HTML

Lájkolj minket

Gyógyító vizeink

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.01.16. 14:58

Hétvégi kikapcsolódásra készül, szívesen pihenne valamelyik fürdőhelyen? Érdemes utánanézni, hogy hol milyen gyógyhatású, összetételű gyógyvíz áll rendelkezésre, melyik javasolható leginkább Önnek, melyik mennyire javíthatja az egészségi állapotát!

gyogyfurdo.jpgFotó: Dragana_Gordic / Freepik

Magyarország büszkeségei a gyógyulni, pihenni vágyókat messze földről idecsalogató gyógyfürdők. Méltán, hiszen félezernél több gyógyhatású termálforrásunk van, az ország szinte minden részén találhatunk gyógyító összetételű, 30-50-féle ásványi anyagot tartalmazó, 30 foknál magasabb hőmérsékletű termálvizes forrásra épülő fürdőhelyeket, gyógy- és wellness központokat. A pihentető kikapcsolódás tervezgetésekor érdemes utánajárni, hogy ezek vizei milyen összetételűek, különböző egészségügyi problémák esetén melyik alkalmazható a legjobb hatásfokkal.

A fürdőzés, a vízben való mozgás egészségre tett hatása önmagában is sokrétű (a felhajtóerő révén ellazítja az izmokat, oldja a stresszt, csökkenti az ízületek megterhelését, kíméletes mozgást tesz lehetővé). Ehhez járul hozzá a magas ásványianyag-tartalmú vizekben az a jótékony hatás, amit az ezekben található anyagok a bőr meleg hatására kitágult pórusain keresztül felszívódva, illetve a meleg vízből felszálló gőzt belélegezve a véráramba jutva gyakorolnak a fürdőző szervezetére.

A gyógyfürdőzést az ott alkalmazott sokféle fizikoterápiás módszer és szükség esetén ivókúra egészítheti ki.

gyogyviz.jpgFotó: Freepik

Gyógyvíztípusok és gyógyhatások

A brómos-jódos vizek reumatikus panaszok, nőgyógyászati betegségek, bőrbetegségek (pl. pikkelysömör) ellen ajánlottak. Ha egyben szénsavasak is, akkor fokozottan gyulladáscsökkentő hatásúak, serkentik a petefészkek működését. Ilyen fürdőt például Hajdúszoboszlón és Debrecenben találhatunk.

A földes-meszes vizek (kalcium-, magnézium-, hidrogénkarbonát tartalmúak) reumás, szív- és gyomorbetegségek, bőr- és nőgyógyászati gyulladásos megbetegedések kezelésére használják. A budapesti Császár, Lukács, Rác, Rudas és Gellért fürdő, Hévíz, Eger forrásai ilyen összetételűek, hideg, szénsavas földes-meszes forrást találunk Balatonfüreden, Csopakon, Székesfehérváron, Kékkúton, Mohán.

A kloridos (konyhasós) vizek gyulladáscsökkentő hatásúak, reumatológiai és női szervek betegségeire, nyálkahártyák hurutos megbetegedéseire javallott, stimulálják az immunrendszert is. Hajdúszoboszló, Eger, Debrecen, Karcag, Sóshartyán és Cserkeszőlő fürdőiben találhatók.

A kénes vizek fájdalomcsillapító hatásúak, élénkítik a vérkeringést, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét. Kopásos ízületi betegségek, bőrgyógyászati betegségek (pl. pikkelysömör, ekcéma), szív- és érrendszeri betegségek esetén is ajánlják.  Budapesten a Lukács és a Rudas fürdő, ezen kívül Kehida, Harkány, Parád, Erdőbénye, Aranyosfürdő, Balf több forrása, Hévíz és Mezőkövesd fúrt kútjai is ilyen vizet adnak.

