HTML

Lájkolj minket

Javítsuk a tartásunkat falmászással!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.11.10. 04:45

Egyre népszerűbb és divatosabb a falmászás, ami egyszerre izomerősítő sport és szórakoztató hobbi, amelyet a legkülönbözőbb életkorokban és szinten lehet követni. Milyen előnyei vannak, kinek ajánlható és kinek nem?

Az utóbbi évtizedekben egyre elterjedtebb lett a sziklamászás kiépített terepen, beltéri, mesterséges pályán kialakított változata, a falmászás. A fedél alatt, erős vas- és faszerkezetből, kapaszkodókkal, ún. fogásokkal, támaszkodókkal felépített mászófalak használatával ez a sportolási lehetőség függetlenné vált az évszakoktól és a külső körülményektől, és a különböző nehézségi szinten kialakított mászási útvonalakat több korosztály is biztonságosan kipróbálhatja.

gerinces_1_falmaszas_1.jpg

Mire jó?

A falmászás olyan mozgásforma, amelynél a mászónak nemcsak a kezét és a lábát, hanem a teljes testét használnia kell, és miközben szinte minden izmát, köztük a törzs mély – és felületes izmait is megmozgatja, rugalmasabbá teszi, nyújtja, erősíti. Izomnyújtó, erősítő, tartásjavító hatása miatt a falmászás a kamaszok gerincproblémái, a hanyagtartás, a gerincferdülés és a Scheuermann-betegség esetében is jól alkalmazható. A mászás az idegrendszert, a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzékét is fejleszti, a figyelmet is leköti, a koncentrálóképességet is növeli, mivel a mászónak a következő lépésre, az útvonalra is összpontosítania kell. Ráadásul pszichésen is jó hatású, a problémamegoldó képességet is fejleszti, és a sikerélmény növeli az önbizalmat, önfegyelmet, bátorságot is. A falmászás annyira jó hatású, hogy egyre inkább beépítik a fejlesztésre szoruló, illetve a sérült gyermekek pszichológiai, gyógypedagógiai, illetve mozgásszervi és neurológiai rehabilitációjának terápiás módszertanába is.

gerinces_2_falmaszas_2.jpg

A legjobb ebben a mozgásformában, hogy a jól megválasztott, egyénileg megfelelő nehézségi szinten szinte bárki megpróbálkozhat vele. A mászófalak úgy vannak kialakítva, hogy a különböző magasságú és nehézségi fokú pályák közül minden korosztály megtalálhatja a neki valót. Az idősebbek, a kevésbé edzettek és a félénkebbek is megpróbálkozhatnak vele. Akár az egész család együtt is felkereshet egy mászóklubot, remek időtöltést találnak benne. Természetesen a mozgásszervi vagy neurológiai rehabilitációs céllal kezdett falmászás tréninget szakértő terapeutának kell irányítania.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógytornászának közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport gerinc falmászás tartásjavítás mélyizmok Scheuermann-betegség

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr817974618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása