HTML

Lájkolj minket

Nyaki panaszok és a vállfájdalom összefüggése

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.01.30. 08:04

A legtöbb csont-izomrendszeri rendellenesség degeneratív (kopásos) elváltozása köztudottan a korral növekvő arányban fordul elő.

A vállfájdalom leggyakoribb oka a vállízületet beborító és mozgató izomköpeny (rotátor köpeny) degeneratív eredetű – nem traumás – részleges vagy teljes léziója (szakadása). A váll fájdalma azonban számos esetben ízületen kívüli problémákra vezethető vissza.

nyaki fájdalom_blog.jpg

Jól ismert az a tény, hogy a nyaki régió korral járó degeneratív patológiájának és a nyaki porckorongsérvnek egyik jellemző tünete a vállakba kisugárzó fájdalom. Jelen cikkünk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a két probléma – kevésbé ismert – átfedési területére és gyakori összekapcsolódásukra.

A vállízületet borító rotátor köpenyt alkotó izomcsoportok (musculus subscapularis, supraspinatus, infraspinatus és a teres minor) beidegzése a C5-C6-os ideggyökből ered. A rotátor köpeny szakadás- nem traumás- következménye sokféle lehet. Némely esetben tünetmentes, mérsékelt funkcióvesztés és enyhe fájdalom jelentkezik, másnak pedig súlyos fájdalma és mozgáskorlátozottsága van. Az egyes tanulmányokban eltérő százalékos megoszlást olvashatunk a kor  függvényében, de átlagosan elmondható, hogy 50-59 éves korig 2,1%, 60-69 éves kor között 5,7 % és 70-79 éves korig 15%-os a gyakoriság.

A rotátor köpeny degeneráció mértéke az izom atrófiájával (vagyis sorvadásával) és az izom zsíros infiltrációjával (azaz beszűrődésével) hozható összefüggésbe.

A rotátor köpeny betegséghez hasonlóan a nyaki szakasz porckorong kopásos rendellenessége is korhoz kötött. A spondylosisnéven összegezhető elváltozások az egyének 80-85%-nál jelen vannak a 60-70 éves életkorban, bár nem minden esetben tünetképzőek.

A nyaki régió degeneratív kórfolyamata eredményezhet azonban nyaki fájdalmat, ideggyulladást( gyöki fájdalom, érzéskieséssel, motoros gyengeséggel, reflex  eltéréssel) és a gerincvelő működészavarát.

A C4-C5-C6-os ideggyulladás a váll felső részére, a karba, lapockatájra sugárzik, s hasonlít a rotátor köpeny szakadás klinikumához, különösen a C5- ideggyulladás.

Mivel a két rendellenesség együttesen is gyakran előfordul, az ideggyulladásból eredő vállfájdalom felismerésében segít a nyaki MR vizsgálat, és a neurofiziológiai vizsgálat, valamint a dermatómális szenzoros változások (érzészavar) és a rotátor köpenyt alkotó izomcsoporton kívüli egyéb izomgyengeség - pl. biceps gyengeség.

Fontos  megemlítenünk, hogy a rotátor köpeny komplett vagy inkomplett szakadását a korral járó degeneratív folyamaton kívül okozhatja egyéb idegsérülés, pl. a plexus brachiális  (nyaki idegfonat) érintettsége, a suprascapularis izom által fedett suprascapularis ideg kompressziója és a már említett ideggyulladás. Bár a szakirodalom dokumentáltan  a nyaki ideggyulladáshoz  társultan mintegy 29%-os gyakorisággal számol be a rotátor köpeny szakadásáról, de korlátozott értékű az információ a kialakulás mechanizmusát illetően a két kórfolyamat együttes fellépésekor.

Saját klinikai gyakorlatunkban a két régió (nyak és váll) rendellenessége kapcsoltan sokkal gyakrabban fordul elő, közös etiológiai ösvényt feltételezve, mint az egyes tanulmányokban olvasható. A nemcsak korhoz köthető patológiát támasztja alá, hogy 50 évesnél fiatalabb korban is észleltük a részleges vagy teljes izomköpeny szakadást elhúzódó azonos oldali idegyulladás fennállásakor.

Ezen közleményünk üzenete, hogy célszerű a két terület együttes vizsgálata nyak és vállfájdalom esetén különösen, ha az a vállízület mozgáskorlátozottságával is jár, a pontosabb diagnózis és az eredményesebb terápia érdekében- a nyakról MR, a vállízületről  UH elvégzése szükségeltetik.

A betegség kettős természetének a korai felismerése segít az optimális kezelési terv felállításában, akár műtéti akár konzervatív terápiáról legyen szó.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr465529734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

victor vacendak 2014.01.31. 09:54:20

A degeneráció a korral jár, de mi van, ha 30-40 alatt is krónikus nyak illetve vállfájdalom van?

jawache 2014.03.07. 17:17:56

@victor vacendak: latom, januar ota megvalaszolatlan a kerdesed, es ez beinditotta a gondolataimat.
hasonloan nehez kerdes, hogy idosebb, de akar fiatalabb korban is, mitol van valakinek nyaki gerincserve? azert ma mar nem annyira divat nagy terheket cipelni a fejen, es ha jol tudom, az otven kilos cementeszsakok kora is lejart mar - ha voltak is olyanok, akik ezeket a zsakokat a fejukon cipeltek. ha ez a problema a nyaki gerincre lokalizalodik, ami ugye nincs kiteve nyilvanvalo mesterseges terhelesnek, akkor nehez elkepzelni, hogy egy lokalis, nyaki kotoszoveti gyengesegrol lenne szo. (persze, lehet, hogy tevedek.)
ha valaki kizarolag lokalisan keresi a problema okat, orbitalis hibat kovethet el.
a testtartasi rendellenessegeknek nagyon sok oka lehet, es olyan okok is kozrejatszhatnak, amiket nem tudunk magunktol korrigalni, mivel automatikus kompenzacios jelensegek. ilyen akarattol fuggetlen kompenzacios testtartasi rendellenesseg peldaul az ugynevezett 'avoidance pattern' - elkerulo minta (vagy mechanizmus?). ez a cranio-mandibularis rendszer (nem tudom maskent mondani; beletartozik ragoszervrendszer kemeny- es lagyszoveteinek osszessege) abnormalis izommukodesi mintaja, ami kivaloan dokumentalhato a megfelelo diagnosztikus eljarasokkal. persze az egyen tuneteire szinte minden hatassal van: a munkaja, a lelki allapota, stb. tehat elofordulhat az is, hogy egy rendellenesseg jelen van, klinikai vizsgalatokkal kimutathato, de semmifele szubjektiv tunetet nem okoz.
ez a cikk egy ilyen esttanulmanyt mutat be:
mob.gyemszi.hu/details.jsp?ITEMID=744244
olyan paciensrol van szo, akinek semmifele panaszai nem voltak, amig egy oriasi lelki trauma nem erte. csodak nincsenek, es o is orvosi beavatkozasra szorult, viszont korantsem a nyak vagy a vall regioiban.
szoszaporitasomnak oka, hogy magyarazatot adjak a fiatalkoruak vall es nyakfajdalmainak egy lehetseges okara. vagyis amennyiben egy ilyen - fentebb emlitett, - kompenzacios mechanizmus hosszu eveken keresztul fennall, siman okozhat kronikus fajdalmat es akar degeneraciot is, amibol kovetkezik, hogy a degeneracio nem feltetlenul a korral jar.
visszaterve a kerdesedre, vagyis "mi van, ha 30-40 alatt is krónikus nyak illetve vállfájdalom van?"
a valasz: ebben az esetben (is) diagnozist kell felallitani, ami nem art, ha interdiszciplinaris. es a talalgatasokat jobb elkerulni...

victor vacendak 2014.03.08. 07:32:53

@jawache: az egyik szerzőt ismerem, de a cikket nem tudom megnyitni.
csak az a baj, hogy a rágással kapcsolatos diszfunkciók tüneteinek tipikus helye a rágóizmok, rágóízület (fogak) és nem a trapezius vagy a nyakcsigolyák. egyébként a konkrét esetben sincs semmilyen képalkotó eljárassal (MRI készült) kimutatható elváltozás, a fogak pedig nem árulkodnak bruxizmusról vagy bármi másról. viszont a stressz dominál.


süti beállítások módosítása