Az enyhén radioaktív (radonos, rádiumos) vizek  erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúak, fokozzák a belső elválasztású mirigyek működését és az anyagcserét, belélegezve és ivókúrában is alkalmazhatók. Ilyen vize van Hévíz, Miskolctapolca, Eger, Budapesten a Gellért és a Rudas fürdő forrásainak.

A szénsavas vizek serkentik a keringést, az anyagcserét és a szívműködést, mozgásszervi szív- és érrendszeri betegségek esetén ajánlják. Ilyen például Balf, Parádsasvár, Balatonfüred, Zsóry-fürdő, Demjén forrása.

Az egyéb összetételű gyógyvizek inkább ivókúrára használatosak, például a szulfátos vagy keserűvizek gyomor-, bél-, máj-, epebetegségek esetén, a vasas vizek vérszegénységre, az alkalikus (nátrium- és hidrokarbonát-ionokat tartalmazó) vizek pedig gyomor és bélhurut esetén. Ezek palackozva patikából is beszerezhetők.

Akiknek gyógyfürdőzéskor óvatosság ajánlott

A fürdőzés hozzásegíthet az egészség megőrzéséhez, a prevencióhoz, és jótékony hatásait bárki megtapasztalhatja. Azonban konkrét betegség esetén ajánlatos a kezelőorvost megkérdezni, hol, milyen formában javasolja a kúrát. Ismeretes ugyanis az ún. fürdőreakció is, ami a fürdőkúra során a beteg állapotának átmeneti romlását, az adott betegség tüneteinek fokozódását jelenti. A betegnél rossz közérzet, fáradékonyság, bágyadtság, fejfájás, álmatlanság, ingerlékenység, étvágytalanság, szapora pulzus, hőemelkedés is jelentkezhet. Ezekben az esetekben a fürdőorvosnak kell eldönteni, hogy a kezeléssel együtt járó állapotváltozásról vagy más betegségről van-e szó, és hogy folytatható-e a kúra.

Vannak olyan betegségek, állapotok, amelyek esetén veszélyes is lehet a meleg gyógyvizek alkalmazása. Ilyen például a szívritmuszavar, a kezeletlen magas vérnyomás, a magas pulzusszám, a súlyos szívkoszorúér-betegség, a szívelégtelenség, a súlyos visszérbetegség,a kezeletlen pajzsmirigytúltengés, az idült vesegyulladás, a daganatos betegség és a mozgásszervi betegségek gyulladásos fázisa. Terhesség és menstruáció idején sem ajánlott. Ezen kívül kerülendők a fürdők sebek, fertőző vagy lázzal, esetleg ájulással járó betegségek esetén is.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: wellness prevenció fürdőzés gyulladáscsökkentő gyógyhatás gyógyfürdő termálvíz fájdalomcsillapító gyógyvíz ivókúra fizikoterápia fürdőkúra

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7814566576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ernő Koska 2019.01.17. 08:01:46

A felsorolásból kimaradt az egyik leghíresebb, legnagyobb töménységű gyógyvíz - a Salvus.
A bükkszéki SALVUS gyógyvíz a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik. Összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú (22.989 mg/l) gyógyvíz. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi. A SALVUS gyógyvízben oldott halogénelemek az egészséges emberek számára is jó hatásúak. Fürdőkúra formájában mozgásszervi betegségek (pl.: reuma), sérülések utáni rehabilitáció (csonttörés, szalagsérülés), nőgyógyászati problémák (meddőség, kismedence-gyulladás), bőrgyógyászati kezelésre javasolják az orvosok.
Anyagcsere, emésztőrendszeri és légzőrendszeri panaszokra is javallt a SALVUS víz használata.
Cukorbetegség, dohányzási panaszok, légúti betegségek, gyomorfekély, gyomorsav-túlképződés, kolitisz, asztma, köhögés, garat és gégegyulladás és még sok más hasonló panasz kezelésére orvosilag is javallt a természetes SALVUS víz.


süti beállítások módosítása