HTML

Lájkolj minket

A só hatása csontjaink minőségére

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.10.28. 11:03

Az endokrinológiai társaság 95-ik éves kongresszusán, San Fransiscóban 2013 júniusában hangzott el, hogy a menopauza után a nőknél a sóban gazdag étrend növeli a csonttörések rizikóját. A japán kutatás eredményei bebizonyították, hogy a változó korban a nagy mennyiségű só fogyasztása négyszeresére emeli a csonttörések rizikóját.

gerinces_so_blog.jpg

Bármennyire finom is tőle az étel, ne vigyük túlzásba a só használatát! „A túlzott sófogyasztás egyik rizikótényezője a csontok törékenységének” mondja Kiyoko Nawata a matsuei Shiame Egyetem tanára. 

Egy korábbi kutatásból kiderül, hogy a túlzott sófogyasztás és a csontok mésztartalmának leépülése között szoros összefüggés tapasztalható. Jelen tanulmányban a kutatók 213 posztmenopauzális életkorban levő nőbeteget vizsgáltak, akik átlagos életkora 63 év volt. A betegeknél csontdenzitometriás vizsgálattal ellenőrizték a csontminőséget, vérmintából ellenőrizték a csontmetabolizmusban szerepet játszó markereket, valamint kérdőíveket töltöttek ki, melyek célzottan az étrendre kérdeztek rá.

Szakorvosi és képalkotó vizsgálatokkal derítették ki, hogy a betegeknek van-e már meglévő csonttörése, valamint a motoros funkciók vizsgálata során tesztelték az egyensúlyi helyzetet és mindkét kéz szorítóerejét. A gyengült kézszorító erő ugyanis az osteoporosisnak az egyik jele lehet.

A betegeknél az átlagos napi nátrium bevitel 5211 mg volt. A legnagyobb sófogyasztó csoportban átlagosan 7561 mg napi nátrium bevitel volt mérhető, ami több mint hét dupla sajtburger sótartalma, a kutatók szerint. Ennél a csoportnál 4,1-szer nagyobb eséllyel következik be egy törés, szemben a kevesebb sót fogyasztókkal. A kutatásból kiderül, hogy ez a megnövekedett törési rizikó független a betegek életkorától, a csontdenzitástól, a D vitamin szinttől, valamint az izomerőtől.

A szerzők mindenkit buzdítanak a sófogyasztás mérséklésére, mivel az nemcsak a törési rizikót csökkenti, de a megnövekedett sófogyasztás a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszik.

A nátrium napi ajánlott mennyisége 2300 mg, azaz egy teáskanálnyi só, melyet rendszeresen túllépve számolnunk kell a túlzott sófogyasztás által okozott betegségekkel.

Egy amerikai felmérés és ajánlás szerint 51-éves kor felett a napi nátrium mennyisége ne haladja meg az 1500 milligrammot.

Az OÉTI adatai alapján, ma Magyarországon az átlagos napi sófogyasztás 7500 milligrammra tehető, viszont az ajánlott napi nátriumbevitel mennyiség mindössze 2000 mg kellene, hogy legyen.

 

 A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr266771849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teszt1234 2014.10.29. 12:59:23

És a napi 7500 milligramm nátriumhoz vajon mekkora mennyiségű káliumot viszünk be a szervezetünkbe?

nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/09_18_kalium-klorid_konyhaso.html

odamondó 2014.10.29. 14:39:05

1 év múlva meg jön egy másik tanulmány hogy a só jó. Mindenki mást állít de azért szeretem ezt a mit ne egyél hogy egészséges legyél. Azt kell enni ami finom. Sózni meg kell aztán kalap.

@teszt1234: gyógyszertárban kell venni a sót emiatt.


süti beállítások módosítása