HTML

Lájkolj minket

13 tipp az időskori, otthoni elesés megelőzésére

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.10.17. 10:53

A statisztikák* szerint világviszonylatban a 65 év felettiek körében a legtöbb baleset elesésből származik, s a 65 év felettiek közül minden 3., a 70 év felettiek közül pedig minden 2. ember évente egyszer elesik.

adult-elder-elderly-432722.jpg

A családnak oda kell figyelnie az idősekre

Ahogy az ember öregszik, úgy változik a mozgásképesség, romlik a szem, a hallás, az egyensúlyérzék stb. Mindezek következtében igen nagy az időskori elesések valószínűsége, és sajnos nagyon gyakoriak az elesés okozta csonttörések. Ám ezen balesetek egy része kivédhető lenne pár célzott intézkedéssel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a családtagok és a barátok támogassák az időseket és segítsenek nekik úgy kialakítani, átformálni a lakást, házat, hogy minél biztonságosabb legyen. Íme, 13 tanács az időskori, otthoni elesés megelőzésére!

hand-2906458_1280.jpg

13 tipp az időskori otthoni elesés megelőzésére

  1. Szedjük fel az apró szőnyegeket, a nagyobbakat rögzítsük. A küszöböket pedig érdemes megszüntetni.
  2. Gondoskodjuk a megfelelő, könnyen elérhető világításról minden helyiségben, sőt, használjunk éjjeli fényeket.
  3. Ne hagyjunk kisebb tárgyakat a földön.
  4. Elektromos vezetékeket ne vezessünk a padlón vagy a levegőben.
  5. Sose álljunk székre, létrára. A gyakran használt tárgyak legyenek könnyen elérhetőek. Kérjünk segítséget a nehéz vagy magasan lévő tárgyak eléréséhez.
  6. Ne használjuk csúszós fürdőszoba szőnyeget.
  7. Szereljünk fel kapaszkodókat a kádba, zuhanyzóba és a WC mellé.
  8. Szükség esetén tegyünk széket a zuhanyzóba.
  9. Töröljük fel a kifröccsent vizet a padlóról.
  10. Hordjunk stabil lábbelit a lakáson belül is. Lényeges, hogy az otthoni lábbeli is megfelelő méretű legyen, ne lötyögjön a lábon és ne csússzon a talpa.
  11. Érdemes minden olyan felesleges tárgyat eltüntetni a lakásból, melyek útban lehetnek és ütközésre adhatnak okot, pl. kisbútorok, dísznövények vagy állványok. Összességében ajánlatos a lakótér zsúfoltságát megszüntetni.
  12. Mobiltelefonunkat lehetőség szerint hordjuk magunkkal még a lakáson belül is: ha segítség kell, azonnal tudjunk telefonálni.
  13. A sportról lemondani nem szabad időskorban sem, úgyhogy nagyon lényeges, hogy mozgással tartsuk karban egészségünket!

 

*Forrás: https://www.szabadfold.hu/csalad/nezzunk_a_labunk_ele

Szólj hozzá!

Címkék: időskori elesés otthoni elesés időskori elesés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1414306343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása