HTML

Lájkolj minket

Gerincvédő tanácsok utazáshoz és nyaraláshoz

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.07.22. 06:20

Ismerje meg a legalapvetőbb óvintézkedéseket arra vonatkozóan, hogyan pakoljunk, emeljünk, tehermentesítsük a gerincet a hosszú autóutakon, repülőúton vagy éppen túrázáskor.

5_13.jpg

Emelés, cipekedés

1. Még a pakolással, csomagolással járó hirtelen mozdulatok, helytelen pozíciók is veszélyt rejthetnek a gerincünk számára, ha nem vagyunk elég óvatosak.

2. Ha bőröndöket, nehéz táskákat viszünk magunkkal, a terhet egyenletesen osszuk el a két kezünkben – a féloldali cipekedés a gerincünket egyenlőtlenül terheli.

3. Repülőtéri futószalagról a csomag levételénél ne nyúljunk messzire, egyenesen előrehajolva emeljük le azt. Ha mégis nyújtózkodásra kényszerülünk, nyújtsuk hátra egyik lábunkat ellensúlyként.

4. Nagyobb, súlyos tárgyat testközelből emeljünk a combizomzatot használva, és egyenes háttal.

5. Kerüljük a súlyos válltáskákat, melyek váll-, nyak-, derék- és lábfájdalmat okozhatnak – helyette célszerűbb a hátizsák viselése.

Hosszas autóutak

1. Hosszas ülés közben gyakran változtassuk testhelyzetünket, így a gerincet ért monoton, statikus terhelés helye is megváltozik. Autóvezetőként lehetőség szerint többször álljunk meg néhány percre, végtagjainkat mozgassuk át, végezzünk törzskörzést.

2. Támasszuk meg nyakunkat és derekunkat megfelelő párnával, vagy nem túl vastag hengerrel, ami kiegyenlíti a gerinc természetes élettani görbületeit. A „patkópárna” a nyaki gerincünk védelmére tehermentesíti a régiót és felfogja az utazás közbeni káros vibrációt.

3. Óvatosan bánjunk a klímaberendezéssel. Szükség szerint sállal, kardigánnal vagy plusz zoknival védekezzünk a hideg ellen, ha nem tudjuk kontrollálni a hőmérsékletet. A túlzott hűtés rásegíthet, hogy begörcsöljön a nyakunk, vállunk, esetleg a lábunk.

4. Figyeljünk oda, hogy a ki- és beszállást hogyan végezzük a járműből. Igyekezzünk ne hirtelen behuppanni a kocsiba, és az sem jó, ha hosszú ideig tart kikászálódni egy túl alacsony vagy túl magas autóból.

5. A farzsebünkben sose tartsunk semmit, mert lehet, hogy nem is vesszük észre, hogy valamin ülünk, de a gerincünk észlelni fogja.

6_15.jpg

Tanácsok repülővel utazóknak

1. Hosszú repülőúton ugyanúgy érvényes a többszöri felállás, járkálás, pozícióváltoztatás.

2. A repülőkön elsősorban a nyaki régiót érintő légkondicionáló levegője fájdalmas nyaki izomgörcsöt és válltájéki fájdalmat okozhat, ezért a válltájékra védő sál, vállkendő használatát javasoljuk.

3. A légnyomásváltozás nemcsak a szív- és érrendszeri és a tüdőt érintő panaszok esetén okozhat kellemetlen hatásokat. A nyaki problémákkal küszködő egyéneknél fokozhatja a cervicalis régió kopásos elváltozása okozta vegetatív tüneteket. Megjelenhet a gyakran fellépő légi betegség (kinetózis), melynek oka a belső fülben levő egyensúlyi szerv izgalma. Jellemző tünetek: fülzúgás, dugulás, szédülés, verejtékezés, rossz közérzet, hányinger, hányás. Hasonlóak a szimptómák a spondylogén eredetű vegetatív tünetegyüttesnél is, és a két kellemetlen kórkép okozta panaszok hatványozódhatnak. Megelőzésére hasznos lehet fél órával a repülés előtt bevenni a vény nélkül is kapható dimenhidrinát hatóanyag-tartalmú tablettát vagy kúpot használni. Kerüljük a hirtelen fejfordítást és segítsük a nyaki terület pihenését „patkópárnával”.

7_2.jpg

4. Az időeltolódás okozta fáradtság, álmosság, a csökkent fizikai és szellemi tevékenység a nyaki és deréktájéki fájdalomban szenvedő pácienseknél fokozottabban jelentkezik. A panaszokat csökkentsük a megfelelő fájdalomcsillapító és enyhe altatók használatával, és lehetőség szerint sok szabad levegőn való tartózkodással.

További hasznos tanácsok

1. Öltözködés: a városnézések, vártúrák, kirándulások, és az egyenetlen talajon való hosszas gyaloglás megköveteli a kényelmes lábbeli és öltözék viselését. Kerüljük a magas talpú és sarkú cipőket, de ugyanúgy a túl puha talpú lábbeliket is.

2. Fájdalomcsillapítás az utazás során: akut derékfájdalom esetén legegyszerűbb fájdalomcsillapítás a helyes pozicionálás. Meg kell találni azt a testhelyzetet mely gerincünk számára legkevésbé fájdalmas. Ez általában a hanyatt fekvő helyzet, behajlított lábunkat székre vagy zsámolyra téve, vagy az oldalt fekvés, felhúzott térdeink közé kisebb párnát helyezve, mert az ágyéki gerincünket így tehermentesítjük leginkább, csökkentve ez által az izmok merevségét, a kényszertartást, s ennek révén a fájdalmat.

3. Gyógyszerek: készenléti gyógyszeres fájdalomcsillapításra minden utazás során fel kell készülni. A jól ismert algopyrin- és paracetamol-származékok hatékonyak és általában kevés mellékhatással járnak, így ezekből mindenképpen legyen egészségügyi dobozunkban. Gerincproblémákhoz társuló nyak, hát és derékfájdalom esetén a leggyakrabban javasolt nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő készítmények egyikét is feltétlenül vigyünk magunkkal. Elég egyféle hatóanyag tartalmú és ez lehetőleg az a készítmény legyen, ami már korábban hatásos volt, vagy amelyet kezelőorvosa vagy gyógyszerésze ajánlott. Ezen készítményekből számtalan vény nélkül is kapható és könnyen hozzáférhető termék van ma már forgalomban, de ezt is orvos vagy gyógyszerész javaslatára vásárolja.

Külsőleg is használatos krémek, gélek gyulladáscsökkentő tapaszok széles skálája található a gyógyszertárakban, amelyekből egyet-egyet semmiképpen ne hagyjon ki készenléti gyógyszeres dobozából, de ezt is gyógyszerészi vagy orvosi javaslatra célszerű beszerezni.

Remélhetőleg e pár hasznos tanáccsal sikerül kellemesebbé tenni nyaralásukat a gerinc védelme érdekében, és elkerülni vagy minimalizálni a fenyegető veszélyeket, melyek az utazást és az önfeledt pihenést megkeserítő gerincfájdalmakat előidézhetik.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyász szakembereinek közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: utazás autó fájdalom nyaralás hát gerinc fájdalomcsillapítás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9916634892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.07.25. 14:15:54

Nem feltétlenül gerinc, de!
Az ember nyissa meg a derékszíjját és a gatyagombját, valamint (ha csak lehet) vegye le a cipőjét, hogy ne generáljon magas vérnyomást és trombózist.


süti beállítások módosítása