HTML

Lájkolj minket

Hirtelen fellépő derékfájdalom karantén idején

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2020.04.20. 07:04

Mit tegyünk abban az esetben, ha járásképtelenséget okozó deréktáji fájdalom lép fel és kétséges, hogy eljuthatunk-e azonnal orvoshoz?

gerinces-derekfajdalom-karanten-01.jpg

Első lépés

Keressük meg a legkevesebb fájdalommal járó testhelyzetet. Nem szükséges feltétlenül a padlón feküdni. Például feküdhetünk háton felhúzott lábakkal, vagy oldalt párnákat és takarókat használva, vagy hason a lábszárat az ágy végéről kilógatva. Maga a kevésbé fájdalmas testhelyzet is gyógyít! Ha csökken a fájdalom, csökken az izomfeszülés és a szorongás. Megtapasztaljuk, hogy kis javulást már el tudtunk érni. A lábzsibbadás furcsa és aggasztó tünet, de önmagában nem veszélyes, az érző ideggyök irritációjára utal. Vény nélkül kapható komplex B vitamin szedését kezdhetjük el ez esetben.

Második lépés

Vegyünk be fájdalomcsillapítót! Legjobban tesszük, ha elküldünk valakit gyógyszerért a legközelebbi patikába, amennyiben nincs otthon. Ebben az esetben egy papírra írjuk fel, ha tudunk gyógyszerérzékenységről. Ennek függvényében a gyógyszerész segít a számunkra megfelelő legerősebb vény nélkül kapható fájdalomcsillapító kiválasztásában. Ha nincsen tartós betegségünk kiváló választás a vízben oldódó 500 mg-os Aszpirin, ebből napi 4 tasak port vehetünk be 2 napon át. A gyógyszerek rendszeres szedése mellett tovább csökkenhet a fájdalom.

Továbbá a gyógyászati segédeszközöket árusító boltban kapható tépőzáras medenceszorító öv, az úgynevezett fűző. Vény nélkül több ezer forint az ára, de ha hosszabb ideig nem jutunk el egy szakorvoshoz, aki ezt felírná, és egész nap ülve kell dolgoznunk, mindenképpen érdemes beruháznunk. A fűzőt tiszta fehér trikóra érdemes felpróbálni, nem kell hogy erősen szorítson, inkább biztonságosan támasszon.

Harmadik lépés

Egy kis lelki munka: értsük meg, hogy most ez történt velünk, ebben a helyzetben vagyunk, szó szerint innen már csak felfelé juthatunk. Értelmetlenek a különféle rágódások: „Ez velem nem történhet meg! Miért pont most? Lehet, hogy gerincsérvem van? Meg kell a majd műteni?” A célunk hogy gyógyuljunk és figyeljünk minden kis javulásra.

gerinces-derekfajdalom-karanten-02.jpg

Negyedik lépés

Ha vizeletünket és székletünket nem tudjuk tartani vagy elindítani, ha lábfejünket nem tudjuk mozgatni, vagy ha 48 óra alatt a javasolt gyógyszerek mellett semmit nem csökkenek a fájdalmaink, hívjunk ügyeletet vagy jussunk be sürgősségi osztályra. Jelenleg is jogosultak vagyunk a maradandó károsodást megelőző idegsebészeti beavatkozásra. A kijárási korlátozást követően keressünk fel reumatológust a panaszok hátterében esetleg fennálló porckorongsérv vagy csigolyacsúszás kizárására és hosszú távú komplex kezelési terv felállítására. Ha elmúltunk 65 évesek minden derékfájdalom esetén részletes kivizsgálás javasolt.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: fájdalom fájdalomcsillapító derékfájdalom lábzsibbadás otthoni kezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8315625224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2020.04.21. 11:19:11

Szakértőkéim, derékfájásnál laikus nem mondja meg, hogy idegbecsípődés vagy porckorong kitüremkedés. Vagy valami még rosszabb.
Azonnal orvos, a két nap várakozást magatoknak és jóanyátoknak ajánlgassátok.


süti beállítások módosítása