HTML

Lájkolj minket

Mi az a drug holiday?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.12.12. 07:28

A biszfoszfonáttal történő oszteoporotikus kezelés átmeneti felfüggesztését jelenti a drug holiday. Rengeteg érv és ellenérv van az átmeneti gyógyszerszünet mellett és ellen. Cikkünkben ezt a témakört járjuk körbe!

mi_az_a_drug_holiday-0.jpg

Mi az az oszteoporózis?

Az oszteoporózis olyan kóros állapot, amelyben a csontfelépítés lassúbb, mint a lebomlás, - melynek a korosodás mellett számos egyéb belgyógyászati, endokrinológiai, gasztroenterológiai okai is lehetnek – s csontjaink meggyengülnek, s emiatt törékennyé válnak. Akinek volt már csonttörése, annak a személynek nagyobb a kockázata az újabb csonttörés kialakulására, ezért bizonyos esetekben a csontritkulás ellen ható gyógyszeres terápia elkerülhetetlen. A csontritkulás kezelésére napjainkban számos hatékony gyógyszer áll rendelkezésre, amelyek indikációja függ a csontsűrűség mértékétől, a csonttörési kockázat százalékos arányától, a csonttörések számától, bizonyos csontanyagcsere laborparméterektől, vesefunkciótól, a megelőző terápia eredményességétől stb.

Mik azok a biszfoszfonátok?

A leggyakrabban alkalmazott, és a legköltséghatékonyabb készítmények a biszfoszfonátok, amelyek csontvédő hatásukat a csont természetes lebontó folyamatának lassítása által érik el. Számos tanulmány, tudományos megfigyelés igazolja, hogy alkalmazásuk a csigolyaösszeroppanások és a csípőtáji törések valószínűségét jelentős százalékban csökkentik. Terápiás használatuk heti, havi egyszeri, havi kétszeri, háromhavonta egyszeri intravénás és évi egyszeri infúziós formában lehetséges. A legtöbb félelem és a készítmény önkényes abbahagyása, vagy tiltakozás már az elkezdése előtt, a lakosság körében a biszfoszfonát készítményekkel kapcsolatban alakult ki az utóbbi években, a sokszor tévesen értelmezett információk miatt.

Melyek a biszfoszfonátok mellékhatásai?

A biszfoszfonát-készítmények az oszteoporózis alapterápiájában nélkülözhetetlenek, de kétségtelen, hogy a hosszantartó biszfoszfonát kezelés alatt álló pácienseknél előfordulhatnak különféle mellékhatások, amelyek közül a legijesztőbb az állcsont elhalás, - jelentős fogászati és szájsebészti komplikációt okozva - és az atípusos combcsonttörés.

Drug holiday: átmeneti gyógyszerszünet

Az oszteoporotikus kezelés átmeneti felfüggesztését jelenti a drug holiday. Meg kell említenünk, hogy érvek és ellenérvek vannak a „drug holiday” mellett és ellen. A legerősebb érv a biszfoszfonát kezelés időszakos felfüggesztése mellett a tartós szedés melletti szövődmény, az állkapocs csont elhalás és atípusos combcsonttörés. Bár az előfordulási gyakoriság alacsony százalékú, de kétségtelen a szájsebészeti beavatkozások jelentősen emelik a rizikót, a beavatkozás nagyságával arányosan. Az is tény, hogy a hosszútávú követéses vizsgálatok eredményei azt igazolták, hogy a biszfoszfonátok elhagyása a csontsűrűség szignifikáns csökkenéséhez és a csontforgalmi markerek szintjének emelkedéséhez vezet. Számolnunk kell azzal is, hogy a kezelés felfüggesztése, – amellyel egyre gyakrabban találkozunk önkényesen is a páciensek részéről – sokszor nagyobb veszélyt jelenthet, mint annak folytatása, különösen a magas törési rizikójú (combnyak BMD -2,5 alatt, megelőző törések) betegek esetén.

Tehát nem könnyű a döntés az átmeneti gyógyszerszünet elrendelésekor, számos ajánlás látott már napvilágot ezzel kapcsolatban az elmúlt években is, a legfontosabb üzenet, hogy a „drug holidayt” egyénileg kell elbírálni. Nem javasoljuk a biszfoszfonát szedés automatikus abbahagyását a páciens részéről a kezelőorvossal történt konzultáció nélkül, ennek kezdeményezése ugyanis nagy körültekintést igényel.

Teljes cikk: Gerinces Magazin

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: biszfoszfonátok osztoporózis állkapocs csont elhalás drug holiday

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8415349018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff7 2019.12.12. 18:26:30

Klikk vadász! Valami jó borkaizást vártunk ilyen címmel, testvérem.


süti beállítások módosítása