HTML

Lájkolj minket

Miért félünk a szteroidoktól?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.06.10. 08:15

Több éve gyakorló praxisunkban visszatérően halljuk a Páciensek megjegyzését, ha adott gerinc problémájukhoz társuló tünettan miatt szteroidos infusiot, vagy localis injekciót javaslunk, hogy: „Szteroid van benne? Jaj, csak azt ne! ...”

A tiltakozás miértje felől érdeklődve derül ki, hogy Pácienseink a szteroid készítmények adásának indikációiról és a valós veszélyekről valamint a mellékhatásokról meglehetősen alulinformáltak. Ezért tartjuk indokoltnak az alábbi rövid, tájékoztató jellegű ismertetőnket olvasóink számára. A szteroid kezelés kapcsán ugyanis rengeteg tévhit kering a páciensek között. Úgy gondoljuk, hasznos lehet tisztázni ezzel kapcsolatban néhány alapfogalmat: mik is a szteroidok, mit kezelünk, milyen mellékhatásokra számíthatunk, és hogyan lehet védekezni.

gerinces_szteroid_blog_1.jpg

Mik is azok a szteroidok?

A szteroidok hormonok, amelyeket természetes körülmények között szervezetünk termel a mellékvesék által. A szteroid tartalmú gyógyszerek mesterségesen előállított termékek, hasonlóak a természetes hormonokhoz, de valamivel erősebb fokon. A terápiás készítmények többféle néven vannak forgalomban, azonban meg kell különböztetni az anabolikus szteroidoktól, melyeket elsősorban a testépítők használnak .

A szteroidok alkalmazása, még ma is több mint 60 évvel a bevezetésük után igen elterjedt, sok esetben nélkülözhetetlen és egyes akut helyzetekben pedig életmentő. A klinikumban elsősorban az endokrinológiai speciális alkalmazáson túl erőteljes gyulladáscsökkentők, immunműködést elnyomó és antiallergiás hatásuk miatt kerülnek felhasználásra. A leghatásosabb gyulladáscsökkentő készítmények, számos állapot kezelésére alkalmazzuk, így például: gyulladásos bélbetegségekben, ideggyulladásban, autoimmun kórképekben, sok izületi gyulladásban, allergiában, asztmában, polymyalgia reumatikában, Addison kórban, - amikor a mellékvesék nem termelnek elég szteroidot, -valamint szervátültetésben a kilökődés megelőzésében.

Milyen formában használjuk a szteroidokat?

A gyulladáscsökkentő hatású szteroidokat széles körű indikációs területük miatt sokféle módon lehet alkalmazni a betegség típustól és lokalizációjától függően: infúzió, injekció, tabletta, kapszula, szirup, orrspray, inhaláló készülék, kúp, kenőcs, szemcsepp, fülcsepp stb. formájában.

 

Mozgásszervi gyógyászatban, így a gerincgyógyászatban is az egyik legerősebb gyulladáscsökkentők. A gerincgyógyászatban, intézetünkben a napi rutin során az alábbi szteroid-applikációk említendők:

  • Szisztémásan szájon keresztüli tabletta szedésével, (rövid ideig egy-két hétig, ideggyulladásban).

  • Szisztémásan un. ischiász infúzióban, (gerincvelői érintettség, vagy ideggyulladással járó gerinc rendellenességek esetén egy terápiás periódus alatt öt alkalommal).

  • Lokálisan (helyileg) adott un. blokád injekció formájában, (mechanikai eredetű kisízületi gyulladásban, vagy az ideggyök kompressziójából eredő ideggyulladásban, szükség esetén ( sz.e. fél évente általában 2-3- szor ismételve egyedi helyzettől függően).

  • Szakrális (keresztcsonti) epidurális injekcióként - SEA - (sz.e. fél évente egyszer egyedi helyzettől függően, az ágyéki gerincszakasz műtét utáni hegesedése, vagy több innen eredő idegelem irritációja miatt).

 

Az akut, igen erős, végtagba sugárzó idegfájdalom esetén sokszor az egyetlen módszer a hatásos konzervatív kezelésre a megfelelő indikációval adott szteroidos lokális blokád. Ebben az esetben kevesebb szteroid jut a keringésbe, s a mellékhatások nem vagy csak kisebb mértékben érvényesülnek. Koncentráltan helyileg adva igen jó effektussal csökkentik a gyulladást. A megfelelő helyre adott szteroidos blokád ideális esetben képes néhány nap alatt a panaszokat megszüntetni.

Megjegyzés: Ha olyan gyógyszert szed éppen a Páciens, amely a véralvadást gátolja,- pl. Syncumar, Plavix, Aspirin protect stb. a lokális készítmény adása csak előzetes átállítás után lehetséges, továbbá mivel befolyásolhatja a vércukorszintet és vérnyomást, fokozott körültekintést igényel ,a diabetes mellitus és magas vérnyomás-betegség esetén.

Bár jelen ismertetőnkben elsősorban a gerincgyógyászatban használatos alkalmazási módozatokról írunk,és a hosszas szteroid szedés okozta mellékhatásokkal általában nem kell számolnunk, kiemelünk azonban néhány fontos általános információt a szteroidokról.

Néhány fontos általános információ a szteroidokról:

  • Rövid ideig történő szteroid szedésnek általában nincs mellékhatása, egy-két hetes alkalmazás a megfelelő dozírozással általában nem jelent problémát.

  • A mellékhatások többnyire akkor jelennek meg, ha valaki hosszú időn keresztül szed szteroidokat (több mint két-három hónap), vagy ha a rövid szteroid kezelési periódusok gyakran ismétlődnek.

  • Minél magasabb a dózis, annál nagyobb a rizikója a mellékhatásoknak, a szájon keresztül szedett készítményeket fokozatosan kell csökkenteni az elhagyásig, illetve a még minimális terápiás dózisig.

 

Miért?

A szervezetünk normál esetben is termel szteroidokat, amelyek szükségesek az egészséges élethez. Ha néhány hétig vagy tovább szed valaki szteroidot, akkor a mellékvese fokozatosan leállítja a saját szteroid termelését. Ha ezek után hirtelen abbahagyják az orális szedést, szervezetünkben nem marad szteroid, és elvonási tünetek léphetnek fel (gyengeség, fáradtság, hányás, hasmenés, szédülés… stb.), amíg a szervezet visszaáll arra a szintre, hogy saját természetes szteroidjait termeli. Ha viszont a dózist lassan csökkentjük, a szervezetünk lassan visszatér a természetes szteroid termeléshez, és nem jelennek meg az elvonási tünetek.

  • A szteroid és nem szteroid (NSAID) készítményeket (például Voltaren, Ibuprofen, Aflamin, Diclac…stb.) nem tanácsos együtt adni, a kettő együttesen növeli a gyomor-bélrendszeri hatásokat (a fekélyek kockázatát).

  • Ha valaki alapbetegsége miatt tartósan szteroidot szed, előfordul, hogy a műtétnél a dózist emelni kell a szervezetet ért élettani stressz miatt.

Természetesen, mint minden gyógyszernek, a kortikoszteroidoknak is vannak lehetséges mellékhatásaik, ebben az írásunkban csak a jelentősebbeket említjük, hisz ha ennek tudatában vagyunk, számos esetben magunk is tehetünk lépéseket a megelőzésére.

Az orális (szájon keresztül hosszabb ideje szedett) szteroidok főbb mellékhatásai:

  • Megnövekedett szemnyomás, glaukóma. (Gyakoribb szemészeti vizsgálat szükséges!)

  • Folyadék visszatartás, ami ödémával jár, elsősorban az alszárban. (Vízhajtó szedése indokolt lehet.)

  • Vérnyomás emelkedés. (Gyakrabban ellenőriztessük a tenziónkat!)

  • Hangulatingadozások, viselkedési változások. (Depresszió, hallucináció … stb.)

  • Testsúlynövekedés, az arcok felpuffadnak. (Kevesebb kalória, megnövekedett fizikai aktivitás javasolt!)

  • Magasabb lehet a vércukorszint. ( Sűrűbben kontrolláltassuk!)

  • Megemelkedik a rizikó a szürke hályog kialakulására.

  • Fokozódhat a rizikó a fertőzésekre, mivel a szteroidok elnyomják az immunválaszt.

  • Oszteoporózis. (Rendszeres mozgás, kalcium és D vitamin kiegészítők, valamint csontépítő gyógyszerek segítenek a megelőzésben.)

  • Alacsonyabb lesz a mellékvese hormontermelése.

  • A bőr könnyen elvékonyodik, felhorzsolódik, a sebek nehezebben gyógyulnak.

  • Izomgyengeség, izomfájdalom léphet fel a csökkent izomfehérje-képzés miatt. (Fokozott fizikai aktivitás javasolt.)

  • Megnövekedett rizikó a nyombél- és gyomorfekély kialakulására.

 

FONTOS! : A szteroidok csökkentik a vér kálium szintjét, ennek pótlásáról gondoskodni kell.

A lokálisan beadott szteroid készítmények ritka mellékhatásai:

A beadás helyén felléphet fájdalom, esetleg helyi gyulladás,- megfelelő sterilitási körülmények között azonban elkerülhető- valamint a bőr színének elvesztés,és a lágyszövet elhalása.

Általában elmondható, hogy a szteroid kezelés járhat bizonyos mellékhatásokkal, amelyek azonban kézben tarthatóak. A gyulladásos kórképek – így a gerinc rendellenességekhez társuló akut ideggyulladás és a mechanikai eredetű kisízületi gyulladás - tüneteinek csökkentésére is az egyik legjobb megoldás, használatuk tapasztalt szakember kezében biztonságos, és számos esetben optimális kezelési forma. Állandó konzultálás mellett a kezelő orvossal és a mellékhatások gondos ellensúlyozásával azonban veszélytelen lehet.

A cikk szerzője az Országos Geringyógyászati Központ munkatársa.

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr266270688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bruce1 2014.06.11. 00:12:23

És ezek után nem érted, hogy miért akarja elkerülni az ember, ha egy mód van rá?!

antiageing 2014.06.11. 01:25:02

nem csak a mellékvese állít elő szteroidot jóember!

Orltran 2014.06.11. 01:43:10

Igen, ezzel laikusként mind tisztában voltam, semmi újat nem olvastam itt, és PONT EZÉRT mondom azt, hogy „Szteroid van benne? Jaj, csak azt ne! ...”
Értelemszerűen, ha muszáj, akkor muszáj, de ha egy pici mód is van rá, igyekszem elkerülni. Szal ez elég fura írás lett, felütésként ott a gondolat, hogy feleslegesen fél a sok hozzá nem értő a szteroidoktól, aztán kifejti, hogy miért is kell még annál is jobban félni :)

Rébusz 2014.06.11. 03:33:13

Negatív hatás lehet még az erőteljes szőrnövekedés, sőt oda nem illő helyeken. Ez főként nőknek okoz nem csak testi, hanem lelki problémát. Ez eléggé közismert dolog, nem értem, hogy maradhatott ki a listából... Erre pedig csak egy "gyógyír" marad: az epilálás. A kívülről adagolt hormonok nagyon durva módon avatkoznak be az ember szervezetébe. Ki kellene már találni mást a szteroidok helyett, mert igenis okkal rossz a hírük.

ámulookbámulook 2014.06.11. 07:23:45

Az androgén hormonok okozzák a szőrzet növekedést.(tesztoszteron, epitesztoszteron,androszteron,etiklolanolon, stb) A cikkben szereplő betegségekre nem androgén jellegű szteroidokat adnak. Lásd az irásból kimaradt Diprophos-t injekciót, ami szintén szteroidos készítmény és izületi fájdalmak esetén, vagy súlyosabb allergia esetén javallott. Sok ezer ember életét könnyiti meg. A szteroid tárgyköréhez tartozóan ha érteni akarja valaki a szteroidok hatás-ellen és kölcsönhatásait és ehhez a témához mélyebben áll szándékában szólni (nem csupán közhelyes, hallomásból ismert hatásokat) ajánlom figyelmébe a Hipofizis, a hormonháztartásunk karmesterének megismerését.

Lángharcos 2014.06.11. 08:40:18

Minden szernek van mellékhatása. A gyógynövényekből kivont anyagoknak is. Szóval amikor jönnek azzal, hogy valami természetes eredetű, tehát jó, vagy amikor "újrafeltalálnak" egy "ősidők óta ismert" csoda növényt, ami gyógyítja a rákot, csökkenti a gyulladást és még arcpakolásként is lehet használni, mert fiatalít, őssejtfokozó - ugyanúgy vannak annak a szarnak mellékhatásai, mint a legótvarabb netről rendelt potencianövelő tablettának, amit a szomszéd alagsorában állít elő két drogozás közben a Pistike mosóporból és ecetsavból. És ugyanúgy érdemes kételkedni, hogy betölti-e az eredeti funkcióját.

A szteroidok részei a szervezetünknek, ezért értelemszerűen kockázatos a szedésük. Viszont pont ezért hatásosak.

emzéperiksz 2014.06.11. 09:58:06

Az orvosom szó szerint ezt mondta a szteróról: a Medrol előbb-utóbb mindenkiből kriplit csinál.

Az ismeretségi körben volt, aki csak meghízott, magas vérnyomása lett, és szőrösödött tőle. Ez még viszonylag enyhe mellékhatás.
Volt egy ismerősöm, akinek szürkehályogja lett mindkét szemén, műteni kellett.
A legdurvább viszont az volt, akinek a térdére adták, és tönkrementek a veséi. Szerencsére a felesége jó volt szervdonornak, neki adta az egyik veséjét, pedig 35 éves sem volt még, és kisgyereke is van, akinek lehet, hogy kellhet még az a vese.

Szóval a szteroid szerintem a legkárosabb gyógyszerek egyike, nem véletlen, hogy senki sem akarja beszedni. Ki a fene akar várni egy vesére vagy a halálra?

emzéperiksz 2014.06.11. 10:02:01

Azt egyébként, hogy a vese tönkremegy tőle, és dialízis meg átültetés kell, miért hallgatja el a poszter?

Gerinces Magazin 2014.06.11. 10:33:35

Köszönjük olvasóink megjegyzéseit, melyek a téma aktualitását tükrözendő igen megosztóak, és eltérőek. Ne feledjük továbbra sem azonban, hogy ismertetőnk elsősorban az akut gerincfájdalomban használatos applikációkat említi, melyek tudományos evidencián alapulnak, természetesen számolva ilyenkor is az esetlegesen szóba jövő és a cikkben ismertetett mellékhatásokkal.

solo 2014.06.11. 11:18:33

Van azèrt nèmi olvasàs/èrtelmezèsi problèma egyeseknèl! Szerintem vilàgosan le van ìrva minden, èrthetö a cèl is (hacsak nem egy szteroid reklàmròl van szò! :-) )
Az összes problèma alany függö, mindenkinèl màs a hatàs. Kb 20 ève jàrok edzeni, vannak, akik èves szinten 2 hònap pihenöt sem tartanak a ,,koxban" ès teszik tizen x ève. Termèszetesen a dòzis nem ,,orvosilag indokolt" mèrtèkü. A fenti hozàszòlàsok alapjàn màr egy vese nèlküli jeti kène legyen legyen az összes, de hihetetlen mòd orvost sem nagyon làtnak, meg hogy elèbe menjek a másik szokàsos sztereotìpiànak) egyik sem impotens! :-)

Phteven 2014.06.11. 11:53:12

@solo: "meg hogy elèbe menjek a másik szokàsos sztereotìpiànak) egyik sem impotens! :-) "

Remélem, te nő vagy, hogy ezt ilyen biztosan tudod! :-o

Phteven 2014.06.11. 11:54:03

@Phteven: Bár, az se biztos, hogy jó, ha nő létedre ennyire tisztában vagy a gyúrós pajtik potenciájával. :-D

s 2014.06.11. 12:23:27

A legjobban akkor csináltad, ha egészséges vagy. Ha nem, akkor lényegében mindegy, hogy a szteroid hiányától, vagy magától a szteroidtól döglesz -e meg. A másik, hogy megdöglesz így is, úgy is. Itt már csak arról van szó, hogy ameddig nem, addig legalább élj úgy, hogy azt minőségi életnek lehessen nevezni.

Ne edd meg a szarokat, amit a gyógyszeripar gyárt (a saját meggazdagodása érdekében). Edd meg azt, ami a földből kinő, mert azok megemésztésére lettél kifejlesztve.

ámulookbámulook 2014.06.11. 12:27:02

Phteven. Ezek szerint azt feltételezed, hogy aki edzőterembe jár annak nincs párkapcsolata? A párkapcsolatban pedig illik teljesíteni szexuálisan. De ha az illető párja nem is ismert az edzőteremben, beszélgetni azért még szoktak az emberek és bizony előkerülnek olykor sikamlósabb témák , éppenúgy mint más helyeken is szokás egy baráti körben beszélgetni. Magam nem élek teljesítményfokozóval, de fiatalabb koromban huzamosabb ideig volt közöm hozzá, ezt nem is tagadom. Ellenben köszönöm ahogy akkor is, most is tökéletesen vagyok. A vérképem kiváló, ahogy a máj és vesefunkcióm is. Nem vagyok retardált, depis idegroncs és nem kopaszodom. A páromat pedig hetente több alkalommal boldoggá tudom tenni. A lábam 44 es, karom ennél kevéssel több. Gondolom ennyi info elég volt így hirtelen, nehogy feltételezni kezdj rólam is.:-D

Mészáros Laci 2014.06.11. 12:53:49

@bruce1:

Én teljesen megértem, hogy ha van rá mód, akkor gyógyszer nélkül gyógyuljunk meg. Nem mindig van rá mód.

Azt is értem, hogy amiről nem tudunk, azt gyakran könnyebb elviselni, mint amiről tudunk. Tehát ha valaki tisztában van a lehetséges mellékhatásokkal, az esetleg rosszabbul érzi magát, mint az, aki nem is tud ezekről. Az életünk legnagyobb részében nem az a célunk, hogy biztonságban legyünk, hanem az, hogy biztonságérzetünk legyen.

Mészáros Laci 2014.06.11. 12:56:49

@s:

"Edd meg azt, ami a földből kinő, mert azok megemésztésére lettél kifejlesztve."

ilyenkor nekem rögtön eszembe jut a nadragulya, bürök, tiszafa, stb.

meg azok a gyógyszerek, amelyek konkrétan növényi kivonatok, és abban különböznek a gyógyteáktól, hogy viszonylag precíz a hatóanyagtartalmuk (míg a gyógynövényeké az időjárástól, szedésük időpontjától nagyon erősen függ).

Mészáros Laci 2014.06.11. 12:58:31

@Gerinces Magazin:

Akut gerincfájdalom --> közép és időskorban jelentkező, inkább keresztcsont táji fájdalom esetén is alkalmaznak szteroid kezelést? lumbágó / ischiász?

bruce1 2014.06.11. 13:05:02

Túl könnyen írják az orvosok a szteroidokat mindenre, a betegek meg túl könnyen bevesznek bármit, pedig kibírhatnának némi fájdalmat, vagy kellemetlenséget a gyógyszer helyett. Nyilván nem az olyan krónikus esetekre gondolok, amikor nincs más lehetőség.

A testépítőket idehozni talán annyiból nem volt szerencsés, hogy az anabolikus szteroidok, amiket ők szednek, tudtommal nem az a csoport, amit általában az orvosok gyulladáscsökkentőként felírnak.

Egyébként van több testépítő és erőemelő ismerősöm, aki még akkor is hirdeti, hogy semmi gond a szteroidokkal, amikor az orvos már kimondja, hogy az ő laborértékei az emberi élettel összeegyeztethetetlenek, és garantáltan rövid időn belül meg fog halni. A másik, akinek a szív-paraméterei, vérnyomása, mindene teljesen szétestek, a vállizmai részlegesen leszakadtak, de csak nyomja tovább...

Nekem a kezem ekcémás volt, az orvos lórugás szteroidot írt föl. Sok-sok év kellett hozzá, hogy magamtól! rájöjjek, mi okozza. Az orvosnak vagy kényelmesebb ezekkel az univerzális, tüneteket eltüntető szerekkel lerendezni az ügyet, mint utánajárni, vagy nem is ért hozzá igazán.

Öregtölgy 2014.06.11. 13:09:31

Amikor szürkehályog műtét után megkérdeztem, az én zárójelentésemen miért szerepel más mint a többiekén, - cataracta medicamentosa gyógyszer okozta szürkehályog - akkor az volt a válasz, kérdezze meg az orr-fül-gégészt és a tüdőgyógyászt. Mindkét helyen szteroidot kaptam, ill. kapok mind a mai napig.
Erre felkészülhet mindenki aki hosszas szteroidszedésre van kárhoztatva. Ezen a műtéten a lakosság nagy része átesik, csak nem ilyen hamar, 55 évesen én voltam a legfiatalabb az osztályon.

bruce1 2014.06.11. 13:10:28

Van egy edzőtársam, aki pontosan elmesélte, hogy a szteroid-kúrája végére nem találja a golyóit a zacsijában, annyira összemennek.
Egy másik épp pár napja mesélte, hogy amíg kokszolt, képtelen volt egy rendes szexelésre.
Egy harmadik, aki most huszonpár éves, azt mondja hogy alig mérhető tesztoszteron a vérében, pedig már évek óta leállt a koksszal. Olyan cickói vannak -nem izomból-, hogy sok csaj megirigyelhetné. Nem jó ezekkel játszani.

Az orvosnál is jó lenne, ha mérlegre kerülne, hogy mi történik, ha nem veszi be az illető azt a szteroidot.

A fiamról a mai napig nem tudnánk, hogy mire allergiás, ha annak idején hallgatok az orvosra, és rákenem a szteroidot. Szintén nekem kellett utánajárni, hogy mi okozta a tüneteit.

solo 2014.06.11. 13:18:49

Na,latod, itt a baj,h alig huszon par eves es mar evek ota leaalt a koxal! Lehet fiatal koraban a noi nemi hormont is magaba nyomta, csak nojon a melle.Mert agya gondolom nem volt,ha ilyen fiatalon is mar reg elfelejtte mi is az a tesztoszteron! :-)

2014.06.11. 13:21:04

Nekem pár éve, évenként egyszer kapott a szteroid injekció adott 1.5-2 hónap ÉLETet. Az allergia gyógyszernek, amit szájon át lehet szedni, csak és kizárólag mellékhatása van. Hatása úgyszólván semmi. Orr spray szintúgy semmit sem ér. Én sajnálom, hogy vagy 10-szer 1.5-2 hónap ment el eddig az életemből, mert rettegtek az orvosok az injekciótól és egyik sem akarta beadni.

s 2014.06.11. 13:30:06

@Mészáros Laci: "ilyenkor nekem rögtön eszembe jut a nadragulya, bürök, tiszafa, stb."

Azért jut eszedbe biztosan, mert valamelyik rokonod sokat evett ezekből. :-)

Nekem nem ezek jutnak az eszembe, hanem a hagyma, paprika, retek, krumpli, répa. Ez hogy lehet?

Ne egyél a patikából. Rá fogsz jönni, hogy nem kellett volna. Csak nehoy túl későn lássad ezt be.

Mészáros Laci 2014.06.11. 13:46:49

@s:

"Nekem nem ezek jutnak az eszembe, hanem a hagyma, paprika, retek, krumpli, répa. Ez hogy lehet?"

biztosan azért, a magyarázat, amit a véleményedhez fűztél, sántít, és én a sántaságára akartam példát hozni. keress jobb magyarázatot :-)

egyébként a véleményeddel 95%-ban egyetértek, néha azonban jobb ha van kéznél gyógyszer. a kizárólag természetes gyógymódok korában tíz gyerekből kettő érte meg a felnőttkort. ha neked ez elég, akkor nosza.

Phteven 2014.06.11. 14:04:09

@ámulookbámulook: Az edzőterembe járás és a 44 (remélem centiméter) fölötti kar nem zárja ki azt, hogy az ember két kapura játsszon. Meg kell jegyeznem továbbá, hogy a hozzászólásaimat egyetlen percig sem kell komolyan venni. Ha ez nem volt eléggé világos, akkor kezdj el gyanakodni, hogy a teljesítmény növelő szerek mégiscsak voltak hatással rád. No offense, make love, no war! ;-)

s 2014.06.11. 14:18:34

@Mészáros Laci: "a véleményeddel 95%-ban egyetértek"

Ennyivel meg vagyok elégedve. A természet nem a rejtett és ritka jelenségek mentén rendezi el a dolgokat. Lehet, hogy valami nem túl gyakori betegség kivédése érdekében olyan életmódot választanak sokan, ami viszont a mindennapokban megbosszulja magát. Itt van a vitamin túladagolás, a koleszterin csökkentés, az antibiotikumok túlzásba vitt használata, a nagyon steril otthoni környezet (az allergia egyik fő oka), stb... Élni tudni kell, és az a véleményem, hogy a modern gyógyszeripar termékei nélkül egészségesebben lehet élni, mint velük. Egészen pontosan azt mondom, hogy kevesebb embernek van ezekre szüksége, mint ahányan manapság élnek velük. Azért, mert ha egy termék elkészült, akkor azt el kell adni - erről szól az üzlet - és ha már eladták azoknak, akiknek szükségük volt rá, akkor azok jönnek, akiknek nincs, de az orvosokkal együtt meg lehet őket győzni arról, hogy mégis kellene enniük egy kis koleszterin csökkentőt. Megelőzésképpen. Teljesen szükségtelenül.

Mészáros Laci 2014.06.11. 15:09:55

@s:

...egészségesebben, de rövidebb ideig :-)
A sok gyógyszert nagyrészt azok fogyasztják, akik ötven-száz évvel ezelőtt nem érték volna meg ezt az állapotot.

Gerinces Magazin 2014.06.12. 19:50:14

@Mészáros Laci:
Ha a keresztcsonttáji fájdalom – nem oszteoporotikus eredetű törés, vagy daganatos eredetű fájdalom – hanem a keresztcsont-csípőlapát közötti ízület gyulladása okozza, vagy álízületből eredő / fejlődési rendellenesség a keresztcsont és az utolsó ágyéki csigolya harántnyúlványa között/, vagy az ágyéki gerincből a keresztcsonttájra kisugárzó kisízületi vagy gyöki fájdalom okozza akkor igen. A szteroidok lokális alkalmazása természetesen a kórok tisztázásától függ, hisz a keresztcsonttáji fájdalomnak számtalan oka lehet.

Akut mechanikai eredetű derékfájdalomban, (lumbago) mely lehet kisízületi eredetű, vagy az ideggyök izgalmából eredő ideggyulladás( ischiász) - amit a cikk is részletez - akkor igen.

Gerinces Magazin 2014.06.12. 19:52:47

Mégy egyszer röviden összefoglalnám a - számtalan félre- és hibás értelmezés miatt- cikkünk lényegét, hogy rövid ideig adott szteroid alkalmazásról van szó amit a prezentációnkban ismertettünk, az elsősorban gerinc rendellenességhez társuló akut tünet-együttes ( indikációt ld. a cikkben) kezelésére. A hosszan tartó szteroid terápia mellékhatásaival nem téveszthető össze ezt hangsúlyoztuk, és a testépítésre használt anabolikus szteroidokkal sem. Még több éves praxisunkban és az irodalomban sem fordult elő egy-egy lokális blokád injekció vagy egy-két hetes szájon keresztül adott „ lökés-terápia” után szőrnövekedés.
A mellékhatások ismertetésében csak a lényegesebbeket említettük, hisz a gyógyszerismertetőkben több oldalon olvashat a ritkán fellépő mellékhatásokról is, amelyekkel krónikus szedés esetén lehet számolni.
A természetes gyógymódok tengernyi változata járulékos, kiegészítő terápiaként jöhet szóba, ami igen tág terápiás módozat. Akut gyulladással járó fájdalomban a szteroidok evidencián alapuló hatása nem vitatható.

No. Nem 2015.04.30. 16:25:33

Kár, hogy ilyen régi a cikk, szívesen szólnék hozzá, bár ez valószínű az előttem szólókból ellenérzést váltanaki. A voksomat én leteszem a szteroid mellett. 10 éve szedem. Nem állítom, hogy semmi mellékhatást nem okoz, de tessék már elolvasni egy újgenerációs, "modern" nem szteroidos gyulladáscsökkentő betegtájékoztatóját! Volt szerencsém hozzá, fél év alatt produkáltam szinte az összes mellékhatást, oszt vissza a jó öreg szteroidhoz, köszönöm, már jól vagyok. Már protonpumpagátlót sem szedek, amivel évekig mérgeztem csak magam. Ma már 40 felett operálnak szürkehályogot olyanoknál, akik hírből sem ismerik a szeroidokat. Ez is, meg sok más is egyén függő, alkati stb, amit a jó öreg gyógyszer rovására írnak. Gondolom itt a legtöbb hozzászóló csak hírből ismeri a negatívumokat. Köszönöm, ha valaki még elolvasott.


süti beállítások módosítása