HTML

Lájkolj minket

Hat természetes módszer a gerincfájdalom enyhítésére

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.07.27. 06:40

A hátfájás – akár a gerinc felső részén, akár deréktájon jelentkezik – jelentősen rontja az életminőséget, akadályozza a munkát és a szabadidős tevékenységet egyaránt. Gyakori probléma, tízből nyolc felnőttet érint. Néhány természetes módszert ajánlunk, amellyel az érintett maga is sokat tehet a hátfájás elkerüléséért, illetve enyhítéséért.

A háti, különösen a deréktáji fájdalom miatt évente milliók szorulnak orvosi kezelésre, sőt, világszerte ez a rokkantság egyik vezető oka is. Jó tudni, hogy számos természetes módszer is segíthet enyhíteni a problémán, jó esetben akár évekig szükségtelenné teheti a gyógyszeres kezelést és a sebészeti beavatkozást.

Masszázsterápia

A gyógy- és sportmasszázsok során a masszőr speciális fogásokkal, érintést, nyomást gyakorol a bőrre, azon át a kötőszövetekre. Az inger hatására a feszült, merev izmok ellazulnak, a központi idegrendszerben pedig fájdalomcsillapító hormonok, endorfinok szabadulnak fel, így a fájdalom csökken. A legnépszerűbb a stressz- és görcsoldó, a teljes testre alkalmazott svédmasszázs. A mozgásszervi eredetű fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák az akupresszúrás masszázst, amelynek során a test adott pontjaira gyakorol nyomást a masszőr. A szakszerű masszázs jótékonyan enyhítheti a krónikus hátfájdalmat, miközben ellazítja a túlerőltetett, merev izmokat, serkenti a vérkeringést, csökkenti a szorongást, segíti a stressz oldását.

hat-termeszetes-modszer-a-gerincfajdalom-enyhitesere-1.jpg

A jótékony jóga

A jóga technikájának elsajátítása és rendszeres gyakorlása a hátfájás típusától és súlyosságától függetlenül jelentősen csökkentheti a tüneteket, segíthet elkerülni a fájdalomcsillapító szerek, illetve a sebészi beavatkozás szükségességét. Az egyes pózok fejlesztik a test egyensúlyát, növelik a vázizomzat erejét és rugalmasságát, az ízületi mozgásterjedelmet, enyhítik a fájdalmat, és az általános stresszoldással is hozzájárulnak a szervezet egészségéhez és erőnlétéhez.

A normál, egészséges testsúly helyreállítása

A hátfájdalmak hátterében gyakran áll az extrém túlsúly, ami jelentősen megterheli a hátizmokat és a gerincet. Mivel az elhízás szinte népbetegség hazánkban, ezért ezzel is foglalkozni kell. A testsúly sikeres normalizálása és az egészséges testtömeg tartós megőrzése akár magában is enyhítheti, megszüntetheti a derékfájdalmakat, hiszen helyreállítja a test egyensúlyviszonyait, súlypontját.

Minél több mozgás, aktivitás

Ha valakinek hátfájdalmai vannak, könnyen felhagyhat az aktivitással, netán le is fekszik, és úgy várja a fájdalom enyhültét. Ugyanakkor a mozgáshiánnyal még tovább súlyosbíthatja a helyzetet, az izmai merevebbek lesznek, az ízületek, porcok „kenése” is elmarad. Ha csak lehet, mozogni kell: az erősítő, a rugalmasságot fokozó, a testtartást javító gyakorlatok megelőzhetik és enyhíthetik a krónikus hátfájdalmakat, csökkentik a gerinc terhelését, serkentik a gerinc körüli szövetekben a vérkeringést. A személyre szabott, megfelelő gyakorlatokért érdemes szakemberhez fordulni. A gyógytornász vagy személyi edző által javasolt mozgássort otthon is ajánlatos rendszeresen végezni.

hat-termeszetes-modszer-a-gerincfajdalom-enyhitesere-2.jpg

Gyulladáscsökkentő ételek, italok

A hátfájdalmak hátterében gyakran állnak gyulladásos folyamatok. Egyes élelmiszerek, fűszerek fogyasztása segítheti ezen folyamatok megelőzését, mérséklését. Gyulladáscsökkentő hatású például a kurkuma, a gyömbér, a zöld tea, kávé, a flavonoidtartalmú, élénk színű, piros, narancssárga, gyümölcsök és zöldségek, például a cseresznye, a sárgarépa, a cékla, az édesburgonya, az áfonya, a narancs, az eper és a paradicsom, valamint a mélyzöld leveles zöldségek, mint a spenót, a káposzta, a brokkoli. Az omega-zsírsavakban gazdag tengeri halak, illetve a telítetlen növényi olajok, mint az olíva- és a repceolaj, a csonthéjas gyümölcsök, magvak (chia, napraforgó, sütőtök) is jótékony gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezzel szemben kerülendők a gyulladást elősegítő élelmiszerek, például a gyorsételek, a feldolgozott, sok tartósítószert tartalmazó ételek, valamint a telített zsírokban és finomított szénhidrátokban gazdag ételek.

Nélkülözhetetlen ásványi anyagok, nyomelemek

A csontbántalmak, például a csontritkulás is okozhat hátfájdalmakat, ezért a természetes fájdalomcsillapításhoz hozzátartozik a csontok egészségéhez szükséges ásványi anyagok folyamatos biztosítása is. Ilyen például a kalcium, amelyből napi 1000-1200 mg-ot kell biztosítani egy felnőtt embernek. Kalciumtartalmú táplálékokkal is biztosítható ez a mennyiség, így például a tengeri halak, tejtermékek, káposztafélék, szója étrendbe illesztésével. A hátfájás természetes enyhítője lehet a megfelelő magnéziumbevitel is, mivel ez az ásványi anyag elengedhetetlen a normál ideg- és izomműködés fenntartásához. A legjobb természetes magnéziumforrás az olajos magvak, például a dió, a mogyoró, a mandula, a kakaó, a spenót, a bab, a borsó, és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

A D-vitaminból az őszi, téli és kora tavaszi időszakban 2000 nemzetközi egység a biztonsággal fogyasztható napi javasolt bevitel. A csontanyagcsere megfelelő működéséhez, csontritkulás megelőzéséhez, gyulladásos folyamatok csökkentéséhez elengedhetetlen az optimális bevitel, sőt egyes tanulmányok az alsó háti szakasz, derékfájdalom és az alacsony D-vitamin szint között összefüggéseket is találtak. A szükséges mennyiség jelentős része napfény hatására a bőrben termelődik, de táplálékok útján is bevihető, például halakkal, tejtermékekkel.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógytornászainak és dietetikusainak közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás gyógytorna életmód jóga masszázs dietetika étrend testsúly hátfájás derékfájás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7318179951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása