HTML

Lájkolj minket

Barricaid - forradalmian új fejlesztés az újra sérvesedés megelőzésére

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.03.12. 07:54

Mint korábbi cikkeinkben több helyen részleteztük a porckorongsérv konzervatív és sebészi terápiáját, több szó is esett a sérv kiújulásának a lehetőségéről. Ennek egyik megelőzési módszere, hogy a porckorong mobilizálható részeit a porcrésbe benyúlva a rést kiürítjük. Ilyenkor azonban fennáll az instabilitás, a porcrés összeesés és a krónikus derékfájás veszélye (bővebben lásd Failed Back szindróma). Ha azonban, csak a kiszakadt (sequester) darabot távolítjuk el, akkor a porcrésben maradt darabok a szakadás falán újra sérvesedhetnek (reherniatio).

gerinces_barricaid_blog.jpg

Barricaid - forradalmian új fejlesztés az újra sérvesedés (reherniatio) megelőzésére

 

A sérvesedés kiújulásának megelőzésére fejlesztette ki egy amerikai kutatócsoport a porckorong falának, a rajta lévő lyuknak a barikád - szerű betömését, lezárását, a fal defektusának a helyreállítását (anulus plastica). Ezt az implantátumot nevezték el Barricaid-nek.

Hangsúlyozandó, hogy az implantátumra nem minden porckorongsérves beteg alkalmas, ennek megítélése az operáló orvos feladata.

Az utóbbi években egyre több gerincspecialista támogatja azt a megközelítést, hogy a műtét során törekedjünk a legtöbb porckorong rész megtartására. Ez az úgynevezett korlátozott discectomia, melynek az a célja, hogy a megtartott porcelemekkel fenntartsák a porcrés magasságát. Ezzel lehetővé válik a magasság, a mozgástartomány megtartása, és a porcrés beszűkülésének a megakadályozása.

Természetesen, ezen cél elérése érdekében a reherniatio csak úgy előzhető meg, ha fali defektust lezárjuk.

A Barricaid® Protézisek a részleges anulus, a fali defektust pótolják. A discectomia után a sebész méretet vesz, és a defektust megfelelő ablakká alakítja, amin keresztül helyezi be az implantátumot. Az implantátum alapja egy titán fémtalp, ami a véglemez alatti csontba ékszerűen rögzítődik, a másik szár része - ami polimer hálóval van bevonva - pedig az ablakon keresztül a porckorongba implantálódik. Itt egy finommechanikai megoldással, rugószerűen szétnyílva zárja a defektust a falon.

Az eljárásról elmondható, hogy nem sokkal (kb. 5-10 perc) növeli meg a műtéti időt, a posztoperatív rehabilitáció közel megegyezik a hagyományos porckorongsérv műtét utáni rehabilitációjával.

A kapcsolódó videó ezen a linken megtekinthető.

 

A cikk ismertetője az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont munkatársa.

Az eredeti írás ezen a linken olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: gerincsérv gerincműtét

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr75853786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása