HTML

Lájkolj minket

Hat érv a magassarkú ellen

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.06.15. 06:49

A női elegancia egyik pillére a magassarkú cipő: nyújtja az alakot, karcsú bokákat, hosszú lábakat mutat, de a viselése nem kényelmes, nem biztonságos, sőt, hosszútávon egészségkárosító hatású is.

Sok nő szívből utálja az „elegáns” magassarkú lábbeliket, és csak akkor veszi fel, ha a munkája miatt rákényszerül. Nem véletlenül, hiszen tapasztalhatják, hogy az ilyen cipő már néhány órás használat után kellemetlenségeket, lábfájdalmakat okoz, rendszeres viselése pedig tartós deformitásokat is kiválthat.

Mezítláb vagy lapos, esetleg enyhén emelt, 3-4 centiméternél nem magasabb sarkú lábbeliben a testsúly egyenletesen oszlik el a talp területén, a saroktól a lábujjakig gördülő lépést, stabil, biztonságos mozgást tesz lehetővé. A magassarkú cipő viselése azonban megváltoztatja a test súlypontját, a súlyelosztását, és nemcsak a lábfejre, hanem a láb többi részére, például a bokára, az Achilles-ínra, a térdekre, sőt a csípőre és a gerincre is hatással van. Emellett, bármilyen ügyesen és rutinnal használja is valaki a magassarkú cipőt, mindenképpen rontja vele a járása stabilitását és biztonságát, fokozza a bokasérülések kockázatát.

gerinces_1_magassarku.jpg

Megváltoztatja a súlypontot, a tehereloszlást

A magassarkú cipő viselésekor a test súlypontja előrébb kerül, a nagyobb teher a sarok helyett a lábujjakra nehezedik. A megváltozott súlyeloszlás a térdet is érinti, nagyobb nyomás nehezedik rá, ezért ezt ellensúlyozandó kissé előre dől. A teljes testre, így a gerincre is hatással van: a derék előre dől, így ahhoz, hogy az egyensúly fennmaradjon, a csípő hajlítóizmai tartósan megfeszülnek. Az egyensúly változása a gerinc felső, háti-nyaki részén is érezteti a hatását, a fokozott nyaki görbülettel járó testtartás nyaki és hátfájdalmakat okozhat.

A térd is károsodhat

A magassarkú cipőben megváltozik a járás: a lépések rövidebbek, erőteljesebbek lesznek, ami a térdízületekre nagyobb nyomást gyakorol, jobban igénybe veszi a porcokat. Mindez kiválthatja a térd merevségét, fájdalmát, hosszabb távon pedig elősegíti a térdízületek kopását, megnövelve a gyulladással is járó porckárosodás, az osteoarthritis kockázatát.

Fájó, sérülékeny lábak

A magassarkú cipő természetellenes, kifelé feszített helyzetben tartja a lábat, ami a vádli izomzatának megrövidüléséhez, gyengüléséhez vezethet. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a járás stabilitása csökken, a talaj legkisebb egyenetlensége is balesetet, bokarándulást, ficamot, esést okozhat.

gerinces_2_magassarku.jpg

A lábujjak is deformálódhatnak

A magassarkú cipőben a lábfej plantarflexed pozícióban van, vagyis a lábfej és lábujjak lefelé hajlítva, a sarok pedig felemelt helyzetben. A lábfej első részére a szokásosnál nagyobb nyomás nehezedik, amely a lábfej boltozatának fájdalma mellett a keskeny cipőben egymáshoz nyomott lábujjak deformitását is kiválthatja. Így alakul ki az ún. kalapácsujj. Előfordulhat az erős terhelés alatt lévő lábujjak túlzott megnyúlása is. Ahol a cipő a bőrrel érintkezik, a tartós nyomás hatására bőrkeményedések, tyúkszemek is kialakulhatnak.

Az Achilles-ín vastagabb, merevebb lesz

A sarokcsonthoz kapcsolódó Achilles-ín összehúzódik, megrövidül, megvastagodik, merevebb lesz a magassarkú cipő tartós használata következtében, sőt előfordulhat az Achilles-íngyulladás és a Haglund-féle deformitás, a sarok csontos megnagyobbodása is.

Hátfájdalmakhoz vezethet

A magassarkú cipő megváltoztatja a test súlypontját és gerinc görbületét. Az ennek kompenzálására, az egyensúly visszanyeréséért felvett kényszertartás túlzottan megterheli a hátizmokat, ami krónikus hátfájáshoz vezethet.

Mit tehetünk?

Mihelyt megszabadulhatunk a magassarkú, kényelmetlen cipőtől, tegyük meg! A cipő levétele után tornáztassuk lábfejünket, vádlinkat nyújtással, lábkörzéssel, mezítlábas helyben járással mozgassuk meg! Ha tehetjük, a munkahelyen is használjunk kényelmes, ergonómiai szempontból megfelelő lábbelit. A legegészségesebb az a cipő, amelyik nem túl magas és nem túl alacsony (mintegy négy centiméternyi) sarkú, a lábujjakat nem szorítja össze, a lábfej keringését nem akadályozza, és jól tartja a sarkot.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: magassarkú ortopédia hátfájás lábfájás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1418146710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása