HTML

Lájkolj minket

Mi az a nyakcsigolya-elcsúszás?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.08.04. 06:30

Ez az elváltozás nagyon változatos tünetekkel járhat, amelyekről nem is gondolnánk, hogy a nyakcsigolya elmozdulásával függhetnek össze. A migrénes fejfájástól a nehézlégzésig, a látászavartól a végtagok zsibbadásáig, sőt a mozgáskorlátozottságig számos kellemetlen panasz kiváltó oka lehet. Nézzük, mi az a nyakcsigolya-elcsúszás.

gerinces-nyakcsigolya-elcsuszas.jpg

Gerincünk egyik legsérülékenyebb része a nyak

A nyaki szakasz a hét nyaki csigolyával a gerinc egyik legsérülékenyebb része. Ezek a csigolyák gondoskodnak a fej súlyának megtartásáról, a fej mozgathatóságáról, a fej és a felsőtest összekötéséről, a mozgás során a rázkódás, a lengés, a fejet érő hatások csillapításáról. 

A csigolyákat csigolyaívek köti össze. Ezek megszakadása (a spondylolysis) teszi lehetővé a csigolyák egymáson való elmozdulását. A nyaki csigolya elcsúszása esetén az egyik nyakcsigolya előrecsúszik az alatta levőhöz képest, nyomást gyakorolva a környező idegekre, ami fájdalommal és több más következménnyel járhat. Így például a nyaki csigolyák elcsúszásának, a nyaki spondylolisthesisnek a tünete lehet a merev nyak, a nyaki fájdalom, ritkábban neurológiai tünetek is, például látászavar, szédülés, migrénszerű fejfájás, a kar ödémás duzzanata, hátfájás, zsibbadás a végtagokban, bizonyos fokú mozgáskorlátozottság, rekedtség, nehézlégzés is. A spondylolisthesis veleszületett fejlődési zavar következményeként is bekövetkezhet, de gyakrabban degeneratív gerincbetegség, gyulladás vagy a csigolyák korábbi sérülés miatti instabilitása vagy deformitása van a hátterében. Spondylolisthesis bármely életkorban előfordulhat, bármely gerincszakaszon.

A nyaki csigolyaproblémák leggyakoribb okai

Nyaki fájdalmak, illetve csigolyaproblémákra utaló tünetek mögött számos esetben van a nyaki gerincszakaszt támasztó szalagok, izmok megerőltetése, túlfeszülése. Idősebb korban, vagy egyoldalú terheléstől az ízületi porckopás, az oszteoarthritisz is jelentkezhet ezen a szakaszon is. Nyaki fájdalmat, ideggyulladást a porckorongok degeneratív elváltozása miatti ideggyök-elnyomódás is eredményezhet.

Kialakulhatnak a nyaki fájdalmak egyéb okok miatt is, így például előidézhetik a nem megfelelő alvási szokások és a testtartáshibák. Nem ritka, hogy „elfekszi a nyakát” valaki: vagyis reggel merev nyakkal ébred, és a nyaka egyik oldalán minden mozdításra belehasít a fájdalom. Ezt elkerülhetjük a megfelelő (nem túl puha, egyenes, ruganyos) fekvőhely és a nyakat is alátámasztó párna használatával.

Hasonlóan bajt okozhat a hosszas, megszakítás nélküli, monitor előtti ülőmunka is, különösen, ha rossz testtartással végezzük. A tartós stressz miatti izommerevség, a nyaki izmok túlfeszülése is kiválthat nyaki és vállfájdalmakat.

Forduljon szakemberhez!

A nyakcsigolya-elcsúszás és minden nyaki fájdalom, gerincprobléma kezelésében a legelső lépés, hogy alapos kivizsgálás tisztázza annak okait. A képalkotó vizsgálatok feltárják a csigolyák állapotát, esetleges sérüléseit, így kialakítható az egyéni kezelési terv. A sebészeti megoldás ritka, többnyire konzervatív terápiára kerül sor, amelyben nagy szerepet kaphat a fizikoterápia. A kötött, merev izmok lazításában, a keringés serkentésében hatékony a gyógymasszázs. A helyes testtartás kialakításához, a gerincet támasztó izmok erősítéséhez a személyre szabottan összeállított gyógytorna segíthet.

Szólj hozzá!

Címkék: gerinc nyak csigolya nyakcsigolya

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9614160805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása