HTML

Lájkolj minket

Az egyensúlyérzék fejleszthető

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.11.07. 13:42

Az egyensúlyérzék, ha minden rendben van vele, olyan természetes, mint a levegővétel, nem is gondolunk rá. Ha azonban nem megfelelően működik, akkor az életünk minden területén nehézségeket okoz és állandó balesetveszélyt jelent, különösen idősebb korban vagy csontritkulás esetén. Szerencsére rendszeresen végzett, célzott gyakorlatokkal az egyensúlyérzék fejleszthető.

egyensulyerzek.jpg

Ha valakivel gyakran fordul elő, hogy mozgás, fordulás közben megtántorodik, elveszti az egyensúlyát, mozgása bizonytalanná válik, vagy nem tud stabilan megállni egylábon, akkor érdemes néhány jól megválasztott gyakorlatsorral rendszeresen erősíteni, biztosabbá tenni az egyensúlyérzékelését.

A belső fülben található, hártyás fallal határolt, folyadékkal telt, három félkörös ívjáratból álló ún. labirintusszerv, az egyensúlyozás szerve gondoskodik a test helyzetének, mozgásának folyamatos érzékeléséről. Az elmozdulást a labirintusszerv kocsonyás részében lévő mészszemcsék közvetítésével a receptor-sejtek érzékszőrei érzékelik, és innen jut ez az információ az agyideg rostjain keresztül az agy mozgásszabályozásért felelős részébe.

Miért fontos az egyensúlyérzék fejlesztése?

Az egyensúlyérzék, vagyis a térben, mozgás közbeni testhelyzetről való tájékozódásról és a test stabilitásáról gondoskodó, műszerfinomságú kis érzékszerv minden tevékenységnél fontos, bizonyos sportok, munkafolyamatok biztonságos végzése pedig el sem képzelhető megbízható működése nélkül. Ennek speciális gyakorlatokkal való fejlesztése magabiztosabbá tesz, javítja a reakciókat, fejleszti a koordinációt, erősíti az izmokat, növeli a munkában a hatékonyságot, a sportban az eredményességet, segít elkerülni az egyensúlyzavarokból származó esetleges sérüléseket, és hozzájárul a jó közérzethez is. A változókorba jutott nők és általában az idősek korosztályát az ebben a körben gyakori csontritkulás miatt kiemelten fenyegeti a csonttörések veszélye, ezért fontos, hogy az egyensúlyérzék fejlesztésével az eséseket elkerüljék.

Egyensúlyérzéket fejlesztő gyakorlatok felnőtteknek

Nem feltétlenül kell speciális gyakorlatokra gondolni, hiszen minden rendszeres fizikai aktivitás karbantartja, javítja az egyensúlyérzéket, növeli az izomerőt, a stabilitást. Így például a futás, kocogás is nagyon hasznos. Kifejezetten egyensúlyozási gyakorlatok lehetnek:

- a nagyméretű gumilabdán való ülés (ezt akár számítógépes munka során is ajánlott alkalmazni),

- a fél lábon állás, esetleg ugrálás,

- ellentétes oldalú kéz-láb váltott kinyújtása,

- lépcsőn kettesével való felmenetel

- fél lábbal előre - hátra rúgás

- félgömb alakú mozgó (egyensúly-) platformon (BOSU-n), esetleg gördeszkán való egyensúlyozás.

Idősebbeknek, vagy akiknél már jelentkezett az egyensúlyprobléma, ajánlott stabil alátámasztási felületen elkezdeni vagy végezni a fejlesztő vagy karbantartó gyakorlatsorokat.

egyensulyerzek_gyerekek.jpg

Gyakorlatok gyerekeknek

A gyerekek sportos, egészséges életét, mozgásfejlődését, benne a jó egyensúlyérzékelést számos játék, eszköz segíthet megalapozni, illetve ezen képesség fejlesztése gyerekkorban a leghatékonyabb. Illetve, a testmagasságból adódóan az alacsony súlypont miatt ezen életszakaszban a legkönnyebben elsajátítható. Kifejezetten jó hatású a sokféle hinta, a trambulin, a nagyméretű labdák, a kerékpározás, a gördeszka. Az egyensúlyt fejleszthetik az óvodai csoportban vagy családban együtt végzett ügyességi feladatok, az akár otthoni eszközökből (sámli, karika, doboz stb.) összeállított akadálypályán végzett sorjátékok. Feladat lehet például egy pohár víz kiöntés nélküli szállítása az akadályokon keresztül vagy továbbadása egy lábon állva. Gólya- vagy mérlegállás, lábujjhegyen járás, szökdelés, babzsák vagy egy könyv fejen való egyensúlyozása, lábujjakkal apró tárgyak megfogása, továbbítása, gerendán, padon való egyensúlyozás is hasznos, fejlesztő játék lehet. Az ugróiskola, a sokféle labdagyakorlat és a többi, klasszikus gyerekjáték legtöbbje kiváló mozgás- és egyensúlyérzék-fejlesztő is egyben.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

2 komment

Címkék: fejlesztés csontritkulás egyensúly mozgás gyakorlatok egyensúlyérzék

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5415294796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2019.11.08. 23:34:35

Fél lábon állás csukott szemmel!:)

Örömhernyó 2019.11.09. 02:58:28

Körhinta, hinta, ugrálóvár, judo tompított esések tatamin, bukfenc, fejjel lefelé lógás gyűrűn, korláton, fára mászás, kézállás, fejállás, lábujjhegyen járás, külső és belső talpélen járás, sarkon járás stb. kisgyerekkortól. Nem csak állva kell az egyensúlyérzéket fejleszteni, hanem minden pozícióban, testhelyzetben.
Szerencsére az anyám velem pici gyerekkoromtól csinált ilyeneket, ma is (évtizedekkel később) jobb az egyensúlyérzékem, mint a kortársaimé.
Akit csecsemőkorában nem forgattak, emeltek, "dobáltak", tartottak ki a levegőbe (a csecsemők imádják ezeket), azokon később is látszik, hogy fejletlen a kisagyuk. Meg lapos a fejük hátul, mert egész nap csak fektették őket a kiságyban.


süti beállítások módosítása