HTML

Lájkolj minket

Példaképet keres? Széll Dani a tippünk!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.02.27. 07:47

Hogy hogyan lehet a nehézségekből és veszteségekből előnyt kovácsolni, arra Széll Dániel története jó példa. Fiatal kora ellenére kétszer nézett szembe a rákkal, és győzte le azt. Ennyi küzdelem sokaknak elég lett volna egy egész éltre, ő azonban nem adta fel. A gyógyulást követően a rendszeres mozgás, a sport öröme új kihívások felé repítette, választott sportága a triatlon is erre bizonyíték.

gerinces_szell_daniel_ironman_blog.jpg

A Budapest Féltávú Ironman-en 1,9 km úszást, 90 km kerékpározást és 21,2 km futást kell a versenyzőknek teljesítenie. A hivatásszerű sportolók is speciális edzéssel készülnek fel az embert próbáló kilométerekre. Széll Dániel azonban nyolchónapnyi felkészülés után végigcsinálta ezt a nem mindennapi kihívást, ráadásul az általa remélt szintidő alatt!

Élete során kétszer nézett szembe a rákkal, először 1998-ban gyerekként lett beteg, másodszor 2013-ban diagnosztizálták nála a rettegett kórt. Mivel azonban rendszeresen járt kontrollokra, szűrővizsgálatokra, a rosszindulatú elváltozást időben felismerték az orvosok, ezért ez utóbbi esetében szerencsére nem kellett kemoterápiás kezelést kapnia. Érettségi előtt két héttel került sor a műtétre, elmondása szerint a közeli vizsga sokat segített neki abban, hogy elterelje a rossz gondolatokat, és csak a feladatra koncentráljon. Túl ennyi nehézségen Dani ma már egy átlagos fiatalember életét éli: egyetemista, egy együttesben dobol és aktívan sportol.

Szenvedélye a mozgás

A mozgás iránti szenvedélye már gyerekkorában kialakult, sokat túrázott, kerékpározott szüleivel. A tudatos testmozgásra egy újabb „nehézség” irányította a figyelmét. Gerincferdülést diagnosztizáltak nála, ezért szakorvosának javaslatára lecserélte a teniszt törzsizom-erősítő gyakorlatokra és a rendszeres úszásra. Állóképességét ennek köszönhetően, kiskamaszként, túl a gyermekkori kemoterápián és hosszú felépülési időszakon, vissza tudta nyerni. A triatlonban a három sportág, és ezek váltakozása izgatta. Hiszen külön-külön mindegyiket sportolta már korábban, de hosszú távon csak az egyiket, unalmasnak találta.

Gerincferdülés helyett Ironman

Az Ironman versenyre való felkészülés során nagy hangsúlyt fektetett a kiegészítő edzésekre, ahol kifejezetten a törzs izomzatának erősítésén dolgozott. Az úszás kiváló a gerincnek, a futást és a kerékpározás azonban már jobban megterheli azt. Futásnál nagy segítségére volt a személyre szabott futócipő, kerékpározásnál pedig az ergonómiailag megfelelő vázméret, és a kevésbé agresszív üléspozíció, amely ugyancsak kíméli a gerincet.

Dani azt vallja, hogy a sporttal szembeni alázat rengeteg mindenre megtanította, aminek az életben is nagy hasznát veszi. A felkészülés elengedhetetlen a sikeres versenyzéshez, de ugyanez igaz a vizsgákra is: tanulás nélkül nem megy. A rendszeresség a siker kulcsa. Az eredmény elérésében pedig segít az önismeret, hiszen ismernünk kell magunkat ahhoz, hogy az erőnket beosszuk. Tisztelni kell a távot, a feladatot. Ez a kitartás, életerő és a sport iránti szeretet példamutató minden beteg és nem beteg ember számára. Dani mindehhez csak annyit tanácsol, hogy fogadjuk el magunkat minden helyzetben, ismerjük meg minél jobban a betegségünket, és merjünk nagy célokat kitűzni magunk elé!

Széll Dániel a Gerincbetegek a Gerincbetegekért Alapítvány támogatásával készül az idei versenyeire.

Szólj hozzá!

Címkék: sport rák triatlon mozgás gerincferdülés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr48420238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása