HTML

Lájkolj minket

Felkészülés a gerincműtétre

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.10.01. 07:39

Azok a betegek, akik felkészülten érkeznek gerincműtétre kimutathatóan gyorsabban épülnek fel, hagyják el a fájdalomcsillapító kezelést és rövidebb rehabilitációs kezelést igényelnek.

Amikor megszületik egy döntés, hogy egy beteg át fog esni egy ilyen jellegű beavatkozáson felmerül a kérdés, hogyan is tud megfelelően felkészülni a műtétre? Íme, pár tipp a jobb eredmények tudatos elérése érdekében:


súlyvesztés_blog.jpg

 

  1. Testsúlycsökkentés

Akár egy testsúly kg elhagyása nagyban javíthatja a műtét kimenetelét. Nemcsak a műtéti idő és az eredmény lehet jobb, akár a rehabilitáció szempontjából is sokat segíthet.

Számos tudományos kutatás kimutatta, (utalunk korábbi megjelenéseinkre: "Túlsúlyos és elhízott gerincbetegek fogyókúrája és sportjai - 1." „Túlsúlyos és elhízott gerincbetegek fogyókúrája és sportjai – 2.”, „Elhízás és cukorbetegség – a gerincműtétek két nagy ellensége”), hogy azok a túlsúlyos emberek, akik átesnek egy akármilyen típusú műtéten, beleértve a gerincműtéteket is, fokozott rizikót képeznek a fertőzések kialakulására, és elhúzódó felépülés jellemzi őket.

Azt tanácsoljuk tehát, hogy ha megvan a tervezett műtét pontos ideje, akkor kezdjük el megtenni az első lépéseket a gyógyulás felé, és próbáljunk meg leadni pár kilót.

  1. Hagyjuk el a dohányzást

A testsúlyfelesleg mellett a dohányzás az egy másik olyan fő életviteli tényező, mely a műtét kimenetelét jelentősen ronthatja. Bár nehéz lemondani a rendszeres dohányzásról a műtét előtt érdemes megfontolni és legalább pár hétre mellőzni, hogy elősegítsük saját gyógyulásunk folyamatát.

A dohányzás csökkenti a csontok mésztartalmát, ezáltal a rosszabb csontminőség megnehezíti a műtétet, hozzájárul a korai szövődmények kialakulásához, fokozza a műtét során a vérvesztést, és számos egyéb nem kedvező tényező létrejöttében szerepet játszik (utalunk korábbi megjelenésünkre: „A dohányzás és a derékbántalmak kapcsolata”).

Tudományos kutatások eredményeiben olvashatjuk, hogy a folyamatos dohányzás növeli a kockázatát a gerincműtéten átesett betegek esetében egy esetleges második műtét szükségességére.

  1. Mozogjunk rendszeresen

A rendszeres testmozgás fontosságát nehéz kellőképpen kihangsúlyozni (utalunk korábbi megjelenéseinkre is: „Gerincvédő jótanácsok iskolakezdésre”, „Törődj a csontjaiddal – Nők és a csontritkulás”).

A gerincműtétek hallatán a legtöbb betegben kialakul az óvatosság érzete. A gerinckímélet nem jelenti azonban a teljes mozgás hiányát. Nagyon fontos a szervezet megfelelő felkészítése a műtét utáni állapotra, így gyorsabb és könnyebb lesz a rehabilitáció. Szintén tudományosan bizonyított, hogy a műtét utáni felépülés rövidebb, és hatásosabb azoknál az egyéneknél, akik rendszeresen gyógytornáznak, és megfelelően felkészülnek a műtétre. A megfelelő felkészülés nem jelent drámai tornát, vagy fizikai erőkifejtést. Napi 30 perc séta több alkalommal egy héten már hozzásegít a gyorsabb felépüléshez.

gyógyszerek_blog.jpg

  1. Folytassuk a felírt gyógyszerek rendszeres szedését

Ha a kezelőorvosa ellátta a megfelelő vényekkel, akkor folytassuk a gyógyszerek szedését a műtét napjáig. Ne térjünk el a megállapított dózistól, illetve ne hanyagoljuk a rendszeres szedést.  Kezelőorvosának tisztában kell lennie minden gyógyszerről, amit szed, illetve azok adagjáról is, hogy megfelelően meg tudja tervezni a műtétet. Ha tanácstalan ebben a kérdésben mindenképpen kérdezzen rá, és ne változtasson saját, vagy más ismerőse véleménye alapján. Ugyanolyan fontos az is, hogy a műtét előtt ne kezdjen olyan gyógyszerek szedésébe, melyeket nem említett meg előtte, vagy nem kérdezett rá, hogy esetleg szedheti-e.

  1. Pihenjen sokat

A pihenés alatt nem a rendszeres torna elhagyását értjük, hanem a lehetőségek függvényében a munkahelyi hajtás, illetve a stressz csökkentését. Amikor túlzottan leterheljük magunkat és sokat idegeskedünk szervezetünk akkor a legfogékonyabb a betegségekre.

Próbáljon meg sokat aludni a műtétet megelőző napokban és a sürgős, halaszthatatlan ügyekben próbáljunk meg segítséget kérni szeretteinktől.

 

A cikk ismertetője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

A cikk teljes változata ezen a linken olvasható.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr155529649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.01. 09:15:37

Ezek a tanácsok akkor is nagyon jók, ha nem készülünk műtétre.

bungics (törölt) 2013.10.01. 09:26:59

Aki gerincbetegként túlsúlyt cipel meg is érdemli a sorsát. Ha erre a legalapvetőbb dologra nem képes figyelni, ugyan mi várható el tőle, mit hajlandó megtenni a saját gyógyulásáért? Vagy várja a csodát, a szikét, csodapirulákat a csodaorvost, aki jól meggyógyítja ?
Utálom a kövérséget!
egy hízásra hajlamos súlyos gerincbeteg

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.01. 10:25:32

@bungics: ott a pont, de a dohányzással szintén ez a helyzet, de nem csak a beteg, de egészséges embereknél is, nem?

Mindenki tudja, hogy káros mégis szívja.

Girhes macska 2013.10.01. 11:45:34

A meghivatkozott cikkekből nem igazán tudtam meg, mit lehetne sportolni, pedig érdekelne.


süti beállítások módosítása