HTML

Lájkolj minket

A keresztcsont stressztörése hosszútávfutóknál

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.06.26. 09:57

A keresztcsont stressztörése bár ritkán fordul elő sportolóknál, de úgy gondoljuk, külön cikkben említést érdemel a kórkép, mert tünetei gyakran a porckorongsérv okozta lumboischialgia képében jelentkeznek.  Nem felismerése esetén félrevezető lehet a diagnózis, és eltolódhat a megfelelő kezelés kezdete is. A fáradásos törés, szemben az oszteoporotikus stressztöréssel (inszufficiens törés) fiatal életkorban fordul elő elsősorban, sportolóknál abnormális stresszre a normális ásványi anyag tartalmú csontban.

A stressztörés általában nem ritka a sportolóknál, a keresztcsontnál ez a törésfajta azonban ritka jelenségnek számít.

 

A keresztcsont stressztöréséről hosszútávfutóknál, atlétáknál és gátfutóknál számoltak be, melyet a keresztcsontot ért ismételt túlzott megterhelés, a vertikális (függőleges) erők keresztcsontra ható koncentrációja eredményez.

Az említett töréstípust kiváltó tényezők:

  • a terhelés intenzitásának hirtelen fokozása

  • cipőváltás

  • a futási felület – terep – megváltozása

  • teljesítendő futási távolság növelése

 

Tünetek:

  • derékfájdalom és/vagy keresztcsonttáji fájdalom

  • farpofába sugárzó fájdalom

  • ritkán alsó végtagi lumboischialgiform fájdalom

Az alábbi cikkben részletesen olvashatnak a maratoni futók keresztcsonti stressztöréséről, akiknek elsődlegesen porckorong betegséget diagnosztizáltak, mely terápiás tévúthoz vezetett. A sportolóknak, akiknek stressztörésük van, pihenniük kell legalább 4-6 hétig, és csak fokozatosan térhetnek vissza sporttevékenységükbe, amikor a tünetek azt már megengedik számukra. A porckorong betegség akut fájdalom szindrómája rövid, 3-4 napos pihenőt igényel.

A rendellenesség diagnosztizálására a fizikális vizsgálat nem ad megbízható információt kezdetben, mert sok páciensnek van diffúz derék-, keresztcsont- és farpofába sugárzó fájdalma. A hagyományos röntgennel sem lehet biztosan igazolni a törést a zavaró bélgázok és a keresztcsonti geometria miatt. A CT és MR vizsgálatok kórjelzőek.

Erről az állapotról való tudásunk is segíthet a kórkép minél előbbi diagnosztizálásban és helyes terápia megválasztásában.

Az eredeti cikk: Nancy M. major and Clyde a. Helms;  „ Sacral Stress fractures in Long-Distance Runners”; The American Journal of Roentgenology and Radium Therapy c. szaklapban jelent meg.

A cikk ismertetője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Szólj hozzá!

Címkék: sport stressz csontritkulás derékfájás hosszútávfutás keresztcsont derékfájdalom Betegségek A-tól Z-ig stressz törés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr245369642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása