HTML

Lájkolj minket

Tech neck: az okoseszközök okozta nyakfájdalom

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.02.04. 06:09

A széles körben elterjedt okoseszközök használata nyaki fájdalmat is okozhat. Ha sokáig görnyedten nézzük a telefonunkat/ tabeleteinket, akkor testünk előbb-utóbb benyújtja a számlát fájdalom formájában. Az okoseszközök helytelen használata miatti panaszokat nevezik angolul tech neck-nek.

gerinces-5_1.jpg

A tech neck kialakulásának okai

Egy felnőtt feje kb. 6 kilogramm, ezt a terhet akkor tudja a gerinc a legkönnyebben megtartani, ha helyes a testtartásunk. Ilyenkor a nyakunk „egyenes” vagyis nem görnyed előre, a vállunk „a helyén van” vagyis nem esik előre, és a lapockáink is a helyükön, azaz hátrahúzva vannak (nincsenek szétcsúszva).

Amikor nem egyenes a fej- és nyaktartásunk, lóg a fejünk és görnyedt a nyakunk, akkor a fejünk akár 23 kilogrammnyi súlynak megfelelő nyomást is róhat gerincünkre. Ráadásul, ha 20-30 percig mereven megtartunk egy testhelyzetet, akkor az érintett testrészünk általában veszít a rugalmasságából. Ezeknek megfelelően, ha sokáig, akár órákon át görnyedt fej- és nyaktartással görgetjük az okostelefonunkat és/vagy nem megfelelő testhelyzetben végezzük a számítógépes ülőmunkát is, akkor annak az lehet a következménye, hogy a nyakunk érzékeny tartószövetei veszítenek rugalmasságukból, ami merevséghez és fájdalomhoz, koncentrációcsökkenéshez és gyakori fejfájáshoz, hosszú távon pedig a nyaki gerincen, majd később a többi gerinc-szakaszon is degeneratív folyamatok kialakulásához vezethet. Mozgásszerveink ugyanis láncolatot alkotnak, és ha az egyik szakaszon elváltozás van, az előbb-utóbb kiváltja hatását a láncolat többi szakaszán is: ezért akinek a nyaka fáj, előbb-utóbb számíthat a hát és derékfájdalom megjelenésére is.

A tech neck tünetei

  • Merevség a nyaknál, a vállnál, a hát felső részén.
  • Enyhe, közepes vagy erős, éles fájdalom a nyaknál, a vállnál, a hát felső részén.
  • Csökkent mobilitás a váll/nyak régióban.

Ha figyelmen kívül hagyjuk a korai figyelmeztető jeleket, akkor a tünetek a későbbiekben csak súlyosbodnak, a végeredmény pedig az lehet, hogy a hirtelen jelentkező, nyilalló fájdalomtól már alig tudjuk mozdítani a nyakunkat.

5 tipp a tech neck megelőzésére

Talán nem mondunk újat azzal, hogy ezt a problémát is könnyebb megelőzni, mint kezelni. Nézzük, mit tehetünk a prevenció érdekében!

1. Munkahelyi ergonómia

Rengeteg múlik azon, hogy milyen ülőalkalmatosságon, milyen beállítású monitorral, billentyűzettel és egérrel végezzük az irodai munkát. Manapság rengeteg olyan irodai berendezés közül választhatunk, melyek mind-mind segíthetnek az egészséges testtartás kivitelezésében. Használhatunk például egyénre szabottan beállítható ülésmagasságú, háttámlájú karosszéket, akár fejtámlával együtt is, gerincet védő térdeplő széket, dinamikus ülést biztosító fitballt vagy felfújható tartásjavító ülőpárnát, illetve a medencét megemelő, a gerincoszlop természetes tartását elősegítő ékpárnával kiegészített széket is. Az irodai bútorok és eszközök ergonomikus beállításában segíthet EZ a cikkünk.

gerinces-6_1.jpg

2. Mobileszközöket szemmagasságba!

A szabadidőnkben végzett telefonnyomkodáshoz pedig érdemes mindig szemmagasságba emelni az eszközt, még akkor is, ha kicsit furának tűnik így tartani a mobilt vagy a tabletet. Ezen kívül pedig beállíthatunk figyelmeztető jelzést is, ami emlékeztet arra, hogy egy bizonyos időtartam letelte után ideje mást csinálni a görgetés helyett, hiszen az emberek többsége nincs is tudatában annak, hogy mennyi időt tölt a telefonja – sokszor céltalan – nyomkodásával.

3. Nyaktorna minden nap

Akik ülőmunkát végeznek, azoknak rendkívül fontos, hogy minden nap végezzenek testmozgást: ez lehet gyaloglás és lépcsőzés is (ehhez nem kell külön sport-terepre elmenni). Ezen az általános mozgáson kívül azonban arra is szükség van, hogy a gerinc egészségét szolgáló gyógytorna-gyakorlatokat végezzünk, lehetőleg minden nap: az egész testtartás helyességének kialakítása és fenntartása a cél, nemcsak a nyaké. Az ülőmunka közben óránként tartsunk szünetet, álljunk fel, nyújtózzunk, lépegessünk és végezzünk néhány mozdulatot, amivel átmozgathatjuk a nyakukat. Ehhez ebben a cikkünkben is találnak gyakorlatokat, de az Országos Gerincgyógyászati Központ Youtube-csatornáján is számos prevenciót szolgáló gyakorlat és videó is megtekinthető.

Ha meg tudjuk oldani, hogy heti rendszerességgel még egyéb testprogramot, sportot beiktassunk az életünkbe, az nagyon hasznos minden szervünk, sőt kedélyünk, lelkünk egészsége érdekében is.

4. Víz, víz és víz

Sokan nem is gondolnak arra, hogy a gerinc állapotát súlyosan ronthatja az elégtelen folyadékbevitel is, úgyhogy többek között arra is érdemes odafigyelni, hogy napi 1,5-2 liter vizet megigyunk.

5. Stresszcsökkentés

Nem lehet említés nélkül elmenni amellett, hogy a nyakfájdalmak egy részéért a stressz is felelős lehet, úgyhogy lehetőségeinkhez mérten igyekezzünk csökkenteni a stresszt az életünkben. Jó ötlet például valamilyen hatásos stresszkezelő vagy meditációs technikát elsajátítani testi-lelki egészségünk érdekében.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatójának közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil prevenció tablet hátfájdalom nyakfájdalom tech neck

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5016415342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása