HTML

Lájkolj minket

A degeneratív ágyéki gerinccsatorna szűkületről

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.04.15. 09:10

A gerincgyógyászat egy rangos újságjában, a SPINE–ban jelent meg egy tanulmány, amely a degeneratív gerinccsatorna szűkület kapcsolatát vizsgálja az egyén demográfiai és testalkati jellemzőinek függvényében. Az alábbiakban a tanulmány egy rövid összefoglalóját olvashatják.

gerinces_gerincszűkület_blog.jpg

A gerinccsatorna szűkület leggyakoribb típusa a degeneratív eredetű szűkület, amely főként az ágyéki gerincszakaszon jelentkezik, és gyakran társul a porckorongok megbetegedéseivel, kisízületi kopással, a sárga szalag (ligamentum flavum) megvastagodásával, vagy osteophyta (csontcsőr) képződéssel.

Számos tanulmány bizonyította a kapcsolatot a porckorong degeneratív megbetegedése és a testtömeg index (BMI, body mass index) növekedése, szív-érrendszeri megbetegedések, vagy a dohányzás között. Keveset tudunk azonban arról, hogy mindezek összefüggésbe hozhatóak-e a gerinccsatorna degeneratív eredetű szűkületével. Ezért izraeli kutatóorvosok egy vizsgálatot szerveztek annak eldöntésére, hogy melyek azok a tényezők, amelyek leginkább felelőssé tehetőek az ágyéki gerinccsatorna degeneratív eredetű szűkületéért.

A vizsgálatba 165 degeneratív ágyéki gerinccsatorna szűkülettel rendelkező panaszos beteget, valamint 180 panaszmentes egyént (kontrollcsoport) vontak be. A két csoport átlagéletkora 64 és 62,5 év volt. A tanulmány során a két csoportnál részletes állapotfelmérést végeztek, amely során megmérték a vizsgálatba bevont személyek testmagasságát, testtömegét, vizsgálták fontosabb kísérőbetegségek jelenlétét, úgymint van-e cukorbetegségük vagy magas vérnyomás betegségük. Mindezeken túl információt gyűjtöttek a résztvevők szakmájáról (nehéz fizikai munkával jár, sokat kell ülnie, háztartási munkát végez), a szülések számáról, és dohányozási szokásaikról. Továbbá radiológiai képalkotó vizsgálat (CT) is készült az ágyéki gerincszakaszukról. A részletes állapotfelmérést követően a két csoport adatait összehasonlították. A következő érdekes eredményeket találták:

A degeneratív eredetű ágyéki gerinccsatorna szűkület:

  • dohányzástól független jelenség

  • kialakulásában fontos tényező lehet a férfiaknál a nehéz fizikai munka és a cukorbetegség, nőknél a háztartási munka

 

A gerinccsatorna szűkülettel rendelkezők között:

  • a nők többet szültek, mint a kontrollcsoportba tartozók

  • a nők testsúlya nagyobb, mint a kontrollcsoportba tartozók

  • a cukorbeteg nők jelentősen súlyosabbak, mint a nem cukorbetegek.

A kutatók vizsgálati eredményüket összefoglalva megállapították, hogy férfiak esetén főként a nehéz fizikai munka és cukorbetegség jelent fokozott rizikót degeneratív gerinccsatorna szűkület kialakulására.  A nők esetében háztartási munka, valamint testalkat (testtömeg, testsúly, BMI) a fő kockázati tényezők.

 

A cikk ismertetője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Forrás: SPINE, Volume 38, Number 9, pp E554–E561, 2013.

Szólj hozzá!

Címkék: prevenció gerinc gerinccsatorna

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr576038361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása