HTML

Lájkolj minket

A pozitív szuggesztiók műtét alatti alkalmazása

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.11.19. 08:08

Amennyiben felmerül Önnél, hogy testi panaszát műtéti úton orvosolják, illetve ha már átesett operáción, biztosan kíváncsi arra, hogy mi is történik Önnel az altatás során. A modern orvostudománynak köszönhetően Ön néhány perc alatt mély álomba merül, mely segítségével semmit sem érzékel a műtéti beavatkozásból. Kutatások azonban azt bizonyítják, hogy agyunk még a mély altatás alatt is felveszi és feldolgozza főleg az auditív (hallási) információkat.

gerinces_pozitiv szuggesztiok_blog.jpg

 

Bizonyára Ön is észrevette már, hogy milyen nagy hatással lehetnek a gondolatok, érzések fizikai állapotunkra is! Az altatás során megváltozik a tudatállapot, és mivel a kritikai gondolkodás háttérbe szorul, fokozottan vagyunk kitéve a környezet hatásainak. A beérkező információk tartalmuktól függően ronthatnak, de ugyanakkor javíthatnak is a betegek állapotán. Azokat a hatásokat, melyek ilyenkor is érnek minket, szuggesztióknak nevezzünk, melyek lehetnek pozitívak és negatívak is.

Mik azok a szuggesztiók?

Szuggesztiónak tekinthető minden olyan üzenet vagy információ, mely valamilyen módon hatást gyakorol ránk: módosíthatja gondolatainkat, érzelmeinket és viselkedésünket, fizikai állapotunkat is. A szuggesztió lehet szó, gondolat, de a tárgyi környezetet is (felirat, kép, színek) tekinthetjük annak. Altatás alatt leginkább az orvosi team beszélgetése közben megjelenő szuggesztiók hatnak ránk. Mivel az altatás módosult tudatállapotnak tekinthető, ilyenkor fokozott érzékenységet mutatunk a negatív szuggesztiók iránt: agyunk az információkat önmagunkra vonatkoztatja, azokat gyakran veszélyesnek értékeli. Számos kutató foglalkozik azzal, hogy hogyan tudjuk elkerülni a negatív szuggesztiók ártó hatását, és az is vizsgálódások tárgya lett, hogy azokban az esetekben, amikor a betegek pozitív szuggesztiót kapnak, milyen kedvező hatások figyelhetők meg a műtét és a felépülés során a betegek állapotában.

Már az 1960-as években felismerték, hogy a gyógyulás érdekében érdemes kihasználni a pozitív verbális szuggesztiók erejét. A korai kutatások kimutatták, hogy azok a betegek, akik a műtét alatt fülhallgatón keresztül pozitív szuggesztiókat kaptak (például a gyors és komplikációmentes gyógyulásra vonatkozóan), mind az objektív, mind a szubjektív adatok tekintetében kedvezőbb képet mutattak, azaz például kevesebb napot töltöttek kórházban, kevesebb fájdalomcsillapítót igényeltek, jobb volt a közérzetük, alacsonyabb volt a fájdalom- és szorongásszintjük, mint azoknak, akik hasonló problémával és hasonló műtéten estek át, de nem kaptak pozitív szuggesztiókat műtét alatt.

Hogyan tud felkészülni a műtétre?

A műtét gondolata legyen az akár egy kisebb, például szájsebészeti beavatkozás, vagy egy nagyobb és hosszabb, például gerincműtét mindenkit szorongással és félelemmel tölt el, mely egy természetes reakció. A kórházi helyzet és a beavatkozással járó bizonytalanság, a testi-lelki megterhelés kellemetlen közérzetet eredményez. Szorongásunk csökkentése érdekében érdemes minél korábban elkezdeni a műtétre való felkészülést mind fizikailag, mind pedig lelkileg. Fizikailag fontos, hogy betartson minden műtétre vonatkozó orvosi utasítást, illetve hogy megfelelően kipihent állapotban érkezzen a műtétre. De hogyan lehetséges lelkileg felkészülni egy ilyen beavatkozásra?

Lényeges, hogy birtokában legyünk mindazoknak az információknak, melyekre szükségünk van: milyen fontos lépéseket kell tenni a beavatkozás előtt és után, mi fog történni velünk az altatás előtt és az ébredés után. Sokan vannak, akik szeretik tudni, mi történik a testükkel a műtét során, ők kezelőorvosuktól pontos információkat kaphatnak. A megfelelő információszerzés hatására szorongásunk lényegesen csökkenhet.

Lelkünk felkészítését magunk is végezhetjük, gyakorolhatunk ellazító technikákat vagy alkalmazhatunk bevált módszereket (beszélgetés, figyelem-elterelés), de érdemes felkeresnünk olyan szakembert (pszichológust), aki célzottan segít nekünk a felkészülésben, és akinek segítségével a lehető legkiegyensúlyozottabban várhatjuk a műtét napját. Mindehhez csupán néhány órára van szükségünk.

A pszichológussal történő munka általában egy problémafeltáró interjúval kezdődik, mely során felmérik a műtéttel kapcsolatos érzéseket, aggodalmakat, félelmeket, elvárásokat. Fontos, hogy a személyes elvárások is tisztázásra kerüljenek. Amennyiben sor kerül pozitív szuggesztiókat tartalmazó felvétel összeállítására is, azt hipnoterápiás végzettségű szakpszichológus, illetve a szakterületen képzett, hipnózishoz értő orvos végezheti. A hanganyagot a beteggel közösen készítik el, hiszen még jobb hatás érhető el, ha olyan pozitív, személyes igényekre kialakított szuggesztiók kerülnek felvételre, melyek a beteg számára különösen kedvesek. Például megkérheti Önt a szakember, hogy képzeljen el egy olyan helyet, ahol a lehető legjobban, a legnagyobb biztonságban érzi magát, és ezt írja le minél pontosabban. De az is lehet, hogy Ön a műtét utáni ideális állapotáról, kedvenc tevékenységeiről fog majd beszélni. A hangfelvételt a pszichológus készíti el, melyet Ön magával vihet a műtőbe, és a kezelő személyzet segítségével a műtét teljes időtartama alatt folyamatosan ismételve hallgathatja. Mindehhez csupán néhány órára és egy mp3-lejátszóra van szüksége.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a pozitív szuggesztiók alkalmazása költséghatékony, melynek hatására hasznosul az altatás alatti idő, a betegek kevesebb panaszról számolnak be a műtétet követően. Kutatások felvetik azt is, hogy a pozitív szuggesztiók hatása nem csupán a műtétet követő időszakra, hanem a műtét során is hat: néhány eredmény már született arról, hogy az olyan műtétek során, ahol pozitív szuggesztiókat alkalmaznak, kevesebb vérveszteség és kevesebb fájdalomcsillapító-igény jellemzi a betegeket.

 

A cikk szerzője a Pszichoszomatikus Ambulancia munkatársa.

Szólj hozzá!

Címkék: pszichológia műtét gerincműtét

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr366914547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása