HTML

Lájkolj minket

Fizikoterápia és fizioterápia – mi a különbség?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.03.09. 07:09

Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár – tanultuk annak idején. Hasonlóan foglalhatnánk össze a fiziko- és fizioterápiák „rendszertani” besorolását is.

A gyógyulás elősegítésére, a betegségek megelőzésére egyaránt használt, nemegyszer évezredes hagyományokra épülő terápiás módszereket a fizioterápia foglalja össze. A fizioterápia szóban a görög „füzosz”, ’természet’ jelentésű szót találjuk. Ez egy gyűjtőfogalom, amelyhez tartozik minden, természetes, fizikai és kémiai energiákra épülő kezelés, vagyis mindaz a terápiás eljárás, amihez a nap, a víz, a levegő, az éghajlat, az emberi mozgás energiáit használják fel.

A fizioterápia tágabb kategória tehát, mint a fizikoterápia, amely szintén ennek része, viszont a fizikoterápia csak a természetes fizikai energiák mesterségesen és kontrollálhatóan előállított energiákra (pl. elektromosságra, ultrahangra, fényre) épülő gyógyító módszereket foglalja magában.

A fizioterápia eszköztára

A természetes eszközökkel történő gyógykezelés, vagyis a fizioterápia több évezredes múltra nyúlik vissza. A fizikális eszközökön (a fizikoterápián) kívül ide tartoznak azok a kezelési módszerek, amelyek olyan természetes adottságokat használnak fel, mint például az éghajlat jótékony hatásai, a napfény, a gyógyvizek kémiai összetétele, a víz fizikai ereje, illetve a táplálékok megfelelő összeállításával, a célzott diétával elérhető előnyök.

Magyarországon például a fizioterápiás lehetőségek gazdag választéka áll a gyógyulni, regenerálódni vágyók számára: például a balneoterápia, a gyógyvízterápia minden ága fellehető, a jótékony összetételű (jódos, kénes, sós, rádiumos) hideg-meleg gyógyvizes fürdőkezelésektől az iszappakolásokon át az ivókúrákig. A sajátos mikroklíma, a tiszta, pollen- és szennyeződésmentes hegyi levegő hatását használják például a Sopron környéki vagy mátrai szanatóriumok.

2024_03_8_fizioterapia_1.jpg

A klímaterápia speciális formája a barlangterápia, ahol a levegő páratartalmának, illetve – sóbarlang esetén – a sótartalmának áldásait használják ki. A gyógyfürdők nemcsak a víz kémiai összetételével járulhatnak hozzá a kezeléshez, hanem a víz fizikai hatását, felhajtó erejét is beépíthetik a terápiába, például a vízben végzett tornagyakorlatok során.

A különböző speciális étrendi összeállítások, diéták, a gyógyélelmezés különböző formái is a fizioterápia körébe tartoznak.

A mesterséges energia gyógyító hatása: a fizikoterápia

A fizikoterápia a fizioterápiánál szűkebb fogalom, a konkrét fizikai energiák gyógyító célú felhasználása tartozik ide, például a foto-, az ultrahang-, a termo-, az elektroterápia, a lökéshullám, a TENS, a hidroterápia módszerei közül például a súlykezelés és a víz alatti sugármasszázs.

Az elektroterápia részei például a kis-, közép-, és nagyfrekvenciás kezelések, a magnetoterápia, az elektromos stimuláció (TENS). A fototerápiához a polarizált fény, az ultraibolya sugárzás, infravörös sugárzás, lézerkezelés és látható fény tartozik. A termoterápia során meleg és hideg hőterápiát is használnak, eszköze például a szauna, a hőlégkamra és a gőzkamra, a különféle hőfokú borogatások és pakolások. A hidegterápia például a fagypont alatti hőmérsékleten végzett kryoterápia. 

A hidroterápia a víz fizikai hatásait használja, a kezelések egy részében a mechanikai hatásokkal társítva. Ilyen kezelési eljárások például a súlyfürdők, vagy a víz alatti sugármasszázs-kezelések is.

Az emberi mozgás energiáját használja fel – aktív és passzív módon egyaránt – a mechanoterápia, például a gyógymasszázs, a manuálterápia és a gyógytorna.

Hol alkalmazható a fizioterápia?

A fizioterápia az esetek többségében nem helyettesíti az orvosi kezelést, de nagyon jól kiegészítheti azt. Legjobban a lezajlott gyógyulás eredményeinek megőrzésére, és újabb betegségek megelőzésére használatosak. A fizioterápia a lehetőségek gazdag tárházát kínálj azoknak, akik az orvosukkal együttműködve, maguk is minél többet akarnak tenni az egészségükért.

2024_03_08_fizioterapia_2.jpg

Nagyon széleskörű az alkalmazásának javallata, különösen mozgásszervi megbetegedések megelőzéséhez, kiegészítő terápiájához, rehabilitációjához jótékony hatású. A fizioterápiás kezeléseket a szakorvos rendeletére fizioterapeuta illetve gyógytornász végzi. Nem ajánlottak azonban rosszindulatú daganatos betegségek, szívbetegségek, heveny fertőzések, gyulladások, láz, trombózis és kezeletlen magas vérnyomás esetén.

A cikk elkészítésében a Budai Egészségközpont gyógytornászai közreműködtek.

Szólj hozzá!

Címkék: masszázs gyógymasszázs fizioterápia fizikoterápia

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9018349493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása