HTML

Lájkolj minket

Hogy ne nyomorítsa meg gyermeke gerincét az iskolatáska?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.08.26. 09:43

Hihetetlen, de nemsokára vége a nyárnak, újra kezdődik az iskola. Van, akinek a gyermeke éppen most megy majd először iskolába, mások már gyakorlott tanévkezdő szülők. Tanévkezdéskor mindig előtérbe kerül a gyerekek gerincének az egészsége: milyen legyen az iskolatáska, hogy az a gerincnek legjobb legyen. Körbejárjuk a kérdést, hogy jó vagy rossz dolog a táskacipelés?

iskolataska-iskolakezdes-budai-egeszsegkozpont.JPG

 

A bepakolt táska súlya az egészségügyi ajánlás szerint a gyermek súlyának 10%-a lehet. A jogszabály szerint a táskába kerülő könyvek súlya nem lehet több mint 3 kg. Sok-sok tapasztalat alapján azt látjuk, hogy mindkét aspektusra érdemes odafigyelni, hogy megóvjuk gyermekeink gerincét.

Csak a legfontosabb dolgokat vigyük magunkkal!

Fontos felhívni a kicsik figyelmét, hogy ne vigyenek magukkal fölösleges dolgokat. Ennek érdekében a szülőknek és a tanároknak érdemes rendszeresen hangsúlyozni, hogy minél kevesebb dolog cipelését várják el gyermeküktől. – Ez a valódi megoldás, ezt szeretnénk javasolni minden szülőnek, gyermeknek és pedagógusnak.

 

Lehetőleg a hátunkon hordjuk a táskát!

A táskát háton helyes vinni, mégpedig úgy, hogy ne lötyögjön, ne ütögesse minden lépésnél a hátat vagy a feneket. Ehhez a vállpántot kell jól beállítani, figyelve arra is, hogy a vállpánt ne nyomja a vállat és megfelelően széles legyen. A felnőtteknek is érdemes figyelniük arra, hogy a táskájuk füle ne legyen hosszú, a táska minél közelebb essen a test súlypontjához – így a teherkar kisebb lesz és a gerincre háruló teher csökken.

 

A táskacipelés rossz vagy jó dolog?

Mint a legtöbb kérdésben, ebben sem egyértelmű a válasz. Ha a gyermeket megkíméljük minden terheléstől, így a táska cipelésétől is, akkor előfordulhat, hogy még a szükséges terhelést sem kapja meg. Márpedig a csontok kellő mésztartalmának kialakulásához és az izmok megfelelő fejlődéséhez szükség van a terhelésre - persze leginkább a dinamikus vagyis a mozgással járó terhelésre.

Ha a gyermek a testsúlya 10%-át meg nem haladó táskát visz, azzal tehát éppen segíti az egészséges fejlődését. Az pedig különösen hasznos fejlesztő gyakorlat, ha az iskoláskorú gyermek a villamoson, buszon állni is megtanul. Eközben ugyanis nagyon sokféle szerve fejlődhet: az egyensúlyozás képessége, az izmok ereje, a csontok mésztartalma mind előnyösen változik. Sőt, még a lelki egészségnek is használ, ha a gyermek eközben megtanul odafigyelni másokra, észreveszi az időseket, a várandósokat, a betegeket, a pici gyermekkel utazókat – és a helyét átadva állva gyakorlatozik a további úton.

Az iskolatáska súlyától most eddig kalandoztunk, a folytatásban több más hasznos és fontos szempontra hívjuk fel a figyelmet.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült. 

2 komment

Címkék: útmutató tippek tanácsok iskolatáska gerincvédelem iskolakezdés iskolatáska súlya táskacipelés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr4512754958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2017.08.27. 11:50:26

Nem tudom, hogy ma átlagban hány kg-ot cipel egy gyerek. Én 40 éves vagyok, amikor én voltam gyerek, borzasztó nehéz táskák voltak. Ennek az volt az oka, hogy a tanárok elvárták, hogy minden órára legalább 3 dolgot-tankönyv, füzet, munkafüzet-vigyünk. Pluszban időnként tornazsák. Minden nap ellenőrző, tolltartó, üzenőfüzet, uzsonna. Ez kb. 7-10 kg-ot nyomott. Emlékszem, miután leérettségiztem, nagyon élveztem, hogy a felsőoktatásban nem kell ennyit cipekedni. Két-három füzet elég volt az aznapi előadásokra.
Ezt a cipeltetést a gyerekekkel törvényi úton be kellene tiltani. Ha egy gyerek gyengébb testalkatú, szinte garantált, hogy kijönnek a gerincproblémák. Valószínűleg ezért népbetegség a gerincferdülés már a kamaszoknál is. Miért nem tudják a pedagógusok úgy megtervezni a gyerekek órai oktatását, hogy legalább a tankönyvet ne kelljen cipelniük? Elég lenne abból otthon tanulni, az arra való.
Én felnőttként az ú.n. női táskámba kb. 2 kg-nyi dolgot pakolok, ehhez társul egy szatyor pár dologgal-esernyővel, notesszel pl. Az is kb. 2 kg. Az ismerőseim szörnyülködnek: hogy bírsz ennyit cipelni, nem zavar? Mondom nekik, hogy nem, ez semmi ahhoz képest, amit anno iskolásként vittem nap mint nap. Valóban, néhány kg már meg se kottyan. Sőt, kell. Szerintem a csontritkulás és az izmok elsatnyulásának megelőzéséhez is kell ennyi.

2017.08.27. 14:12:47

@Almandin: Az amerikai modell kellene. Könyvet a suliban be a szekrénybe - ha nem kell otthon tanulni belőle.

Vagy egyszerűen digitalizálni kellene egy csomó mindent..Nekem általános iskolásként a 2 kötetes Móra Lexikont is vinnem kellett egy adott időben. Csak az vagy 5-6 kiló volt.

Az angol és törikönyveket felsőben 4 évre elég tartalommal adták ki, persze menet közben mindig volt könyv-váltás. Agyrém.


süti beállítások módosítása