HTML

Lájkolj minket

7 tipp az életmódváltáshoz

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.08.06. 07:31

Elméletben nagyon egyszerű egészségesen és harmonikusan élni. Amikor azonban a megvalósításra kerül a sor, az első néhány próbálkozás után többnyire szép lassan kialusznak a lobogó tervek, és csak nagyon keveseknek sikerül valóban életmódot váltaniuk. Összegyűjtöttük az új szokások kialakulásának aranyszabályait, amelyekkel könnyebben eljuthatunk a célig: egy kiegyensúlyozottabb életig.

gerinces-eletmodbetegsegek-gyogyitasa.jpg

Testi és lelki egészségünk megőrzése érdekében sok olyan dolgot kell tennünk minden nap, ami időt és erőfeszítést igényel. Tudjuk, hogy a rendszeres mozgás, az egészséges táplálkozás, a kikapcsolódás elengedhetetlenek jóllétünk szempontjából, sokszor mégis nagy akaraterőre van szükség ahhoz, hogy megtegyünk bizonyos dolgokat a saját érdekünkben. Egy új szokás kialakítása nehéz, de lehetséges; csupán tudatosság, kitartás és türelem kell hozzá.

Miért jó szokásokat kialakítani?

A jó szokások megkönnyítik az életünket. Amint egy adott tevékenység beépül a viselkedésrepertoárunkba és automatikussá válik, végrehajtásának elkezdése többé már nem igényel döntéseket (például hogy mikor, hol, mit és hogyan csináljunk) és sokkal kevesebb erőfeszítésre van szükség az elvégzéséhez. A cselekvés természetessé válik, így nem fog megjelenni a sokak számára ismerős halogatás, alkudozás és a cselekvés elmaradása miatt érzett bűntudat kellemetlen érzése.

Hogyan alakulnak ki a szokások?

Egyes szokások szinte észrevétlenül alakulnak ki az életünkben. Gondoljunk csak arra, hogy a reggeli és az esti fogmosás nélkül már el se tudnánk képzelni az életünket, illetve hogy milyen természetességgel csukjuk be magunk után a bejárati ajtót, amikor elmegyünk otthonról! Egy szokás, vagyis egy ismétlődő, automatikus viselkedés kialakulásához mindenek előtt motivációra, elhatározásra és gyakorlásra van szükség. Ezen kívül fontos, hogy kiválasszuk az adott helyszínt vagy időpontot, ahol vagy amikor a cselekvést szeretnénk végezni (pl. minden ebéd után megeszünk egy almát, vagy  közvetlenül a hazaérkezésünk után 10 percet relaxálunk). Ha sokszor megteszünk valamit egy adott helyzetben vagy ugyanabban az időpontban, az elménkben összekapcsolódik a szituáció vagy az időpont és az adott viselkedés, ezáltal automatikussá válik.

gerincesblog_stressz_feladatlista.jpg

Hogyan tudunk egy új szokást bevezetni a mindennapjainkba?

1. Határozzuk meg a céljainkat!

Az első és legfontosabb teendő az, hogy meghatározzuk azt a célt, amit szeretnénk elérni. Fontos, hogy a célunk „SMART” legyen, azaz konkrét, mérhető, megvalósítható, releváns és időhöz köthető (az angol rövidítés a Specific, Measurable, Achievable, Relevant és Timely bound szavakat jelöli). Jó SMART cél lehet például a mozgásszervi betegséggel küzdők számára a következő mondat: „Minden reggel 7 és 7:30 között elvégzem a gyógytornászom által kialakított sorozatot a következő hétfőtől vasárnapig. Hétfőn újra elmegyek hozzá, ahol megtudom, hogy mennyit fejlődött az izomerőm. Fél óráig biztosan tudok tornázni, hiszen ezt már többször is megtettem a kezelésem során.”

2. Gyűjtsünk össze minél több motiváló tényezőt!

Érdemes minél több konkrétumot megnevezni, ami a célunkhoz kapcsolódik, például azt is, hogy hol fogjuk végezni a gyakorlatokat és hogy milyen eredményt szeretnénk elérni általuk. Ha az egészségesebb életmód kialakításához vezető utat keresi, fogadja meg tanácsainkat a nyugodt éjszakai alvás, illetve a helyes reggeli rutin kialakításához.

3. Legyünk türelmesek önmagunkkal!

Sem a jó, sem a rossz szokások nem alakulnak ki egyik pillanatról a másikra. Gyakran hallhatjuk, hogy egy-egy szokás kialakításához 21-30 nap elegendő akkor, ha minden egyes nap megtesszük azt a tevékenységet, amit szeretnénk beépíteni az életünkbe. Ez a szám azonban nem kutatási adatokból származik, így inkább tekinthetjük egy olyan mítosznak, ami az emberek tudatában él. A legújabb kutatási adatok azt mutatják, hogy átlagosan 66 napra, kb. 10 hétre van szükség egy szokás vagy automatizmus létrejöttéhez. Érdemes azt is számításba venni, hogy az egyszerűbb cselekvések, például napi egy alma elfogyasztása rövidebb idő alatt válik automatikussá, mint az összetettebbek (pl. egy gyógytorna-sorozat elvégzése).

turelem.jpg

4. Számítsunk arra, hogy nem fog minden könnyedén menni.

Az új szokások kialakítása során számos problémával találkozhatunk. Lehet ez egy hirtelen programváltozás, az önbizalomhiány vagy egyszerűen a lustaság, az unalom vagy a motiváció lankadása. Ezekre az akadályokra mindenképpen fel kell készülni, és fontos, hogy megfelelő stratégiát állítsuk fel arra az esetre, ha bekövetkeznének. Például arra az esetre, ha nincs kedvünk futni, felmásolhatunk a zenelejátszónkra olyan zenéket, amik élvezetessé fogják tenni a mozgást. Ha kihagyunk egy-egy napot a gyakorlás során, ne keseredjünk el, hanem vizsgáljuk meg az okát és gondoljuk át, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy ez máskor ne következzen be! A fentebb említett kutatás eredményei szerint egy-egy kihagyott nap nem akadályozza meg a cél elérését (hosszabb kihagyás viszont lényegesen meghosszabbítja az automatizmus kialakulását).

 5. Ne tegyük túl magasra a lécet!

Az is gyakran nehezíti meg a folyamatot, hogy irreális célokat tűzünk ki magunk elé. Nem fogjuk tudni minden nap, rendszeresen végezni például a gyógytornát akkor, ha azt határozzuk el, hogy minden nap egy órát szánunk rá. Ha túl magasra tesszük a lécet, elbukunk, csalódunk magunkban, ami valószínűsíti, hogy elmegy a kedvünk a változtatástól. Érdemes kisebb, részcélokat felállítani egy szokás kialakításának kezdetén.

 6. Kerüljük a sokféleséget!

A szokások kialakításával kapcsolatban a szakemberek azt tanácsolják továbbá, hogy ez esetben ne törekedjünk a változatosságra. Bár a sokszínűség segít az unalom elkerülésében és szinten tartja a motivációt, megakadályozza az automatizmus kialakulását.

 7. Írjuk le minden nap, hogyan haladunk!

Ha reggel megfogalmazzuk magunknak, hogy milyen feladataink és terveink vannak aznapra, este pedig átgondoljuk és leírjuk, hogy ebből mit sikerült megvalósítanunk és mit nem, egy fontos öntanító folyamat részesei leszünk, amely következtében megsokszorozzuk a kitűzött célokig minket segítő energiákat. Ennek következtében sokkal tudatosabbak leszünk napról napra.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: életmód szokások életmódváltás életmódváltoztatás egészséges-életmód egészséges szokások

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr768917410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása