HTML

Lájkolj minket

Atlétika, a sportok királynője

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.09.27. 10:25

Az atlétika, az úszás és a torna mellett az egyik alap sportág, amely a különböző mozgásformáin keresztül széleskörűen képes a mozgáskoordináció, a testtudat és az egészséges életmód elősegítésére. Természetes mozgásformáin keresztül biztosítja a mozgásfejlesztés lehetőségét. Személyiségfejlesztő hatása olyan mentális képességeket is segít, mint például a motivácó, kitartás, stresszkezelés. A sport által megismerik a fiatalok a teherbíró képességüket, fizikai lehetőségeiket és határaikat, az edzések által pedig megtapasztalják a fejlődés élményét is.

atletika.jpg

Az atlétika versenyszámai között megkülönböztetünk:

  1. dobószámokat,
  2. ugrószámokat,
  3. futószámokat,
  4. gyaloglószámokat,
  5. többpróba versenyeket.

Az atlétikai mozgásformák szerves részét képezik az oktatási tanterveknek, így a testnevelés órák tartalmi alappillére. A gyermekkorban történő atletikus képességfejlesztésnek számos célja van. A teljesség igénye nélkül:

  • A biológiai fejlődés támogatása
  • A kondicionális és koordinációs képességfejlesztés sokoldalú támogatása
  • A teljes mozgatórendszer preventív fejlesztése
  • Készségek és képességek fejlesztése

Az atlétika célcsoportja rendkívül széles, mivel az atlétika egyes ágai egészen kiskortól akár egészen időskorig is űzhetőek, hiszen a terhelés életkortól, nemtől és edzettségi szinttől függően is változtatható. Sosem késő elkezdeni!

Az atlétika különböző mozgásformáit végezhetjük szabadban, illetve teremben is, így az év teljes időszaka alatt biztosítható a folyamatos terhelés, fejlesztés, fejlődés. Gyerekeknek az atlétika versenyszámai élvezhető mozgásformát is jelentenek egyben. Játékos formákban, s versenyszerűen is örömöt, szórakozást, felüdülést jelent. A különböző futóversenyek, fogójátékok, célbadobások, sorversenyek tökéletes alapot biztosítanak a gyerekek játékos formában történő atletikus mozgásfejlesztésére.

A sportág a rendkívüli sokrétűsége okán jelentős szerepet játszik mind az egészség megőrzésében, mind a teljesítmény fejlesztésében. A hosszú távú és kitartó futások fejlesztik gyerekek állóképességét, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek és az elhízás megelőzésében. Mindezek mellett segíti a gyerekkorban történő csontrendszer kialakulását, lassítja az időskorban történő csontritkulást, illetve támogatja az izomrendszer kialakulását és fejlődését. A fizikai előnyök mellett a sporton keresztül a gyerekek megértik az alapvető edzés módszereket is: a bemelegítés és levezetés szerepét, vagy akár a különböző edzés típusok (állóképesség, technikai edzés, erősítő edzés, gyorsasági munka) szükségességét, szerepét az edzések felépítése során.

Ha a fiatal sportoló később végül mégsem marad az atlétika sportágban, biztosan olyan alappal léphet tovább, amely bármely más sportágban hasznosítható. De ugyanígy újrahasznosul a fiatal - amatőr vagy versenyszerűen atlétizáló - sportoló sportági ismerete felnőtt vagy időskorban a rekreációs futásban, vagy erősítésben.

Érdekes adat, hogy az olimpiákon részt vevő sportolók megközelítőleg 1/3-a atléta. A modern kor atlétái a következő atlétikai világbajnokságon idén 2019. szeptember 27. és október 6. között mérik össze tudásukat.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport edzés atlétika mozgásforma sportág

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7215174360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása