HTML

Lájkolj minket

Miért gyógyul hamarabb a törés, ha nem dohányzunk?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.02.10. 05:07

Kísérletek igazolták, hogy a dohányzás - számos más egészségrontó hatása mellett – jelentősen meghosszabbítja a csonttörés utáni gyógyulást.

gerinces_1_1.jpg

Közismert, hogy a cigarettázás egészségi károsodásokat okozhat: a légutakba jutó égéstermékek elősegítik a keringési és szívbetegségek, illetve a különböző daganatos elváltozások kialakulását. Emellett a cigaretta nikotintartalma több más problémát is okoz, például zavarja a csontképződést és regenerálódást. Már korábban tapasztalták azt is, hogy a dohányosok esetében hónapokkal tovább tart a csonttörés és a műtéti seb gyógyulása. Ezért, ha tervezett műtétre van szükség, az ortopéd orvos figyelmezteti a páciensét, hogy tanácsos a dohányzással felhagynia legalább két hónappal a műtét előtt. Nemrégiben célzott kutatások is bizonyították ezt az összefüggést.

A dohányzás hónapokkal késleltetheti a gyógyulást

Több vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a csontsérülés gyógyulási ideje jelentős különbséget mutat a dohányzó és a nem dohányzó betegek esetében. Az egyik vizsgálat szerint például ugyanazon típusú csuklóműtétek után a nem dohányzó páciensek 95 százaléka teljesen rendbe jött, a dohányosoknak viszont csak 68 százaléka gyógyult fel maradéktalanul, ráadásul a gyógyuláshoz átlagosan két hónappal több időre volt szükségük. Hasonló eredményt – a dohányosoknál elhúzódó gyógyulási folyamatot – tapasztaltak a vállsérülések és a sípcsonttörések esetében is.

A jelenség okát abban látják, hogy a dohányzással a szervezetbe jutó nikotin a véráramba kerülve az erek összehúzódását okozza. A normál érátmérő mintegy negyedével is szűkülhet, emiatt pedig csökken a különböző szövetekbe, köztük a csontszövetbe jutó tápanyagok, ásványi anyagok és oxigén mennyisége.

gerinces_2_1.jpg

Patkánykísérletek is igazolták

Patkányokon végzett kísérletek során vállízületi (rorátor köpeny) sérülés gyógyulási folyamatát vizsgálták. Azok a patkányok, amelyeknek szervezetébe nikotint juttattak, nehezebben gyógyultak, mert a nikotin akadályozta az inak csonthoz tapadását. Esetükben a gyulladás tovább tartott és lassúbb volt a hegszövet és a csontszövet regenerálódása, kevesebb termelődött a kollagénből. A két csoport közötti különbség mintegy nyolc hétig állt fenn. Az orvosok feltételezik, hogy az emberi szervezetben is hasonló hatása van a nikotinnak. Ráadásul a cigarettázáskor számolni kell a cigaretta égésekor keletkező és szervezetbe kerülő káros anyagok (például a füst és a kátrány) ártalmaival is, amelyek szintén ronthatják a seb- és csontgyógyulás hatékonyságát.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosának közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: dohányzás csont csonttörés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1917351916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása