HTML

Lájkolj minket

Innen ismerhető fel a fájdalmas „sarkantyú”

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.11.04. 06:17

A sarokfájdalom egy igen gyakori és kellemetlen probléma, minden tízedik embert érint.

5_25.jpg

A lábfej legnagyobb csontja a sarokcsont, így a legnagyobb terhelésnek van kitéve járás-futás közben. A sarokcsont feladata, hogy járás közben támasztékot nyújtson a test súlyának, s egyszerű séta, vagy közepes sebességű gyaloglás során a testsúly 1,25-szöröse, és futás közben pedig a testsúly több mint 2,5-szerese nehezedig a lábunkra. A talpunkat egy vastag kötőszövetes szalag, talpi bőnye hidalja át, s ha túlterhelődik a túlsúly, egyenetlen testsúlyeloszlás, vagy hosszas állómunka következtében, a kötőszövetes ín és csonthártya találkozásánál a fokozott terhelés következtében csonthártya irritáció keletkezik, amely hosszas fennállás után elcsontosodik, s ebből alakul ki a talpi „sarkantyú”.

A sarkantyú két típusa

A talp alsó részén kialakuló elváltozást talpi sarkantyúnak (exostosis calcanei) nevezzük. A kötőszövetes szalag ilyenkor eredeti vastagságának két-háromszorosára is megduzzadhat. A túl lapos és túl magas sarkú cipő, a lúdtalp is rontja az állapotot.

A sarokcsont Achilles-ín tapadása felőli részén is kialakulhat a krónikus gyulladás következtében a sarkantyú-képződés. Az Achilles-ín környékén létrejövőt Haglund-saroknak (Haglund-exostosis) nevezzük.

Hogyan ismerhető fel a sarkantyú-betegség?

A talpi sarkantyú fájdalmat okoz a sarokcsont talp-felőli nyomására. További jellemzője, hogy a gyulladás általában reggel vagy hosszabb pihenés után az első lépések során a legfájdalmasabb, majd néhány lépés megtétele után enyhül valamelyest. Azonban sokszor éjszaka, pihenés közben is lüktet, kellemetlenül fáj.

Haglund-saroknál a cipő hátul sokszor nyomja a sarkat, ami ennek hatására kivörösödik, kidörzsölődik, begyulladhat és fájdalmat okozhat. A saroktájon jelentkező duzzanat szemmel is látható és nyomásra érzékeny.

Hogyan kezelhető a saroktáji fájdalom?

Mivel a fájdalom oka a gyulladás, így a kezelés is elsősorban a gyulladás csökkentésére irányul. Enyhébb esetekben a borogatás, jegelés, gyulladáscsökkentő krémek használata is hatásos lehet. Ha nem javul, akkor szakorvoshoz kell fordulni.

A szakorvosi javaslat első lépcsője a gyulladáscsökkentés, szteroid és fájdalomcsillapító injekcióval. Megpróbálható terápiás röntgenbesugárzás, lézerterápia. A makacs esetekben használható a legkorszerűbb biológiai kezelés, a PRP, ami a sajátvér thrombocyta-sűrítmény egyszeri injekciós kezelését jelenti. A korábban végzett műtéti megoldások nem hoztak kellő eredményességet, mivel a betegség lényege a sarokcsont csonthártyájának gyulladása – a „tüske” képződése a betegségnek tehát nem oka, hanem következménye. A kialakulás különbözősége miatt, a panaszok enyhülése, kombinált kezelés esetén is lassú, elhúzódó lehet.

Miért fontos a pontos diagnózis?

A sarokkörnyéki fájdalom utalhat számos más elváltozásra is, például Achilles-ín gyulladására, lúdtalpra, törésre, sarokcsonti cisztára, esetleg daganatra. Ezért, ha a fájdalom nem múlik el a pihentetésre és az otthoni gyulladáscsökkentés után, mindenképp keressen fel ortopéd szakrendelést.

6_26.jpg

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

Első körben a már fent említett kockázati tényezőket (túlsúly, állómunka, a nem megfelelő cipő, a lábboltozat deformitásai) fontos megvizsgálnunk. Ha valamelyik jellemző ránk, az még nem jelenti azt, hogy törvényszerű a csontkinövés kialakulása. Ezek a jelenségek sajnos sok más mozgásszervi betegség kialakulását is eredményezhetik, ezért mindenképp életmód-változtatást javaslunk.

Emellett azonban van néhány olyan tanács, amely sokat segíthet a talpunkra nehezedő teher elviselésében. A 3-5 cm magas sarokkal rendelkező cipő például jelentősen csökkenti a sarokra és a térdekre nehezedő súlyt, mivel az a talp elülső részére, a lábujjak környékére helyezi át a nyomást. A speciális talpbetétek, mint pl. a szilikon sarokék is enyhülést hozhat sarkunknak. A kifejezetten sarkantyúra kifejlesztett, ortopéd cipészek által megalkotott talpbetét sarokrésze lyukas, méghozzá egyénre szabottan, ott ahol a kinövés található.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ szakorvosainak közreműködésével készült.

5 komment

Címkék: fájdalom sarok sarkantyú sarokcsont Achilles-ín

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8516745514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trezor atya · http://utvesztox.blog.hu/ 2021.11.04. 18:11:03

Sajnos, mire elmentem vele ortopédushoz, addigra már harminc-akárhány éves voltam. Elküldött egyedi talpbetétet csináltatni. Mondjuk az maga volt a megváltás. De korábban sem sok mindent lehetett volna vele kezdeni, mert magasságomhoz-súlyomhoz képest kicsi a lábfejem, megnőtt a lábboltozat... és ennyi, a sarok mindenképpen túlterhelődött volna. Gondolom. De most már mindegy. (Nekem szerintem az Achilles-inas változat van.)

Yamaha FJR1300 2021.11.05. 12:48:43

@Trezor atya: Szia.Hát semminek nem tudsz örűlni???:-)

2021.11.05. 16:14:22

biztos más is fáj a farkadnak olvasta

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.11.05. 18:59:21

Ezt a verset még a lökéshullám terápia előtt írtam, ami egyébként csak ideiglenesen segített:
fradyendre.blogspot.com/2019/01/haglund-exostosis.html
Azóta is küszködöm vele...

TSandor Toth 2021.11.05. 21:54:10

Engem a 3 db szteroid injekció mentett meg ettől a rettenettől. Azóta minden nap (6-7 éve)gyakorlom a lábujjhegyre állás-visszaereszkedés gyakorlatot 10 percig. Nem jött vissza a probléma pedig nem lettem fiatalabb.


süti beállítások módosítása