HTML

Lájkolj minket

Tények és tévhitek a derékfájásról

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.09.12. 10:43

A nehéz tárgyak emelésével valóban ártunk a derekunknak? A pihenés és az ágynyugalom tényleg csökkenti a derékfájást? Igaz, hogy az erős fájdalomcsillapítók hosszú távon is megszüntetik a derékfájdalmunkat? Infografikánkban végigvesszük a derékfájáshoz kapcsolódó leggyakoribb tévhiteket és a tények megismertetésével segítünk tisztázni a félreértéseket.

Az ismeretségi körünkben sokan vannak olyanok, akiknek meggyőződése, hogy a derékfájás az öregedés természetes velejárója vagy épp a helytelen testtartás következménye, mások jó hipochonder módjára biztosra veszik, hogy porckorongsérv vagy más komoly betegség, sérülés áll a derékfájásuk hátterében.

A legtöbbeknek van egy-két jó tanácsa, bevált praktikája, biztos tippje a derékfájás eredményes csökkentésére, megszüntetésére is. Sokan vallják, hogy a pihenés és az ágynyugalom elegendő a derékfájás elmulasztására, néhányan a fájdalommal járó mozgásformák kerülésére buzdítanak, mások pedig az erős fájdalomcsillapítókra esküsznek. Szép számban vannak olyanok is, akik szerint csakis az injekciók segíthetnek, de ha ez sem, ideje kés alá feküdnünk és megoperáltatni a gerincünket.

De vajon mennyire jogosak ezek az elképzelések? Infografikánkban ortopéd, reumatológus, gerincgyógyász szakorvosok, valamint gyógytornász-fizioterapeuta szakemberek segítségével tisztázzuk a derékfájdalomhoz kapcsolódó tévhiteket és ismertetjük meg a derékfájás kiváltó okaira és eredményes kezelési módjaira vonatkozó tényeket.

budai_egeszsegkozpont_derekfajdalom_tenyek_tevhitek_infografika_2024.jpg

A cikk a Budai Egészségközpont reumatológus szakorvosainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: derékfájás derékfájás kezelése derékfájdalom tények-tévhitek derékfájás okai

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9618490105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása