HTML

Lájkolj minket

Mi történik gerincműtét után?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.03.17. 04:49

A gerincműtét sajnos elkerülhetetlen bizonyos problémák esetén, ám a mindennapokba való visszatéréshez számos tényezőt szem előtt kell tartani.

A gerincproblémák napjainkban népbetegségnek számítanak. Amikor a mozgásszervi panaszt nem sikerül konzervatív terápiával kezelni, és a páciens krónikus fájdalmakkal küzd, továbbá a probléma az életminőség romlásához vezet vagy a páciens életét veszélyezteti, a szakemberek gerincműtétet javasolnak. Nincs két egyforma operáció és a rehabilitáció is személyre szabott, de a beavatkozáson átesettek a következő betegútra számíthatnak.

gerinces-01.jpg

Gerincműtét típusok

Diszcektómiának nevezik a legnagyobb számban alkalmazott, ún. felszabadító gerincműtét típust, melynek során megműtik a beteg porckorongsérvét. Leggyakrabban az ágyéki gerincen van szükség porckorongsérv műtét elvégzésére. Gyakori még a csontos gerincszűkületek esetén végzett dekompressziós gerincműtét, illetve ennek kiterjedtebb módja, a rekalibráció, melynek célja az operált gerincszakasz méreteinek helyreállítása. Az ágyéki és a nyaki gerinc standard műtéti eljárásairól bővebben itt olvashat.

Gerincműtét utáni mozgás

Miután több kutatás is kimutatta, hogy a gerincműtét után a korai mobilizálás elősegíti a mielőbbi felépülést, ezért a legtöbb gerincműtét-típus elvégzését követő napon, a kórházban, orvos vagy gyógytornász közreműködésével a pácienst felállítják az ágyból és meg is sétáltatják. A kórházban töltött további napokon természetesen ezt többször is megismétlik, sőt, a beteg általában kap egy olyan személyre szabott gyógytorna-gyakorlatsort is, amit majd otthon kell elvégeznie, méghozzá a felépülés szakaszában minden nap. A szakszerűen, körültekintően és fokozatosan végzett, speciális gyógytornának lényeges szerepe van a rehabilitációban, hiszen hozzájárul az izmok normális működésének helyreállításához, megtartásához és a megváltozott gerincterhelés kiegyenlítéséhez is.

gerinces-02.jpg

Aztán ha a páciens már túl van a műtét utáni kontrollvizsgálatokon és a kezelőorvosa is jónak látja, akkor érdemes minél többet sétálni az elkövetkező időszakban. Tartsuk szem előtt, hogy a gerincműtét utáni hirtelen túlbuzgóság igen sok kárt tud okozni, ezért szokták javasolni inkább először az óvatos sétát és kirándulást, de azt rendszeresen. Annál is inkább, mert séta közben a porckorongokra nehezedő alacsony kompressziós nyomás és a mozgás ciklikus jellege javítja a porckorongok anyagcseréjét, illetve a tempós séta a csontritkulás megelőzésére is kiváló módszer, hiszen pozitívan hat a csontok anyagcseréjére. A régebben végzett edzésformákhoz pedig csak azután ajánlott visszatérni, ha már teljes mértékben úgy érezzük, hogy panaszmentesek vagyunk és az orvosunk is engedélyt ad rá.

Visszatérés a munkába gerincműtét után

Azt, hogy mikor állhatunk újra munkába a gerincműtét után, minden esetben a kezelőorvos határozza meg. Az időtartam több egyéni tényezőtől is függ. Többek között ezért is fontos, hogy betartsuk a műtét utáni időszakra vonatkozó összes orvosi és gyógytornászi javaslatot, hogy aztán mihamarabb folytathassuk megszokott életünket. Az operáció utáni felépülést azonban siettetni nem lehet, így türelmesnek kell lennie a páciensnek és persze a munkaadójának is. Ha esetleg az operált beteg fokozott terhelést igénylő munkakörben dolgozott, akkor akár pozíció váltásra is szükség lehet cégen belül – ezt is ajánlatos mielőbb tisztázni.

Életmódváltás gerincműtét esetén

Annak érdekében, hogy a gerincfájdalom ne újuljon ki a gerincműtét után, érdemes átgondolni, hogy életünk egyes területein milyen változásokat eszközölünk majd, hogy ezentúl még egészségesebben és tudatosabban éljük mindennapjainkat. Az biztos, hogy a rendszeres mozgás és az előírt gyógytorna-gyakorlatok végzése elengedetlen lesz a műtét után is, lényegében folyamatosan, de a helyes testtartásra és az irodai ergonómiára ugyanúgy folyamatosan ügyelnünk kell. Mindemellett törekednünk kell a normál testtömegünk megtartására vagy visszanyerésére is, mert a rajtunk lévő súlyfelesleg feleslegesen terheli a gerincünket, úgyhogy tudatosítsuk magunkban, hogy nemcsak testmozgással, hanem egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással is sokat tehetünk gerincünk érdekében. Ezen kívül ajánlott leszokni a dohányzásról is, hiszen emiatt a káros szokás miatt romlik a szövetek oxigénellátása. Nem véletlen, hogy a cigarettázás hatása kimutatható a porckorong megbetegedéseiben és a csontgyógyulási zavarokban, ráadásul csontritkulásra is hajlamosít, azáltal, hogy károsítja a csontszövet anyagcseréjét.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyász szakorvosának közreműködésével készült.

3 komment

Címkék: műtét mozgás rehabilitáció gerincműtét

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr4817782060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.03.17. 14:41:52

A porckorongsérvet nem műteni kell, hanem szépen és szakszerűen a helyére tenni.

A feleségem az orvosok sokasága szerint, négy kisérvesedett porckoronggal a tolószék és a mészárszák között volt, míg végre találtunk egy valódi orvost is.

Burgermeister 2022.03.19. 06:50:15

@gigabursch: Szia! Megadnad az orvos elerhetoseget? Elore is koszi.


süti beállítások módosítása