HTML

Lájkolj minket

A gerinc és a sport

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.03.03. 07:58

A mozgásszegény életmód és az ülőmunka egyaránt káros hatással lehet a mozgásszervrendszerünkre. Az ízületek kóros elváltozásai több terheléssel kapcsolatos tényezőkre vezethetőek vissza.

A fizikai megterheléssel kapcsolatos panaszokat az alábbi szempontok alapján csoportosíthatjuk:

  • kóros terhelése

  • túlterhelése

  • helytelen terhelése

  • elégtelen mértékű terhelése

gerinces_gerinc es sport_blog.jpg

Az ülőmunka, vagyis a hosszú ideig tartó folyamatos ülés a gerinc minden szakaszára káros hatással lehet. A helytelen ülés az ágyéki és a háti gerinc egy folyamatos flexiós (hajlítás irányú) megterhelést kap, mely a lágyrészekben akár visszafordíthatatlan biomechanikai elváltozásához is vezethet. A nyaki gerinc esetén az ülés során nagyon sokszor felvett úgynevezett előrehelyezett fejtartás nyaki gerincben fellépő nyíróerők a gerinc szakasz funkció zavarhoz és ezen keresztül fájdalomhoz vezethet. A helyes ülés titkairól egy korábbi cikkünkben ide kattintva olvashat.

Mind emiatt a mozgásszervi panaszok, így a gerinc fizioterápiás kezelésének is az egyik legfőbb célja az egyén mozgás mennyiségének, fizikai aktivitásának és szokásainak megváltoztatása, optimalizálása.

Az első betegvizsgálat során az anamnézis felvétele után a gyógyító team a beteggel együtt rövid és hosszú távú célokat tűz ki.  Az életminőség színvonalának emelése, a mozgás és hatására jelentkező pozitív hatások élvezete a hosszú távú kezelési célok részét képezik.

A kezelés során általában a rövidtávú célok eléréséhez gyakorlatokkal, ergonómiai tanácsokkal látjuk el a betegeket. Mind emellett a beteg beállítottságát, a patológiáját, edzettségi állapotát, felépítését, testsúlyát és a képességeit figyelembe véve az általános fizikai aktivitás növelésére és bizonyos sporttevékenységek rendszeres végzésére készítünk terápiás tervet.

A hétköznapokban tanácsként elmondható, hogy az adott körülményekhez vagy környezetünkhöz mérten ragadjunk meg minden lehetőséget a mozgásra. Az ülőmunkát végzők gyakran álljanak fel székükből megelőzve a folyamatos hosszúideig tartó terhelés lehetséges káros hatásait.  Az ülő foglalkozásúak számára ajánlott torna gyakorlatsort ide kattintva megtekintheti.

A betegek sokszor az újbóli fájdalomtól való félelem miatt nem mernek sporttevékenységeket végezni. Sokszor a már diagnosztizált porckorongsérv illetve egyéb ismert degeneratív elváltozások, vagy a rengeteg információ miatt, amiből nehéz eldönteni mi a helyes, mi az, ami árt vagy éppen mi az, ami segíthet. Általánosan elismert tény, hogy a népesség túl keveset mozog. A fizikai inaktivitás szoros kapcsolatban állhat a túlsúllyal. A statisztikai jelentések szerint  Magyarországon, a felnőtt lakosság > 60%-a túlsúlyos, 27%-a elhízott. Európában, a felnőtt lakosság 30-80%-a túlsúlyos. A túlsúly pedig számos elváltozáshoz vezethet, így mozgásszervi elváltozások kialakulásának a rizikóját is növeli.

Az ajánlott napi minimális mozgás napi 30 perc legalább közepes intenzitású testmozgás (Pate et al. 1995). Ez például naponta gyorsabb tempójú gyaloglásnak felel meg.

A rendszeres mozgásnak a mozgásszerv rendszer mellett egyéb szervrendszereinkre is jótékony hatást gyakorol

  • növeli az élettartamot

A hétköznapi életben tanácsolt ha lehetséges az amúgy autóval, tömegközlekedéssel megtett távok gyalog vagy kerékpárral történő megtétele. A lift helyett a lépcső használata. A kerti illetve házimunka elvégzése is közepes intenzitású testmozgásnak számít.

A gerinc problémával szenvedő betegeknek ajánlott olyan sportot végezni, ami mind az izomzat erejét és a flexibilitást is növeli. Enyhe fájdalom esetén illetve prevenciós céllal végzett sporttevékenység esetén ajánlott a kerékpár ergometer, crosstrainer (ellipszis trainer), gyaloglás, nordic walking, jóga, pilates, úszás, futás, kerékpár. A megfelelő sportág kiválasztásánál fontos, hogy olyat válasszon, amiben örömét leli, mert így tud hosszútávon kitartani a sporttevékenység végzése mellett. Alapvető szabály, hogy sport közben és utána sem fokozódhatnak a tünetei. A sportág kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérnie.

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont munkatársa.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr805825160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.03.03. 15:43:55

Hm. Én a kerékpározás miatt nyomtam az ágyat majd' fél éven át. Pumpálás közben egyszercsak megfájdult előbb a derekam, majd a lábam és végül oda jutottam, hogy a dokihoz alig bírtam levonszolni magam.
Egyébként is derékfájós vagyok...
Szóval csak óvatosan. ;)

VoluntartistA 2014.03.03. 17:39:36

A jóga sem javasolható általánosságban, hanem ki kell hagyni azokat a mozdulatokat, pózokat, amelyek a sérv kitüremkedését fokozzák. Gyakran az előre hajlás veszélyes, a homorítás hasznos. Persze nem ilyen egyszerű és a betegtől függ minden.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.03.03. 17:54:47

@VoluntartistA: nekem egyre inkább meggyőződésem, hogy ha valaki derékfájós és sportolni akar, az jobban teszi, ha keres egy megbízható szakembert (na itt kezdődnek a problémák... hol talál az ember megbízhatót? Mikor az ortopéd orvos olyan betétet ír fel, amire a gyártó azt mondja, hogy alkalmatlan a páciens számára...)

2014.03.03. 19:11:32

Hm, én egy hete bicajozás utáni nyújtáskor húztam meg a derekamat, és a jobb combforgót, legalábbis érzésileg (először csak a jobb oldal fájt, most már az egész derék rész)...most egy hét pihi, diclofenak, meg valami elektromos bizsergetős bizgentyűre kell járjak minden nap, szerencsére a munkahelyen van orvosi rendelő...

Január óta napi 20 km-t tekerek, és azóta nem voltam beteg + sose vagyok álmos nap közben a munkahelyen mint korábban...Szóval kb. függő lettem...csak ez a rohadt derékfájás...Szerintetek mit érdemes csinálni bicaj mellett aki derékproblémákra hajlamos? Valami komolyabb bemelegítés, jóga, ilyesmi? Sokszor csak egy nagyon rövidített bemelegítést csináltam, bár igaz, hogy nyújtás okozhatta a problémám...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.03.03. 19:44:09

@[HPhD]Blokkolnam: a fent említett, pumpálás utáni problémáim kb. hasonlóan jelentkeztek, mint nálad, csak a fájdalom lehetett "picit" durvább.
CT eredménye: egy csigolya elmozdult a helyéről...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.03.03. 19:45:17

@[HPhD]Blokkolnam: na, a lényeg lemaradt... ha van megbízható dokid vagy gyógytornászod, mindenképp beszéld meg vele, nehogy kicsessz magaddal és esetleg később emiatt ne tudj bringázni!

Gerinces Magazin 2014.03.05. 18:59:34

A kerékpározásnál is elsődleges szempont a gerinc (mind a nyaki, mind a lumbális gerinc) védelme. Emiatt nem ajánlott a klasszikus mountain bike, hanem inkább a "városi" kerékpár. Fontos, hogy a sport mozgást lehetőleg egyenes gerinccel végezzük. Ehhez érdemes szakember segítségével individuálisan beállítani az ülés és a kormány magasságát.
Ha a gerinc bármely szakaszán fájdalmat érez, akár ha ezt a fájdalmat valamely sport tevékenységből adódó kóros vagy túlterhelés váltotta ki, mindenképpen tanácsolt szakembert felkeresni. Az orvos, vagy gyógytornász személyre szabottan, a Beteg állapotának megfelelő ajánlást tesz hosszú távú célként a megfelelő sporttevékenység kiválasztására.

tomitami2 2014.04.07. 22:54:02

@Gerinces Magazin: alsó gerincszakaszon porckorongsérvem van, gyógytorna, hát- és hasizomerősítés hatása semmi...viszont sok vezetéssel és stresszel nagyot lehet rontani az állaptomon. mtb és országúti kerékpározás a hobbym, na ettől még nem zsibbadt a lábam viszont soha!


süti beállítások módosítása