HTML

Lájkolj minket

A gerincműtétekről általában - indikációk

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.09.18. 08:15

Cikkünkből megtudhatja, hogy mikor válik elkerülhetetlenné az orvosi beavatkozás, és ennek milyen típusai, eljárásai vannak.

Miért a műtét? (indikációk):

Abszolút indikáció: egy műtétnél ezt akkor mondjuk, hogyha a műtét elmaradása a beteg életét súlyosan veszélyezteti, illetve a beteg olyan végleges funkciókiesést szenvedne el, ami a későbbiekben az életminőségét jelentősen rontaná (bénulások, széklet vizelet inkontinencia, súlyos járászavar stb.) vagy az állapotában olyan fokú romlás következne be, ami a későbbiekben nagy valószínűséggel visszafordíthatatlan. Ide sorolhatjuk még a súlyos fájdalomszindrómát is.

gerinces_fajdalomszindróma_blog.jpg

Relatív indikáció: ezt akkor mondjuk, hogyha a beteg állapotában kisebb funkciókiesést, vagy fájdalomszindrómát észlelünk, ami a napi tevékenységét közepes, vagy kisebb mértékben korlátozza. Természetesen ez „relatív”, mert a napi aktivitások, a beteg jövőbeli saját céljai különbözőek, ez a beteg és orvos közös döntése, ami figyelembe veszi az általános illetve fokozott műtéti kockázatot az altató orvosi vélemény mellett.

Abszolút kontraindikáció: ebben az esetben a műtét kockázata olyan magas (életet is veszélyeztető), hogy a műtéttől várható javulás mértéke nem arányos vele.

Relatív kontraindikáció: ilyenkor műtét kockázata magas, az esetleges szövődmények előfordulásának esélye nagyobb, mint normál esetben, de a műtéttől várható javulás arányban áll vele.

Műtéti kockázat: a műtét alatti és közvetlen utáni időszakban jelentkező sebészi és nem sebészi szövődmények előfordulásának a valószínűsége.

Altatás, érzéstelenítés:

A gerincműtétek általában altatásban történnek, de kisebb beavatkozások (pl.: diszkográfia, myelo – CT, perkután biopsia, szövettani mintavétel) helyi érzéstelenítésben történnek. Speciális esetekben kombinálható a helyi érzéstelenítés a kisebb altatással.

Fektetés, bőrmetszés:

A nyaki gerinc műtéteknél leggyakrabban a hátán fekszik a beteg, a bemetszés a nyak elülső részén történik ferde vonalban. Ritkább esetben hason fekve is történik nyaki beavatkozás, ilyenkor a bemetszés hosszanti, középvonali. Egyedi esetekben a kettő kombinálható.

Háti és ágyéki gerincműtéteknél a leggyakrabban a hasán fekszik a beteg, de ritkábban oldalfekvésben is lehet. Nagyon ritka, kombinált feltárásoknál háton is fekhet. A metszés a háton szintén általában középvonali, hosszanti illetve a mellkason lehet bordák közötti, szegycsonti, hason oldalsó ferde és nagyon ritkán speciális hasi metszések is lehetnek, és a feltárások kombinálódhatnak.

A keresztcsonton a hátsó középvonali feltárások mellet léteznek még ívelt, Mercedes-alakú, illetve kombinált metszések.

Varratszedés:

Általában a műtét után 12-14 nappal, elülső nyaki műtétek után 4-6 nappal esedékes, de vannak egyedi eltérések.

 

Írásunk következő részeiben a gerincműtétek típusairól, majd a nyaki gerincen alkalmazott műtéti lehetőségekről írunk. Tartson velünk! 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Szólj hozzá!

Címkék: gerinc csigolya gerincműtét porckorongsérv gerincbetegség gerincműtétgerincsérv

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1006704849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása