HTML

Lájkolj minket

A gerincműtétekről általában - nyaki gerinc

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.10.15. 09:03

A nyaki porckorongsérv eltávolítása (discectomia)

A műtét elsődleges célja, hogy a panaszokat okozó porckorongsérvet és az esetleges csontos és/vagy lágyrész komponenseket eltávolítsuk. A másodlagos cél, hogy a porckorongot mozgásmegtartó protézissel pótoljuk, vagy fúzionáljuk a szomszédos csigolyákat.

gerinces_nyaki műtét_blog.jpg

A műtét elölről történik háton fekvésben. Az elölről-oldalról ferdén megejtett bőrmetszés után átvágjuk a felületes bőr alatti izomzatot. Ezután tompán preparálva eltartjuk a nyaki ér és lágyrészképleteket. Előtűnik a nyaki gerinc elülső része, melyről leválasztjuk az izomzatot. Képerősítővel ellenőrizzük a pozíciónkat. A porckorongon széles ablakot nyitva bemegyünk a porcrésbe és teljesen kiürítjük. A preparálást addig folytatjuk, amíg a gerincvelő a durazsákkal teljes szélességében szabadon nem látszik, horoggal oldalra kinyúlva ellenőrizzük, hogy nincs-e még kiszakadt porckorong darab. Ha csontos szűkület is fennáll, akkor a szűkületet okozó darabokat csontcsípővel távolíthatjuk el. Ha tisztának tűnik a műtéti régió, akkor a műtét protézis beültetés vagy fúzió irányába folytatódik.

Nyaki porckorong protézis beültetés:

A műtét célja, hogy a kiürített porcrés helyére mozgásmegtartó protézist ültessünk be.

A protézisek több félék lehetnek, általánosságban elmondható, hogy az un. szendvics felépítésűek az elterjedtebbek. Ezeknek a középső rugalmas része műanyag, ami két fémtálca közé van beillesztve. A fémtálcák csontosodást segítő anyaggal vannak bevonva, ezek érintkeznek a csigolyák felszínével. Pontos méretvétel után kiválasszuk a megfelelő nagyságú és alakú protézist, melyet az előkészített csigolyaközti porcrésbe helyezünk be. A rögzítés a fém részen kialakított speciális felszín is segíti. A sebzárás során 1 db szilikonos draint hagyunk vissza, melyet általában másnap eltávolítunk. Kórházi lábadozás általában 3-5 nap.

Nyaki fúziós műtétek (ACIF vagy ACDF; anterior cervical interbody fusion vagy anterior cervical discectomy and fusion)

A műtét célja, hogy a porckorong eltávolítása után stabilizáljuk, fuzionáljuk a gerincszakaszt.

A stabilizálásnak két alapvető formája létezik. A klasszikus eljárás során a csípőlapátból műtét alatt kivett csontblokkot használunk. Ilyenkor a külön feltárásból csontfűrésszel, vésővel eltávolított csontblokkot és a kitöltendő üreget együtt formáljuk méretre. Ha több szintet fuzionálunk, akkor van, hogy a közti csigolya testének egy részét is eltávolítjuk (corpectomia) és ide illesszük be a csontot. A csontblokkot a szomszédos csigolyákra fektetett lemezzel és a csigolyatestekbe vezetett csavarokkal rögzítjük. A műtét többi része megegyezik a protézisnél leírtakkal.

Az újabb nyaki fúziós eljárásoknál nem használunk csontblokkot. Ilyenkor a porckorong helyére un. cage-et (műanyag és titán) helyezünk be, aminek a közepébe csontosodást elősegítő műcsontot teszünk. A cage-et a pereméről indítódó csavarokkal rögzítjük a szomszédos csigolyák testébe. A műtét többi része megegyezik a protézisnél leírtakkal.

 

Írásunk első részében a gerincműtétekhez kapcsolódó indikációkról, a második részben pedig a műtéti eljárásokról írtunk.

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

1 komment

Címkék: gerinc gerincsérv csigolya nyaki gerinc gerincműtét porckorongsérv porckorong gerincbetegség ágyéki gerinc

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr836704861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikka 2014.10.15. 23:30:39

Szerintem ez így sivár..
ábrák , képek, miegymás..?
Valószínűleg ezért problémás az orvos páciens kommunikáció :)


süti beállítások módosítása