HTML

Lájkolj minket

Úszással a hátfájdalom ellen

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.04.29. 06:29

Az úszás az egyik legjobb sport, amit a gerincünk védelme érdekében űzhetünk, hiszen a víz felhajtóereje miatt szinte tehermentes helyzetben erősíthetjük a gerincet tartó törzsizmainkat.

5_3.jpg

Az úszás jótékony hatásai

Az úszás általában véve mindenkinek ajánlott, hiszen fejleszti az állóképességet, növeli a mozgékonyságot, erősíti, nyújtja és lazítja a törzset, a hátizmokat és a mély törzsizmokat. Ezen kívül jót tesz a szív- és érrendszernek, erősíti a tüdőt, a ciklikus lélegzés pedig hozzájárul az egészségmegőrzéshez. Ugyanakkor az úszás derékfájósoknak is ajánlható, hiszen a víz tehermentesítő hatása miatt enyhül az ízületekre nehezedő nyomás, így nagyobb volumenű mozgások is biztonságosabban kivitelezhetőek, mint a szárazföldön. Ennek a mozgásformának a jótékony hatásai között említhetjük még azt is, hogy a víz kellemes ellazulást biztosít a testünknek, illetve az úszás során endorfinok szabadulnak fel, melyek relaxálják az idegrendszerünket. Rendszeres (heti 2 x 30 perc) úszással már kiválóan karbantarthatjuk izmainkat.

A helyes technikájú úszásnemek fontossága

Az első és legfontosabb szabály, hogy akkor válasszuk ezt a mozgásformát, ha tudunk úszni, vagyis megfelelően tudjuk kivitelezni az ehhez szükséges mozdulatsorokat. Ez azért fontos, mert ha például rossz testtartással úszunk, akkor árthatunk is magunknak. Ez alapból kockázatos lenne, de a derékfájásra hajlamosoknál különösen. Tehát ha nem tudunk jól úszni, de szeretnénk rendszeresen űzni ezt a sportot, akkor legelőször kérjük edző/ úszásoktató segítségét, aki felnőttkorban is megtaníthat minket a helyes technikájú úszásnemek végrehajtására.

Milyen úszásnemet válasszunk gerincpanaszok esetén?

A hátúszás a leginkább gerinckímélő úszásnem, mert ilyenkor a nyaki, a háti és az ágyéki gerincszakasz egyaránt jól tehermentesíthető és kisebb a veszélye például a nyakizmok megfeszülésének. Arra viszont oda kell figyelni, hogy hátúszás közben a testünk ne görbüljön meg túlságosan.

6_4.jpg

A mellúszás is jó lehet, de csak úgy, ha a fejünket a vízbe engedjük, és csak levegővételkor emeljük ki kissé, miközben erőteljes lábtempózással fenntartjuk törzsünket a vízen és egész testünk nyújtva van. Fontos tudni, hogyha mellúszáskor kint tartjuk a fejünket a vízből, akkor görcsös állapotba kerülnek az izmok és a nyak folyamatos merev kényszertartása könnyen vezethet nyaki panaszok kialakulásához.

Általánosságban véve a hátúszás és a mellúszás váltakozását szokták javasolni a gerincpanaszokkal küzdőknek, illetve a gyorsúszást és a pillangóúszást érdemes inkább kerülni. Ezeknél ugyanis még helyes kivitelezés esetén is erős behatások érhetik a deréktájat.

Ha épp fáj valamink, akkor ne ússzunk

Éppen zajló, jelentős mozgásszervi fájdalom esetén ne ússzunk, mert lehetséges, hogy csak fokozódna a probléma. Ha már sikerült az akut fájdalmat mérsékelni és a kezelőorvos is javasolja, akkor meg lehet próbálni az úszást, de csakis maximális odafigyeléssel és óvatossággal!

Hagyjunk időt magunknak

Lényeges, hogy ne sietősen, kapkodva ússzunk, hanem inkább kényelmesen és ami a legfontosabb: a helyes mozdulatokra kimondottan ügyelve. Továbbá lassan szoktassuk magunkat az úszáshoz, és fokozatosan növeljük a leúszandó távot. Természetesen fontos az is – mint minden sporttevékenység előtt –, hogy úszás előtt is melegítsünk be és ne merev ízületekkel kezdjük a mozgást. Hasonlóképpen az edzés utáni nyújtás is elmaradhatatlan. Ha pedig van lehetőségünk, akkor úszás után szaunázhatunk is, kivéve akkor, ha a közelmúltban ideggyulladással bajlódtunk.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ szakorvosainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport fájdalom hát gerinc hátúszás mellúszás rendszeres mozgás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6216516514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása