HTML

Lájkolj minket

Így figyelje gyermeke gerincét!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.08.30. 09:51

A gyerekkori gerincbetegségek mielőbbi felismerése és kezelése rendkívül fontos. Éppen ezért minden szülőnek ajánlott 2-3 havonta megfigyelni gyermeke gerincét és valódi elváltozás gyanúja esetén szakorvoshoz fordulni. De honnan tudhatja a szülő, hogy mikor szükséges a szakorvosi vizsgálat?

igy_vizsgalja_gyermeke_gerincet.jpg

2-3 havonta nézzük meg gyermekünk gerincét!

Nézzük meg, hogy gyermekünk hátát szimmetrikusnak látjuk-e. Ezt az alábbi speciális testhelyzetben tudjuk legjobban megfigyelni:

  1. A gyermek bugyijának, alsónadrágjának gumiját állítsuk vízszintesre. A gyermek álljon egyenesen, a két talpa közt legyen egy tenyérnyi távolság. Képzeljen el a talpai közt egy egyenes vonalat, és erre a vonalra hajoljon előre lassan úgy, hogy az orrával és a kezével is a vonal felé közelítsen.
  2. Hátulról nézzük a gyermek gerincét és a gerinc melletti részeket (mellkason a bordákat, a deréktájon a gerinc melletti izmokat), figyeljük meg, hogy szimmetrikusnak látunk-e mindent. Ahhoz, hogy a deréktáji gerincszakaszt jól lássuk, szinte le kell guggolnunk a gyermek mögött.

gyerek_gerincvizsgalat.JPG

Ha esetleg aszimmetriát látunk, az feltehetően a különböző tartási rendellenességek közé tartozik, melyek tömegesen fordulnak elő. Ha a szülők a fenti megfigyelést 2-3 havonta megismétlik, észre fogják venni, ha az aszimmetria egyértelműen növekszik. Ez esetben mindenképpen érdemes ortopéd szakorvoshoz fordulni, mert az ilyen esetekben lehet, hogy valódi, romló gerincferdülésről van szó és a kezelést mielőbb el kell kezdeni. Jó tudni, hogy az a gerincferdülés, amely a növekedés idején jelentősen romlik, gyógytornával, fűzővel ill. műtéti úton gyógyítható, de a siker kulcsa a korai kezelés elkezdése!

Scheuermann-betegség

Fontos még megemlíteni, hogy gyakori serdülőkori gerincprobléma a Scheuermann-betegség, a csigolyák gyermekkori csontosodási zavara. Ez többnyire panaszokat okoz (fáj a gyerek háta vagy dereka) és a gerinc élettani görbületei jelentősen fokozódnak (megnő a háti domborulat és az ágyéki homorulat). Ezeket az eltéréseket a szülő szintén észreveheti, ha a gyerek hátát oldalról megfigyeli.

Nem lehet eleget hangsúlyozni: lényeges, hogy a gyerekek minél többet mozogjanak, mert ez az egyik legjobb prevenció!

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gerinc gerincbetegségek gerincvizsgálat scheuermann

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1315031708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása