HTML

Lájkolj minket

Gerincsérv: műtét vagy konzervatív kezelés?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.03.21. 08:26

Egy friss kutatás eredményei alapján, az ágyéki gerincszakaszon kialakult gerincsérv esetében a műtéti megoldás jobbnak bizonyult a konzervatív kezelésnél. 2014 januárjában egy nyolc éves kutatás végeredményét közölték a Spine című nemzetközi szaklapban, melyből kiderült, hogy a műtéti kezelés hatékonyabb a fájdalom csillapításában, az izomerő visszanyerésében és a gerincsérv okozta panaszok enyhítésében, mint a konzervatív kezelés.

A kutatás a műtéti megoldást támasztja alá, mint gyorsabb és eredményesebb megoldást, azonban egyes konzervatív kezelésen átesett betegek esetében is tapasztalható volt hasonló gyógyulási effektus.

Gerinces_Gerincsérv_műtét_blog.jpg

A kutatók az egyik legnagyobb gerincsérves beteg adatbázist vizsgálták. A betegek szigorú kritériumok mellett kerültek be a vizsgálatba. Minden a vizsgálatba beválasztott betegnél ideggyöki kompressziót okozó tüneteken kívül, melyet ágyéki gerincsérv okozott, kizártak minden egyéb gerincbetegséget. A konzervatív kezelés gyógytornából, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kezelésből állt.

Nyolc év adatait feldolgozva összesen 1244 beteget vizsgáltak 13 különböző amerikai centrumban. 500 betegnél véletlenszerűen döntötték el, hogy gerincsérv eltávolítást (discectomiát), vagy konzervatív kezelést végeznek. A többi betegnél a terápiás javaslat a kezelőorvos és a beteg közös döntésén alapult. Kérdőívek segítségével mérték a betegek fájdalmát, valamint fizikális vizsgálattal az izomerőket, illetve a zsibbadás kiterjedését.

A két vizsgálati csoportot, a kezelés végén összehasonlítva, szignifikánsan jobb eredmények születtek a műtéti kezelésen átesett betegcsoportnál. A fájdalom mérése egy 100-as skálán történt ahol a végeredményben a műtéten átesett betegek 11-ponttal kedvezőbb eredményt, tehát kisebb fájdalmat jeleztek. Az izomerők tekintetében az eredmények hasonlóak voltak.

A műtéti kezelés hatásosságának ellenére, a konzervatív kezelésen átesett betegek egyharmada döntött úgy a nyolcadik év végén is, hogy szeretné elkerülni a műtétet.

 

A kutatásból nem csak az vonható le következtetésképp, hogy a műtéti kezelés gyorsabb és hatékonyabb a konzervatív kezelésnél, hanem az is, hogy az ideggyöki tüneteket okozó gerincsérvben szenvedő betegek esetében a terápia a megfelelő tájékoztatásban és az orvos-beteg közös döntésén is alapul.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a konzervatív kezelés hatástalansága, illetve a romló izomerők, bénulásos tünetek esetén a műtéti megoldás jelent egyedül végleges megoldást a betegségre.

 

 A cikk ismertetője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

 

Forrás:

Jon D. Lurie, Tor D. Tosteson, Anna N. A. Tosteson, Wenyan Zhao, Tamara S. Morgan, William A. Abdu, Harry Herkowitz, James N. Weinstein. Surgical Versus Nonoperative Treatment for Lumbar Disc Herniation. Spine, 2014; 39 (1): 3 DOI: 10.1097/BRS.0000000000000088

1 komment

Címkék: konzervatív műtét gerinc gerincsérv gerincműtét porckorongsérv

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr925853816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jawache 2014.03.29. 18:21:31

"A konzervatív kezelés gyógytornából, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kezelésből állt."
Nocsak, ismet egy under-designed study! Erdekes, hogy a szakemberek nem ismernek mas konzervativ kezelest. De legalabb itt egy jo alkalom a lokalis szemleletu, sebeszeti megoldas nepszerusitesere!
"...a terápia a megfelelő tájékoztatásban és az orvos-beteg közös döntésén is alapul."
Ezek utan mar csak a "megfelelo tajekoztatas" tartalmara lennek kivancsi... :-)


süti beállítások módosítása