HTML

Lájkolj minket

Hogyan segíthet a kollagén az ízületeken?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.12.21. 14:40

A kollagén bőrre gyakorolt pozitív hatása közismert, azt azonban kevesebben tudják, hogy az ízületeknek is nagy segítséget jelenthet.

A kollagén az emberi szervezetben legnagyobb arányban előforduló fehérje, amely számos szervünkben, szövetünkben megtalálható a bőrtől a csontokon és az izmokon át egészen az ízületekeig. Maga a kollagén szó görög eredetű - azt jelenti, hogy ragasztó, ami jól kifejezi, hogy ez a fehérje milyen szerepet tölt be a testben.

A kollagént valamennyi fehérjéhez hasonlóan aminosavak (elsősorban glicin, prolin, alanin és hidroxiprolin) alkotják. Ezeket az aminosavakat a szervezet elő tudja állítani, azonban bizonyos tényezők hatására a kollagénállomány csökkenhet. A legerősebb befolyásoló tényező az életkor, idősebb korban sajnos csökken a kollagéntermelés, de károsan befolyásolja a kollagénállományt többek között a dohányzás, az UV-sugárzás, egyes betegségek és az egészségtelen, cukorban gazdag táplálkozás.

Pedig a kollagénre nagy szükségünk van, mert a haj, a köröm és a bőr egészségén túl a csontok, izmok, ínak és ízületek egészségének megőrzésében is fontos szerepe van. De hogyan segít az ízületeknek a kollagén?

2023_12_21_kollagen_az_izuletekert_1.jpg

Egyrészt felelős az ízületi porcok egészségéért, hiszen a kollagén a porcok fő alkotóeleme, amely képes csökkenteni az ízületek közötti súrlódást, ezáltal lehetővé téve a könnyed, gördülékeny mozgást.

A kollagén tehát segít a porcok rugalmasságának fenntartásában, ami különösen azoknál fontos, akik ízületi problémákkal, például a kifejezetten gyakori artrózissal küzdenek. (Az artrózis, vagyis porckopás a végtagok vagy a gerinc kis ízületeinek megbetegedése, amelynek során a csontot borító porc elvékonyodik, elkopik.) A kollagén erősíti az ínakat is, amelyek összekötik az izmokat a csontokkal és a csontokat egymással.

Emellett egyes kutatások szerint a kollagén segíthet csökkenteni az ízületi fájdalmakat. Gyulladáscsökkentő hatása is van, így hasznos lehet a pótlása azoknak, akik például ízületi gyulladással, fájdalommal küzdenek.

2023_12_21_kollagen_az_izuletekert_2.jpg

Szerencsére a kollagén külső forrásból is pótolható, egyrészt kollagénben gazdag ételek fogyasztásával, mint amilyen a csontból főzött leves, illetve az állatok bőre, porcai. Másrészt kiváló kollagénforrás a zselatin, valamint táplálékkiegészítők formájában úgynevezett kollagén hidrolizátum (vagyis kollagén peptid) is egyszerűen, célirányosan bevihető a szervezetbe.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincgyógyászainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: kollagén ízület ízületek

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7518285881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása