HTML

Lájkolj minket

Bőrönd vagy ajándék? Karácsonykor is emeljük helyesen!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.12.23. 07:30

A gerinc számára megterhelő feladat az emelés és a cipekedés. Lehetőség szerint kerüljük a nehéz tárgyak mozgatását. De mi a teendő, ha az ünnepek kapcsán, utazáskor, ajándékozáskor mégis emelnünk szükséges? Videónkban megmutatjuk, hogyan hajoljunk és emeljünk a gerincünknek is helyesen!

gerinces_hogyan_emeljunk_helyesen_blog.jpg

Az emelés az egyik legterhelőbb mozdulat a gerinc szempontjából, amit azonban lényegesen javíthatunk a hajolás és a törzsfordítás kerülésével. A helyesen végzett mozdulatokat először meg kell tanulni és oda kell rá figyelni, hogy tényleg így emeljünk a mindennapjainkban!

Emeléskor a leggyakoribb hiba, hogy egyenes térddel hajolunk, sőt gyakran még törzsünkkel is elfordulva próbáljuk az emelendő tárgyat elérni. Például így:

gerinces_hogyan_emeljunk_helyesen_helytelen.jpg

Az emelés helyes kivitelezésének tehát a lényege, hogy a derék és a törzs egyenes maradjon, és ne csavarodjon el a csípőhöz képest. Helyes emeléskor a térdünket behajlítva közelítjük kezünket az emelendő tárgyhoz, és ügyeljünk arra, hogy az emelendő tárgy minél közelebb legyen a törzsünkhöz, mert így a teherkar rövid és a szükséges erőkifejtés kisebb.

Kisebb súlyú tárgy felemelését egyenesen, vízszintesen tartott törzzsel is végezhetjük. A derék és törzs elcsavarodását úgy kerülhetjük el, ha teljesen szembe fordulunk az emelendő tárggyal.

 

A videók az Országos Gerincgyógyászati Központ, a Budai Egészségközpont Szakkórháza gyakorló gerincbetegnek szóló Gerinckontroll című könyvéhez kapcsolódnak.

Szólj hozzá!

Címkék: gerinc emelés gerincfájás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr228191572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása