HTML

Lájkolj minket

Alternatív és komplementer medicina

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.07.08. 07:40

Napjaink orvostudománya átütő sikereket ért el a gerincbetegségek CT és MR nyújtotta diagnosztikájában, és a fájdalmat generáló spinális struktúrák egyre pontosabb felderítésében. Óriási léptékű a fejlődés a genetika és a sejtbiológia vonatkozásában éppúgy, mint az egyre korszerűbb és tökéletesebb gerincsebészeti megoldások területén. Újabb és újabb fájdalomcsillapító készítmények jelentek meg a gyógyszeriparban, de egyre növekvő érdeklődés mutatkozik hazánkban és szerte a világban a tradicionális, vagy komplementer medicina módszerei iránt.

gerinces_komplementer medicina_blog.jpg

 

Írásunknak nem célja a több száz alternatív gyógymód, valamint azok hatásának ismertetése, hanem segítséget szeretnénk nyújtani azon olvasóink számára, akik a két szektor (az akadémikus és a nem konvencionális gyógyítás) közötti útkeresésben javaslatot várnak gerincproblémáik megoldására és kezelésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) terminológiája a két irányzat megnevezésére több címkét is használ, melyek ismerete fontos lehet a tájékozódásban. Az egyik oldalon a nyugati típusú, akadémikus, allopátiás, scientific, konvencionális, modern medicina elnevezést használja. A másik oldalon pedig a nem konvencionális, komplementer (CAM), tradicionális medicinát, mint rokon fogalmakat,váltogatja.

A természetgyógyászatban sűrűn emlegetett kifejezéseket hazánkban gyakran szinonimaként használják, ezért célszerűnek tartjuk előzetesben azok értelmezését, definiálását.

Alternatív gyógymód: több száz eljárást összefoglaló kategórianév. Akkor beszélhetünk alternatív gyógyításról, ha az egyáltalán nem követi a hagyományos nyugati típusú orvoslást sem a diagnosztika, sem a terápia területén. Nem hozható közös teoretikus alapra a nyugati tudományos medicinával, s mint kifejezés viszont helyettesíthetőséget, vagyis a modern medicinát kiváltó opciót rejti magában.

Komplementer medicina: olyan kiegészítő gyógymódokat foglal magába, amelyek a hagyományos orvosi tevékenység mellett alkalmazhatók a minél tökéletesebb gyógyulás érdekében (azaz természetes gyógymódokat alkalmaz). Összefoglalóan nevezhetjük kiegészítő  és alternatív gyógymódoknak (az angol CAM-rövidítés 'complementary and alternatíve medicine'-ként oldható fel), illetve egyre inkább terjedőben van az integratív orvoslás ( integratív medicina) kifejezés.

Jól ismert a nyugati orvoslás és komplementer medicina közötti alapvető szemléletbeli különbség. A tradicionális orvoslást  képviselő  szakma és a hozzáértő képviselői évek óta gigantikus küzdelmet folytatnak azért,  hogy elfoglalják helyüket a hagyományos orvosi tevékenységben. A két terület éles szétválasztása és ellentétbe állítása nem kedvez az integráció irányába mutató fejlődési folyamatoknak. A sokszor félrevezető  reklámhirdetések viszont tévútra terelhetik a pácienst, mivel a lakosság tájékozottsága e témakörben még ma is felületes, s a komplementer medicinával kapcsolatos visszaélések esetleges veszélyeket rejthetnek magukban, elsősorban a "mindent  gyógyít", "mindenre jó" megfogalmazásokkal.

Fontos kiemelnünk és hangsúlyoznunk, hogy a nyugati medicina alapja a bizonyítékokon alapuló orvoslás, vagyis az a szemlélet, az az elvárás, hogy a hatások, mellékhatások, szövődmények, adagolás bizonyított ismerete nélkül a nyugati orvoslás nem működhet, új gyógyszereket nem lehet bevezetni. A természetes gyógymódok világszerte növekvő elterjedése, valamint a piacon levő számos kétes hatású termék miatt a WHO a komplementer medicina felé is követelményeket írt elő a minél sürgősebb kutatási feladatok elvégzését illetően.

Hazánkban már az Egészségügyi Minisztérium és a Kormányrendelet szabályozza a komplementer medicina tevékenységét. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) orvosi osztálya 1998-ban és 2002-ben gyógyhatásúnak és tudományosan megalapozottnak minősítette a hagyományos kínai orvoslást, (akupunktúra stb.) a neurálterápiát és manuálterápiát, számos egyéb tevékenységet még engedélyezett, de tudományosan nem kellően megalapozottnak nyilvánította. Tudománytalannak minősítette a komplementer medicina körébe tartozó műszeres diagnosztikai eljárásokat.

Néhány említésre méltó, a CAM  körébe tartozó gyógymód:

  • Hőterápia
  • Fényterápia
  • Akupunktura, akupresszió
  • Vízgyógyászat
  • Balneotherápia
  • Gyógynövények
  • Különböző masszázsterápiák
  • Manuálterápia

Általános élettani hatásaik:

  • Fájdalomcsillapítás
  • Szorongás-, és stresszoldás
  • Hangulatjavítás (az ember testi-lelki önszabályozó képességének megőrzése, valamint helyreállítása).

A gerincbetegségek vezető tünete a fájdalom, az ezzel együtt járó izomspazmus és mozgáskorlátozottság. Köztudott az is, hogy a gerincrendellenességek jelentős százaléka pszichoszomatikus eredetű, s a kialakulásukban és a betegség krónikussá válásában a pszichoszociális rizikófaktoroknak meghatározó szerepük  van.

Hova soroljuk a komplementer medicina helyét a gerincbetegségek ellátásban?

  • A komplex diagnosztikában, állapotfelmérésben nem kétséges a hagyományos, vagyis modern medicina elsőbbsége.
  • A terápiában elsősorban a visszatérő és krónikussá váló fájdalom szindrómákban, a pszichológiai és fizikális dekondicionált állapotokat kiegészítő integratív szerepük semmiképpen nem elhanyagolható.
    • Választandó útként javasoljuk a polyallergiás (számos fájdalomcsillapítóra érzékeny), valamint gyomor-bélpanaszokkal küszködő páciensek részére is, hisz a természetes gyógymódok egyik kiemelkedő értéke, hogy mellékhatásoktól mentesek.

Saját megítélésünk szerint a terápiában az integráció a járható út, törekedni kell a kapcsolódási pontok keresésére, a harmonizációra, hisz az egyes gyógymódok bizonyítottan hatásosak, különösen a tradicionális orvosi eljárások. Javaslatunk így az lenne a páciensek számára, hogy egy-egy új természetgyógyászati eljárás vagy készítmény kipróbálásakor tájékozódjanak annak hatásáról, hiteles szakmai fórumokon, s vegyék figyelembe a kezelőorvos tanácsát, véleményét.

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatásra.

2 komment

Címkék: természetgyógyászat komplementer medicina hagyományos orvoslás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr836471541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2014.07.09. 10:45:08

"A terápiában elsősorban a visszatérő és krónikussá váló fájdalom szindrómákban, a pszichológiai és fizikális dekondicionált állapotokat kiegészítő integratív szerepük semmiképpen nem elhanyagolható."

Ez lenne a mondat, amiből ki kéne derülnie, hogy mire is jó a CAM a gerincgyógyászatban. Csakhogy ez a mondat egy bullshit. Talán épp a bullshit-generátor terméke.

"hisz a természetes gyógymódok egyik kiemelkedő értéke, hogy mellékhatásoktól mentesek."

Már miért is? pl. gyógynövények? allergia? szerinted gyógynövényt csak a CAM használ? a gyógyszerek jelentős részében is gyógynövényből származó hatóanyag van, okoska!

És a nagytudományú szerző, az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa miért is nem vállalja fel a nevét? talán mert kamu az egész?

anthro 2014.07.09. 10:46:02

A cikk értéke annyi, mintha egy vak akarná megmagyarázni, hogy mi az a "piros" :(
A " bizonyítékokon alapuló orvoslás" csak annyit jelent, hogy van egy olyan "'kör", amin belül az állításai minden kétséget kizáróan igaz. Viszont sok olyasmi is van, ami ezen körön kívülre mutat. Ha méterrúddal nem tudjuk megmérni a sejteket, attól azok még ott vannak !
Valóban a "kapcsolódási pontra" kell(ene) mindkét oldal képviselőinek koncentrálni és ez a "pont" a BETEG !
Csak ő a fontos ! Sarlatán meg minden oldalon van...


süti beállítások módosítása