HTML

Lájkolj minket

Mi történik, ha kiszakad a gerincsérv?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.01.11. 06:56

Ha a porckorong egy darabja leválik, esetleg elmozdul a gerinccsatornában, kiszakadt gerincsérvről beszélünk. Ijesztően hangzik, de sokféle kimenetele lehet.

Bár köznyelvben általában gerincsérvnek nevezzük, helyesen inkább porckorongsérv az az állapot, amikor a gerinc részét képező porckorong körkörös gyűrűi átszakadnak és a belső, kocsonyás anyag a gerinccsatorna felé türemkedik, ott homokóraszerű szűkületet okozva.

Hogyan alakul ki a porckorongsérv?

Amint az közismert, a gerincoszlop csigolyákból áll, amelyeket a porckorongok választják el egymástól. A rugalmas, körkörös gyűrűkből álló, kocsonyás maggal rendelkező porckorongok feladata a rezgések, ütődések csillapítása járás, futás közben. Csakhogy a porckorongok már a húszas évektől kezdve kopni kezdenek, veszítenek a rugalmasságukból és egyre sérülékenyebbé válnak. Ennek következtében, ha valamilyen hirtelen terhelés éri a gerincet, akkor előfordulhat, hogy a gyűrűk átszakadnak, és létrejön a fent említett kitüremkedés, a porckorongsérv.

Sajnos számtalan okból lehet porckorongsérvet kapni, az intenzív sport, megfelelő bemelegítés nélkül elkezdett, megterhelő gyakorlat, emelés éppen úgy kiválthatja, mint a tartós mozgásszegény, ülő életmód. Nem minden esetben jár fájdalommal, csak akkor, ha valamilyen ideget nyom. Ilyenkor a fájdalom általában éles, az ideg lefutása mentén a végtagba nyilalló fájdalom, amelyhez esetleg zsibbadás társulhat.

2024_01_11_kiszakad_a_gerincserv_1.jpg

A kiszakadt sérv

Amikor valaki tudja magáról, hogy porckorongsérve van, általában retteg attól, hogy a sérv kiszakadhat. Pedig a kiszakadt sérv még nem jelenti azt, hogy okvetlenül műtétre lesz szükség, a beteg sorsa innentől több különféle úton folytatódhat. A porckorongsérv akkor szakad ki, ha a porckorong egy darabja leválik a korongról, áttöri a rostos gyűrűt, esetleg elmozdul a gerinccsatornában. Fontos hangsúlyozni: jelentősége nem annak van, hogy a sérv kiszakadt vagy sem, hanem annak, hogy nyom-e valamilyen idegelemet, illetve, hogy ez okoz-e a betegnek panaszt és/vagy a vizsgálat során észlelhető tünetet.

A legjobb forgatókönyv, és szerencsére az esetek többsége így alakul, ha a kiszakadt darab visszahúzódik, mert veszít a víztartalmából és összezsugorodik. Mivel ebben az esetben megszűnhet az idegeket érő nyomás, a beteg megkönnyebbül, panaszai megszűnnek. (A porckorongsérv gyógytornával történő kezelése is ezt a célt, a sérv visszahúzódását szolgálja.)

A másik lehetséges kimenetel, hogy a sérv mérete változatlan marad. Ilyenkor két lefolyása van a problémának: 6-12 hét alatt eldől, hogy a beteg panaszai enyhülnek, vagy állandósulnak. Ha a panaszok nem csökkentek, nem tolerálhatóak, vagy bár enyhébb a fájdalom, de az ideg károsodására utaló tünetek észlelhetők, általában műtéti megoldást javaslunk, amitől nagy biztonsággal várható a fájdalom jelentős csökkenése és a tünetek visszafejlődése. Minél hosszabb ideig állnak fenn a panaszok és a tünetek, annál inkább csökken a műtét hatékonysága, tehát sikeres műtét után is fennmaradhatnak panaszok.

A harmadik, legkevésbé optimális eset, ha a kiszakadás után a sérv mérete tovább nő, emiatt a beteg panaszai súlyosbodnak, akár még bénulás vagy inkontinencia is előfordulhat. Ilyenkor mindenképpen műtétre van szükség.

2024_01_11_kiszakad_a_gerincserv_2.jpg

Mitől szakadhat ki egy porckorongsérv?

Ahogy magának a porckorongsérvnek a kialakulását is több okra vezethetjük vissza, a sérv kiszakadásának is több oka lehet. A legjellemzőbb mégis az, hogy valaki hirtelen tesz egy nagyobb erőkifejtéssel járó mozdulatot, például felemel egy nehéz tárgyat, és akkor szakad ki a sérve. Különösen igaz ez azokra, akik nem is tudtak róla, hogy porckorongsérvük van, így eleve óvatlanabbak. A kiszakadás akár erős fájdalommal is járhat, de ez általában pár hét alatt enyhül. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene szakorvoshoz fordulni, ugyanis csak az orvos döntheti el, hogy milyen típusú kezelésre van szükség.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincgyógyászainak segítségével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógytorna gerincsérv

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7318300149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása