HTML

Lájkolj minket

Így szabadulhat meg gyorsan a nyakfájástól!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.06.22. 12:16

Egyre többen szenvedünk nyakfájdalomtól, aminek az egyik leggyakoribb oka, hogy folyamatosan a telefonunkat nézegetjük, és ezért a nyakunk állandósult, rossz tartásban helyezkedik el. Ez hosszú távon a nyaki gerinc deformitásához, degeneratív folyamatok kialakulásához, koncentráció csökkenéshez és gyakori fejfájáshoz vezethet. Szerencsére azonban egyszerű gyakorlatok rendszeres végzésével megelőzhetjük a komolyabb problémák kialakulását. Mutatjuk, milyen mozdulatokat végezzen!

gerinces-nyaktorna.jpg

Már találó neve is van annak a nyakfájdalomnak, amelyet a számítógép és/vagy a telefon képernyőjének folyamatosan és hosszan tartó nézegetése okoz: ez az sms-nyak. Rossz hír, hogyha elhanyagoljuk, akkor az sms-nyak komoly gerincproblémákhoz is vezethet: állandó fájdalomhoz, illetve a gerincoszlop deformálódásához. Jó hír viszont, hogy nem kell lemondanunk a képernyők nyújtotta információról és élvezetekről – nem is nagyon tudnánk megtenni –, mert már kidolgoztak néhány olyan gyakorlatot, amelyeket a napi rutinunkba illesztve sokat tehetünk gerincünk egészségéért és a nyakfájdalom megelőzéséért.

Miért alakul ki az sms-nyak?

Kutatásokból tudjuk, hogy a testünk alkalmazkodik az őt érő feszültséghez és stresszhez. Ha több mint húsz percig megtartunk egy pozíciót, annak az lehet a következménye, hogy a testnek az a része veszít a rugalmasságából és a nyújthatóságából. Ha sokáig görnyedünk a számítógép előtt, az szép lassan azt eredményezi, hogy a nyakunk túlságosan hosszú ideig előre hajolt helyzetben van és ennek köszönhetően a tartószövetek veszítenek rugalmasságukból. Ez fájdalomhoz és a nyakizmok nem megfelelő működéséhez vezethet. Szemléletes példa erre a folyamatra egy köteg ceruza, amit befőttes gumival körbetekerünk, majd hosszú ideig úgy hagyjuk. A gumi idővel elenged, szétmorzsálódik és teljesen elveszíti a rugalmasságát. Hasonló folyamat játszódik le az izmainkban is, ha túl sokat tartjuk őket ugyanabban a helyzetben. Ha viszont odafigyelünk rá, hogy eddzük a nyakizmainkat is, akkor megállíthatjuk, sőt vissza is fordíthatjuk ezt a folyamatot, és a nyak természetes görbülete úgy helyre állhat, mint amikor még nem is hallottunk a mobiltelefonokról.

Munkahelyi ergonómia a nyakfájdalom megelőzésére

Az első lépés, hogy munkakörnyezetünket alakítsuk át az ergonómia szabályainak megfelelően, telefonunk és számítógépünk monitorját emeljük szemmagasságba. Fontos, hogy 20-30 percenként álljunk fel a képernyő elől, és minden nap végezzük prevenciós gyógytorna gyakorlatokat.

Gyógyító mozdulatok nyakfájdalom ellen

Végezze a gyakorlatainkat legalább naponta egyszer, gyakorlatonként 5 ismétléssel. Ha teheti, egészítse ki mindezt heti több alkalommal elvégzett gerinctornával és havonta gyógymasszázzsal. A gyakorlatok megkezdése előtt egyeztessen szakorvosával, gyógytornászával, akik szakmai segítséget tudnak nyújtani az állapotának megfelelő mozgásforma kiválasztásában.

1.) Ülő helyzetben a fejét közelítse a jobb vállához, majd emelje kiindulóhelyzetbe. Végezzen 5 ismétlést.

gerincesblog-nyaktorna-1.png

2.) Ülő helyzetben a fejét közelítse a bal vállához, majd emelje kiindulóhelyzetbe. Végezzen 5 ismétlést.

gerincesblog-nyaktorna-2.png

3.) Ülő helyzetben forgassa el a fejét jobbra, majd térjen vissza kiindulóhelyzetbe. Végezzen 5 ismétlést.

gerincesblog-nyaktorna-3.png

4.) Ülő helyzetben forgassa el a fejét balra, majd térjen vissza kiindulóhelyzetbe. Végezzen 5 ismétlést.

gerincesblog-nyaktorna-4.png

5.) Ülő helyzetben húzza fel a vállát, majd hátrafelé körözve engedje le.

6.) Négykézláb állásban közelítse az állát a mellkasához, majd emelje fel a fejét kiinduló helyzetbe.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógytorna torna nyakfájás tornagyakorlatok nyakfájdalom gyógytorna gyakorlatok nyaktorna sms-nyak gyógytorna videó nyaktorna gyakorlatok nyakfájás megelőzése nyakfájás kezelése nyakfájás enyhítése

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6914064671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása