HTML

Lájkolj minket

Így rombolja a mobil a gerinc egészségét

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.02.15. 09:14

A mobiltelefonok és különösen az okostelefonok megjelenése óta az életünk radikálisan megváltozott. Naponta átlagosan 1-3 órát töltünk a mobiltelefonunk fölé hajolva, lényegében mindenhol: utazás közben, étkezés közben, de sokan még sportolás közben is a mobiljukba mélyednek. Ez a változás brutális hatással volt a testünkre is. A telefon fölé görnyedés megváltoztatja a testtartásukat, ami komoly hatással van az egészségünkre. De hogyan ellensúlyozhatjuk ezt az újfajta terhelést? 

14735.jpg

Ha valaki használja azt a telefonos alkalmazást, ami minden hét végén jelentést küld arról, hogy mennyi időt töltött a mobiltelefonját nyomkodva, meglepő eredményeket kaphat. Miközben azt hisszük, hogy csak néha pár percre nézünk rá a telefonunkra, kiderül, hogy minden nap hosszú órákat töltünk vele. Egy városi, jellemzően irodai munkát végző felnőtt akár három órát is eltölt naponta azzal, hogy az okostelefonjába mélyed. Ez évente több mint ezer órát jelent.

 25 kilós nyomás a gerincen

Amikor a fejünk függőleges helyzetben van, vagyis a fülünk és a vállunk egy vonalban helyezkedik el, a lapockáink pedig hátra vannak húzva, akkor van a legkellemesebb, legjobb helyzetben a nyakunk és a gerincünk. Ilyenkor mondjuk azt valakire, hogy „kihúzta magát”. Ha így állunk, akkor a fejünk 4-6 kilónak megfelelő erővel nyomja a nyakat és a gerinc többi részét, melyek ekkora terhelésre vannak kitalálva, ez a normális állapotuk állva. 

Amikor viszont a mobilunkat nézzük, nyomkodjuk, a fejünket kissé lehajtjuk, a nyakunkat természetellenes szögben tartjuk, a vállaink előre esnek. Minél inkább meggörbülünk, annál nehezebb a nyak és a gerinc többi részének a dolga. Ha valaki mondjuk 60 fokos szögben előrehajolva tanulmányozza a telefonját, akkor akár körülbelül 25 kilónak megfelelő erővel terhelheti a gerincét. Vagyis ötször nagyobb terhet helyez rá, mint amekkorát egyébként, normális testtartással tenne. Nem nehéz kitalálni, hogy ez hosszú távon, naponta több órában mennyire károsíthatja a szerveinket.

Az sem sokkal jobb, amikor nem állva, hanem fekve mobilozunk, tabletezünk például elalvás előtt az ágyban. Tipikus póz, amikor az oldalunkra fekszünk, és egyik könyökünkre támaszkodva nyomkodjuk a telefont, vagy hanyatt fekve, merev vállakkal és nyakkal tesszük ugyanezt. Egyik sem éppen gerincbarát helyzet, mégis képesek vagyunk akár egy órán át is ezekben a pózokban mobilozni.

A telefon fölé görnyedés következményei

Nem is gondolnánk, hogy mennyi kárt okozhat, ha minden nap hosszú órákat töltünk a fent leírt testhelyzetekben. Ilyenkor ugyanis egyrészt ártunk az izmainknak, másrészt ártunk a csigolyáknak, a a gerincnek. Az izmaink kívánatos egyensúlyi állapota felborul, lesznek, amiket kevésbé használunk, így azok lassan erejüket vesztik, sorvadásnak indulnak. Míg más izmok éppen ellenkezőleg, túl sok munkát kapnak, ami izomfeszüléshez, izomfájdalmakhoz vezethet. Mivel a helytelen testtartás folyamatosan erőlteti és terheli a nyaki csigolyákat és a gerinc többi részét, ez hosszú távon a kopásukhoz, deformálódásukhoz vezethet.

Kevésbé közismert, de az állandósult görnyedt tartás fejfájáshoz, migrén kialakulásához is vezethet. Ha nem húzzuk ki magunkat, a légzésünk sem lesz teljes, kevesebb oxigén jut a szervezetünkbe, amitől fáradékonyabbak leszünk. A görnyedt tartás árt a tüdőnek és a szívnek, hiszen a belső szerveink is összenyomódnak.

2557.jpg

De mit tehetünk?

Nyilvánvaló, hogy a mobilokat nem iktathatjuk ki az életünkből. A legtöbben közülünk sem a munkát, sem a magánéletet nem tudják már az okostelefonjuk nélkül megszervezni. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy akkor a mobilozásból adódó káros testtartással kell élnünk. Tudatosabbnak kell lenni, és odafigyelni arra, hogy minél gyakrabban változtassunk a testhelyzetünkön. Tartsunk rövid szüneteket, nyújtóztassuk ki a tagjainkat, lélegezzünk mélyeket, álljunk fel és lépegessünk. Naponta néhányszor pár perc laza torna, nyújtás még a legfeszítettebb tempó mellett is belefér.

Emellett érdemes komolyabban is foglalkozni az érintett testrészekkel. Leghelyesebb, ha gyógytornásztól megtanuljuk a helyes testtartás kialakításához és fenntartásához szükséges gyakorlatok helyes végzését és ezeket aztán otthon minden nap megcsináljuk – megéri erre napi 20 percet szánnunk, mert ezzel jelentős lépést teszünk a gerinc porckopásos betegségeinek megelőzésére, sőt a helytelen testtartásból adódó izomfájdalmainkat is azonnal csökkenthetjük. Ez a hatás addig tart, amíg naponta végezzük a tornánkat.

A megfelelő gyógytornavégzés mellett gyalogoljunk, lépcsőn járjunk a liftezés helyett, ússzunk (főleg, ha helyesen tudunk úszni). A fájós, sok görnyedéstől meggyötört hátnak jót tehet még a gyógymasszázs és a meleg vizes fürdő is.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil okostelefon hát gerinc nyak mobilozás hátfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr3114628292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása