr alatti zsírszövet rontja a sebész látási viszonyait, ezért nehezíti a feltárást. Ezzel együtt azonban a több zsírszövet átmetszésével nagyobb a vérvesztés veszélye is, amelynek csökkentése meghosszabbítja a műtét idejét, az érzéstelenítés, altatás hosszát.

Diabetes. Ami ellen nem sokat tehetünk, de jobb, ha tudjuk, mivel jár

A cukorbetegek egészségkultúrája ma Magyarországon kimondottan jónak mondható. A betegek odafigyelnek betegségükre, szorosan kontrollálják állapotukat, gyógyszerelésüket. Mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy a diabetesesek körében kiemelkedően több a sebgyógyulási zavar. Nehezen beállítható, ingadozó vércukorszint műtét idején külön odafigyelést igényel az műtéti csapattól. A vércukor ingadozások mellett a vérben olyan hosszantartó sejtszintű változások történnek, amelyek csökkenthetik az oxigénellátást és a szervezet immunválaszát.

A depresszió és a cukorbetegség különös összefüggése

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy diabetes) a glükóz szervezeten belüli feldolgozásának zavara, melynek hátterében két ok állhat: vagy a hasnyálmirigy béta-sejtjei nem termelnek elég inzulin nevű hormont a szervezetben (1-es típusú cukorbetegség), vagy a szervezet érzéketlen az inzulinnal szemben (azaz inzulinrezisztencia áll fenn; 2-es típusú cukorbetegség). Az inzulin hiánya miatt a szervezetben felhalmozódik a glükóz, mely súlyos következményekhez vezet. Egy friss kutatási eredmény szerint a diabetesben szenvedők esetében kétszer olyan gyakori a depresszió előfordulása, mint azoknál, akik nem küzdenek ezzel a betegséggel. A depresszió egyes tünetei, mint például a fáradtság, az értéktelenség érzése azt eredményezhetik, hogy a beteg elhanyagolja a kezelést, és az egészségére káros viselkedést tanúsít, mint például a túlevés vagy a gyógyszerek mellőzése. A depresszió és a diabetes kapcsolatát vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a depresszió kezelésének hatására a hangulat javul, a vércukorszint pedig megfelelővé válhat.

Mit tehetünk tehát a sikeres gerincműtét érdekében?

Nem győzzük hangsúlyozni a táplálkozásunkra való odafigyelést és rendszeres testmozgás szerepét, amelynek köszönhetően akár még a cukorbetegség is elkerülhető. Ha viszont már túl vagyunk a műtéten, akár túlsúllyal, akár cukorbetegséggel, akár mindkettővel, akkor van 8 tippünk, amelyek biztosan megkönnyítik a sebgyógyulást és a felépülést mindenki számára.

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

3 komment

Címkék: depresszió cukorbetegség elhízás gerinc diabetes gerincműtét gerincsebész

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr597965216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogumilné 2015.11.16. 17:52:35

Megfordítom a kérdést: mi a harmadik ellenség az elhízás és a cukorbaj után?
A válasz : a gerincműtét.
Rokoni, baráti , ismerősi körből gyakorlatilag nem ismerek olyat, akinél sikeresnek mondható a gerincműtét. Olyanokat viszont igen, akinél 1-2 éven belül meg kellett ismételni és azóta is legalább 50 %-os rokkant emiatt. Akinél "sikeres" volt, annak is NAGYON kell "vigyázni", nem emelhet csak max. 5 kilót.
73 éves vagyok, 5 évvel ezelőtt műteni akartak, nem vállaltam. Több ismerős - a hálapénzben nem érdekelt - orvos is azt mondta, jó döntés volt. Néha persze fáj egy kicsit, de nem rosszabb.
Amivel maximálisan egyetértek: a MOZGÁS szükségessége, minden formában, az egyén lehetőségeihez képest. Ez az egyedüli megoldás ill. gyógymód, de műtét nélkül. (Mert műtét után előfordulhat, h mozogni sem tudsz...)

dangbird 2015.11.16. 18:26:26

@Bogumilné: Ez helyzettől és orvostól függ. A porckorongbetegségnek több fokozata van. Van olyan orvos, aki már egy discopatiánál is műtétre akar küldeni, hogy a felelősséget hárítsa magáról, "én megtettem mindent" alapon. Holott még extrusiónál is elég lehet gyógytorna, opcionálisan csontkovácsolással kiegészítve, sőt, a hernia, a tényleges sérv kialakulása után is lehet gyógytornával próbálkozni, mielőtt késsel esünk a betegnek. (Ilyen esetben a csontkovácsolás a WHO szerint ellenjavallt, de ez sem jelenthető ki ilyen kategorikusan, cervicalis csigolyáknál pl. segíthet, csak tudni kell, melyik mozdulatot szabad csinálni és melyiket nem.) Viszont ha az orvos "befenyeget" a műtéttel, a beteg sokszor megretten, elveszíti az együttműködésre való hajlamát és a betegség kezeletlen marad, akár rosszabbodhat is.

Gerinces Magazin 2015.11.18. 10:09:34

@Bogumilné: Kedves Hölgyem!
Köszönjük a véleményét! Mi, az Országos Gerincgyógyászati Központ szakemberei, akik a Gerinces Blog írásait készítjük, a szakma szigorú szabályai alapján járunk el, amikor egy beteget műtétre javasolunk. Vannak azonban bizonyos esetek, amikor abszolút indikáltnak tartjuk a műtéti megoldást, ahogy vannak relatív indikációk is. Ezekről az alábbi írásban olvashat részletesen:
gerinces.hu/2012/10/02/a-gerincmutetekrol-altalaban/

Vannak olyan esetek, amikor a műtétet indikáló tünetegyüttes betegeinknél nem áll fent, ilyenkor betegeink számára például a nem műtéti (vagyis konzervatív) kezelést javasoljuk. Erről például volt páciensünk történetét olvasva tudhat meg többet: ogk.hu/intezetunkrol/sajto/sajtokozlemenyek/2015/hirek/20151013-kicseleztem-a-porckorongserv-mutetet/


süti beállítások módosítása