HTML

Lájkolj minket

Előzzük meg a gerincbetegségeket már gyermekkorban!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.12.08. 06:23

Mozgáshiány, sok ülés, a képernyő előtt töltött túl sok idő, a mindennapos testnevelés nem eléggé hatékony működése és az elhízás is hozzájárulhat a felnőttkori derék-, nyak- és hátfájáshoz.

Túl nehéz iskolatáska, helytelen testtartás, fölösleges testnevelési felmentések, a helyes ülés kerülése, sőt, a helyes ülést nem támogató iskolai és otthoni székek. Csak néhány a rengeteg tényező közül, amelyek gyermekeink gerincének természetes görbületét és ezáltal a csigolyák közti porckorongok egészségét veszélyeztetik. Legtöbben nem is sejtjük: a helyes testtartás kialakítása és fenntartása gyerek- és kamaszkorban az egyik fontos megelőzési eszközünk, hogy kevesebb gerincpanaszos fiatal ill. felnőtt legyen köztünk. A gyermekek ill. fiatalok túlnyomó többségét (pl. az egyik hazai ortopédiai vizsgálat szerint 80 százalékukat) jellemzi, hogy a gerincükön valamilyen eltérés van: ez legtöbbször a testtartás különböző típusú hibája. Ennek a tömeges eltérésnek a megoldását az jelentheti, ha az iskolai testnevelésben minden tanuló részesül a hatékony tartásjavítás speciális mozgásanyagának rendszeres végzésében.

elozzuk_meg_a_gerincbetegsegeket_mar_gyermekkorban_1.jpg

Gerincvédelmi szempontok a testnevelés órán

Fontos, hogy a testnevelők körében is általánosan tudatosuljon, hogy vannak olyan szokásos gyakorlatok a testnevelésben, melyeket mellőzni kellene, mert a gerincet előnytelenül terhelik. Ilyen pl. a törzskörzés, felülés beakasztott vagy lefogott lábbal és a hibásan végrehajtott fekvőtámaszok: ezek mind nyíróerőket ébresztenek az ágyéki gerincszakaszon. Bár a testmozgás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, de az előbbi feladatokat érdemes kihagyni belőle. Ezek helyett viszont nagyobb hangsúlyt kell kapnia az olyan gyakorlatoknak, melyek az ízületek és a gerinc védelmét, valamint az egészséges testtartás kialakítását elősegítik. Így a tartási rendellenességek megelőzhetők ill. korrigálhatóak.

elozzuk_meg_a_gerincbetegsegeket_mar_gyermekkorban_2.jpg

Naponta mozogjon a gyermek!

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint gyermek- és ifjúkorban naponta legalább egy órányi olyan intenzitású testmozgásra van szükség, ami kipirulást, lihegést, izzadást eredményez. A 2011. decemberében elfogadott köznevelési törvénynek köszönhetően naponta egy testnevelésóra kötelező az iskolákban. Azonban törekedni kell arra, hogy valóban mozogjanak is a gyermekek, hiszen sok esetben – a tornaterem hiányára hivatkozva - a testnevelésóra elméleti órává változik (pl. előadás az Olimpiáról, anatómiáról stb.). Ehelyett az iskoláknak használniuk lehetne azt a sok módszertani és eszközös segítséget, amit a mindennapos testnevelés bevezetése óta számos nagy projektben megkaptak, és természetesen saját alkotókészségüket sem mellőzhetik: minden iskola maga ismeri legjobban saját körülményeit. Fontos azonban az is, hogy a szülők okosan támogassák a mindennapos testnevelés hatékony megvalósulását, gyermekeiknek ne adjanak/szerezzenek fölösleges felmentéseket. De a szülőknek még abban is van dolguk, hogy otthon milyen széken ül gyermekük és megtanítják-e nekik a helyes ülést. A szülőknek érdemes tudniuk és észben tartaniuk, hogy a testmozgás, így a mindennapos testnevelés is nemcsak a testi, hanem a lelki egészségre is hat, sőt, a tanulási eredményességet is javítja!

Egészséges táplálkozás

Míg a testnevelésórákon a megfelelő feladatokat a tanároknak kell kiadni, addig az étkezésért már a szülők a felelősek. A számos egészségügyi probléma hátterében álló elhízást sokszor mi magunk okozzuk, azzal, hogy nem tudunk nemet mondani, mikor gyermekünk édességet, gyorséttermi ételt vagy más kalóriabombát kér tőlünk. Az elhízás számos más káros hatása mellett extra terhelést jelent a gerincre is. A súlyfelesleg miatt a mozgás is nehézkes lesz, ami miatt negatív élménnyé válhat a testnevelés óra, a sport. A gyermek ahelyett, hogy utolsónak válasszák be a társai a csapatba, mikor az udvaron játszanak, inkább dönt majd szabadidejében az okostelefon, a PC vagy PlayStation játékok mellett. Tudatos táplálkozásra való odafigyeléssel nemcsak ezt az ördögi kört kerüljük el, hanem a csontok megfelelő fejlődését is segíti a megfelelő D-vitamin és kalcium bevitele. Abban, hogy a jövő generációjának egészséges gerince legyen, az egészségügy és a tanárok mellett a szülőknek is fontos szerepe van.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: sport megelőzés gerinc testmozgás gyermekortopédia gyermek gerinc

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1217997316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása