HTML

Lájkolj minket

Mit tegyünk, ha sokat kell egy helyben állnunk?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.05.10. 11:04

Sok olyan helyzet fordulhat elő, de számos munkakör is létezik, amelyben sokat kell egy helyben állni, és nem tudunk leülni. Ez nemcsak fárasztó, de a gerincnek, a vérkeringésnek sem igazán előnyös.  Mit tehetünk ilyen helyzetekben gerincünk védelmében?

castle-daylight-england-1427581.jpg

 

  • Válasszunk megfelelő cipőt! Sem a túl magas sarok, sem a teljesen lapos cipőtalp nem alkalmas arra, hogy sokáig álljunk rajtuk. Az a legjobb megoldás, ha egy kis sarokkal rendelkező cipőt választunk, ami puha, lehetőleg bőrből készült. Az sem árt, ha a cipő olyan fazonú, ami megfelelően tartja a bokát.
  • Válasszunk megfelelő harisnyát vagy zoknit! Az úgynevezett kompressziós harisnyák vagy zoknik nem csak akkor viselhetők, ha már megvan a baj, és kialakultak a visszerek, vagy éppen trombózisból épülünk fel. Vannak ezeknek a termékeknek enyhe fokozatú verziói, amelyek a megelőzést szolgálják. Ezeket kifejezetten hosszabb utazás, tartós ülő- vagy állómunka esetén javasolják.
  • A gerincpanaszok  megelőzésére nagyon fontos, hogy gyógytornásztól tanuljuk meg azt a helyes testtartást, mely esetén legkisebb teher hárul a gerincünkre (ezt nevezzük biomechanikailag helyes testtartásnak). Ha a helyes testtartást megtanultuk, azt mindennapi tornavégzéssel gyakorolni is kell, azaz a testtartásért felelős izmainkat képessé is kell tennünk a helyes működésre. Ezt a gyakorlatanyagot is leghelyesebb gyógytornásztól megtanulni, de utána nekünk magunknak kell otthon megcsinálnunk minden nap!
  • Hosszas álláskor a helyes testtartást segíti, ha egyik, aztán másik lábunkat feltehetjük egy kis sámlira – ilyenkor a helyes testtartás kulcsát, a medencénket segítjük abban, hogy a megfelelő, ún. középhelyzetben álljon.
  • Lehetőség szerint ne betonpadlón, hanem vastagabb, de nem süppedős szőnyegen álljunk.
  • Mozgassuk meg a tagjainkat! Még ha egész nap egy helyben állásra is vagyunk kényszerítve, akkor is legalább óránként egyszer szánjunk  egy-két percet arra, hogy tagjainkat megmozgatjuk, kinyújtóztatjuk.
  • Igyunk elég folyadékot: lehetőleg vizet vagy teát, semmiképpen ne valamilyen cukros üdítőt! 
  • Ha tehetjük, néhány óránként szellőztessünk!
  • Szabadidőnkben mozogjunk sokat! Minden nap végezzük el a helyes testtartásért felelős izmaink karbantartására a gyógytornásztól megtanult tornánkat, akkor is, ha fáradtak vagyunk – megéri! Hétvégén mozduljunk ki otthonról, ha lehet, szabad levegőn sétáljunk vagy sportoljunk. Az úszást és a táncot különösen is javasoljuk számos különleges egészségre gyakorolt hatásuk miatt.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: állás torna mozgás gerinc gerincvédelem gyógytornász vérkeringés testtartás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr2714818394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása