HTML

Lájkolj minket

Az óvodai balesetekről

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.09.27. 09:45

A múlt hét végén zajlott neves népegészségügyi konferencia tanulságait a szülőknek is érdemes megszívlelniük.

 gerinces_óvodai baleset_blog.jpg

A Népegészségügyi Képző és Kutatóhelyek Országos Egyesülete éves konferenciái a hazai népegészségügy kiemelkedő tudományos eseményei. Idén a VIII. éves konferenciát rendezték meg, melynek helyszínéül Nyíregyháza szolgált. A konferencián elhangzott számos érdekes téma közül különösen szívhez szólóak voltak azok, melyek a gyermekekről szóltak. Ezek közül ismertetünk röviden néhányat.

Az óvodáskorú gyermekek szülei körében végzett felmérés azt mutatta, hogy az óvodások 73,5 %-a szenvedett el már életében legalább egyszer valamilyen balesetet, és a balesetek legtöbbje, 65,8 %-a otthon történt. A szülők főleg a jogosítvány megszerzésekor vettek részt elsősegély nyújtási tanfolyamon, de fontosnak tartanák, hogy már az óvodás gyermekeik is ismerjék meg a baleset megelőzést, sőt ők maguk is szívesen részt vennének baleset megelőzésről szóló tanfolyamon (ha lenne ilyen).

Az égési sérülések sajnos nem ritkák, ezek is jellemzően otthon történnek, mégpedig az étel készítésével vagy fogyasztásával kapcsolatban. Ezek a balesetek igen egyszerűen, kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének, így a kicsi és még kisebb gyermekeket sok szenvedéstől lehetne megóvni.

Az óvodás gyermekekről több tanulmány is közli, hogy kb. 60 %-ukban találunk tartáshibákat, gyenge vagy zsugorodott izmokat. Ez újra és újra felhívja a figyelmet az otthoni és az óvodai életben is szükséges mindennapi testmozgásra, hogy a kisgyermek minél több mozgásban részesüljön. Ez nemcsak a mozgásszerveik fejlődését segíti, hanem a tanulási képességeik alakulását is: erről is külön tanulmány számolt be a konferencián.

 

Kedves Szülők!

Minél több mozgásra van szüksége gyermeküknek – mégpedig minden életkorban. Ez nemcsak az egészségüket, de értelmi képességeiket is fejleszti! Erre kell tehát törekedniük a családi életben is. Ezen kívül tájékozódjanak a Bethesda Kórház honlapján az égési sérülések megelőzéséről, az egyéb otthoni balesetek megelőzésével kapcsolatban pedig az Országos Gyermekegészségügyi Intézet honlapját kereshetik.

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

 

2 komment

Címkék: gyermek megelőzés prevenció életm

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr746679683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vitalis06 2014.09.28. 12:57:41

így lesz az "óvodás korú gyermek"-ből "óvodai".

2014.10.01. 22:46:12

Igen az ember hirtelen hallja a csattanást az előszobából, és kirohanva meglátja a gyerek fején a puklit.. persze ezerszer mondtam, neki, hogy ne rohangáljon az előszobában, csak pont akkor nem... minden egy pillanat alatt történik sajnos, nagyon nehéz megelőzni.


süti beállítások módosítása