HTML

Lájkolj minket

Szabad-e gerincsérvvel masszíroztatni?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.02.01. 07:31

A válasz röviden: igen, de azért nem mindegy, hogy a porckorongsérvvel bajlódó hogyan, milyen masszázsterápiát alkalmaz.

A porckorongsérv (diszkuszhernia) esetén a gerincoszlop csigolyái közötti porckorong belső, rugalmas, kocsonyás magja elmozdul, előboltosul. Kitüremkedik a csigolyák közül, nyomást gyakorol a gerincvelőre, illetve az abból kilépő ideggyökökre, ezzel fájdalmat, zsibbadást, idegrendszeri tüneteket, például érzéskiesést, mozgásbeszűkülést is okozhat. Leggyakrabban a gerinc deréktáji részén fordul elő, a nyaki és a háti szakaszon ritkább.

Kialakulhat a csigolyák idült elváltozása, kopása miatt, de egy egyszeri szokatlan és heves mozdulat, például súlyos tárgy emelése során is. Kezelése többnyire konzervatív terápiával folyik, amelynek a fizikoterápia, benne a masszázstechnika is része lehet a gyógyszerek mellett. Műtéti megoldás szükségessége akkor merülhet fel, ha az elváltozás többször kiújul, vagy kezelésre nem javul, és ha súlyos idegrendszeri tünetek alakulnak ki.

masszazs_1_1.jpg

A masszázs előnyei

A szakszerűen végzett masszázsnak sok előnye van, amely jó szolgálatot tehet a porckorongsérv esetén is. Például serkenti a vérkeringést, ami elősegítheti a gyulladt, fájdalmas terület gyógyulását, emellett fokozza az endorfinhormon termelődését, ami javítja az általános közérzetet és fájdalomcsökkentő hatású.

Oldja a stresszt, a szorongást, a depressziót, ezzel is lazítja a merev, feszes, görcsös izmokat. Alkalmas az izmokat körülvevő kötőszövet, az ún. fascia speciális problémáinak (pl. megvastagodás, merevség) enyhítésére is. A sokfajta masszázstechnika közül különösen a kézzel, csuklóval, alkarral végzett, az izmokra ható erőteljes, ún. mélyszöveti masszázs segíthet sokat.

A gerincsérv masszázzsal történő kezelése csökkenti az izomgörcsöket és a fájdalmat, enyhíti a feszültséget, ellazítja a merev hátizmokat, helyreállítja a gerinc mozgékonyságát, a hát rugalmasságát, javítja a vérkeringést és az izomtónust, csökkenti az intervertebrális lemezekre nehezedő nyomást.

Gerincsérv esetén a masszőr az érzékeny testrészeken kímélő masszázstechnikát alkalmaz, az intenzív nyomáskifejtés helyett inkább simogatást, enyhe nyomást, dörzsölést, „dagasztást” végez, ujjbeggyel, tenyérrel. Nem kell tartani attól, hogy a masszőr fájdalmat okoz, mivel nem közvetlenül az érintett helyre gyakorol nyomást, hanem a körülötte lévő izmokra, illetve azokra a területekre, amelyeknek mobilitását a sérv befolyásolja (például a végtagok).

A masszázsmozdulatokat a nyirokáramlással megegyező irányban, alulról felfelé végzik. Fontos, hogy a beteg kényelmesen helyezkedjen el, el tudjon lazulni. Gerincsérv esetére nem igaz a „fájdalom nélkül nincs haszon” mondás: ha a masszázs vagy a beteg beállított testtartása fokozza az idegi tüneteket, mint például a bizsergés, vagy a fájdalom, akkor abba kell hagyni, vagy változtatni kell a pozíción, illetve a technikán.

Mikor nem ajánlott a gerincsérv-masszázs?

Bármennyire is jótékony hatású a masszázs, bizonyos esetekben mégsem ajánlott. Például akkor, ha a gerincsérv olyan súlyos fájdalmat okoz a betegnek, amely csak gyógyszeres kezeléssel csökkenthető. Nem ajánlott a masszázs idült szívelégtelenség, valamint bőr- és fertőző betegségek esetén, hipertermia fennállása mellett, valamint akkor sem, ha a páciens rosszindulatú daganattal küzd.

Azonban érdemes masszázst kérni általános izom- és ízületi merevség, valamint szorongás, stressz, depresszió érzése esetén, és akkor, ha a gerincsérv okozta kellemetlenség, például mozgáskerülés, fájdalom miatt a napi tevékenységek végzésében illetve az alvásban is problémák jelentkeznek.

masszazs_2_1.jpg

Porckorongsérv esetén tehát a masszázs nagyszerű kiegészítője lehet az egyéb kezeléseknek. Sok betegnél a manipuláció manuális formáit (pl. masszázs, kiropraktika, akupresszúra) kombinálják a fizikoterápia más formáival, például a gerinctámasztó izmokat erősítő gyógytornával, hideg-meleg terápiával, gyógyfürdő alkalmazásával. Mindemellett fontos az életmód kontrollja is, hiszen például a beteg a megfelelő alvás biztosításával, a munka közbeni helyes testtartással stb. segítheti a mielőbbi gyógyulást.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógymasszőreinek jóváhagyásával készült.

Szólj hozzá!

Címkék: masszázs gerinc gerincsérv masszőr porckorongsérv

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1518316161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása