HTML

Lájkolj minket

Miért a nőkre jelent nagyobb veszélyt a csontritkulás?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.10.26. 07:20

A csontsűrűség csökkenése bizonyos fokig természetes, mégis odafigyelést igénylő jelenség, amelyben különösen a nők érintettek.

A csontritkulás (oszteoporózis) az életkor növekedésével óhatatlanul bekövetkező változás, amelynek során a csontok sűrűsége és ásványianyag-tartalma fokozatosan csökken. Emiatt gyakoribbá válhatnak a csontok sérülései, repedések, törések. A csontritkulás “láthatatlan betegség”, sokszor csak akkor derül ki, hogy valakit érint, amikor csonttörés miatt kórházba kerül. Legszélesebb körben az időskori combnyaktörés ismert, ez jelentősen ronthatja az érintettek életminőségét.

csontritkulas_nok_1.jpg

A csontritkulás főleg az idősebb, 50-60 feletti korosztályt érinti, de bizonyos esetekben már korábban is jelentkezhet. Lehet pajzsmirigyproblémák, agyalapi mirigyet, mellékvesét érintő betegségek, az alacsony testsúly, bizonyos étkezési zavarok, tápanyag felszívódási problémák vagy a korai menopauza egyik szövődménye.

A csontritkulást az orvosok számára jelezheti a testmagasság csökkenése, a háti görbület fokozódása, a bordák és a csípőlapát közti távolság csökkenése, de biztosan csak műszeres vizsgálattal, csontsűrűség-méréssel mutatható ki.

Miért főként a nők érintettek jobban?

A csontszövet és a csonttömeg gyerekkortól fokozatosan épül, ez a folyamat nagyjából 25 éves korra fejeződik be, vagyis ekkortól körülbelül ugyanannyi csont bomlik le, mint amennyi épül. Sajnos már 40 éves kor környékén elkezdődik lassan a csontszerkezet leépülése, de ekkor még nem beszélünk csontritkulásról.

Bár a folyamat mindkét nemnél lezajlik, a nőket erőteljesebben érinti a csontritkulás, mint a férfiakat. A változókorral ugyanis a szervezetükben csökkenni kezd a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) mennyisége. Ezek a hormonok sok egyéb mellett “csontvédő” funkcióval is bírnak, mennyiségük csökkenése fokozza a csontok leépülését. Emellett a nők eleve hátrányból indulnak a férfiakhoz képest, mert a csonttömegük alapból is kisebb.

csontritkulas_nok_2.jpg

Szűrés és megelőzés

Jó hír azonban, hogy ha a csontritkulás 100 százalékban nem is előzhető meg, megfelelő életmóddal késleltethető, enyhíthető. Mindenekelőtt információt kell szerezni csontjaink állapotáról, különösen a változókorba lépett és idősebb nők és az idősebb férfiak esetében. A csontsűrűség-mérés rövid ideig tartó, teljesen fájdalommentes vizsgálat, amelynek során képet kaphatunk csontjaink állapotáról.

A megelőzés kulcsa a megfelelő tápanyagbevitel. Ügyelni kell arra, hogy kalciumban gazdagon étkezzünk, fogyasszunk tejtermékeket, zöld leveles zöldségeket, és ne kövessünk egyoldalú diétákat. Emellett fontos a D-vitamin bevitel, különösen a napfényben szegény, őszi-téli időszakban kell figyelni a pótlásra. Ha ezt magnéziummal és K-vitaminnal egészítjük ki, máris sokat tettünk a csontjaink egészségéért.

A megfelelő táplálkozás mellett a mozgás is lényeges. Különösen idősebb korban nem kell intenzív, kimerítő sporttal terhelni a szervezetet, inkább a rendszerességen legyen a hangsúly. A séta, a túrázás, az úszás, a kerékpározás mind-mind segíthetnek a csontritkulás elleni küzdelemben.

A cikk a Budai Egészségközpont reumatológusának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: csontritkulás csont oszteoporózis

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr2518243333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása