HTML

Lájkolj minket

Derékfájdalom hólapátolástól?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.01.08. 08:12

Egy amerikai kutatás eredményei szerint a hólapátolás az egyik leggyakoribb derékfájdálmat okozó tényező az Egyesült Államokban. Egy kutatócsoport kifejezetten a hólapátolás következtében kialakult ártalmakat vizsgálta a sürgősségi osztályokon és azt találták, hogy a leggyakoribb ártalom a gerinc alsó szakaszának a fájdalma.

gerinces_holapat_blog.jpg

17 év beteganyagát áttanulmányozva kiderült, hogy 195,100 egyén állt kezelés alatt hasonló jellegű okok miatt, ami az amerikai lakosság méretét figyelembe véve 4,15 eset évente 100,000 lakosra nézve.

Az adatokat feldolgozva kiderült, hogy a betegek 67,5%-a férfi, 15,3% tizennyolc év alatti fiatal és 21,8% 55 éves, vagy annál idősebb beteg volt. Az alsó gerincszakasz fájdalma a leggyakoribb panasz, amelyet a hólapátolás okozott, ez az összes ilyen eset 34,3%-a. A fájdalom oka 53,9%-ban az izomrendszer túlterhelése volt és 20%-ban az elcsúszást követő esés. A terhelést követő szív-érrendszeri panaszok az esetek 6,7%-ában volt észlelhető. Az érintett betegek közül összesen 5,8% szorult kórházi ellátásra, és kevesebb, mint 0,84% végződött halálos kimenetelben. Tehát, ha a keményebb téli napokra gondolunk, akkor a reggeli, hirtelen indíttatású hólapátolás helyett, először a lapát helyett ragadjuk meg a bemelegítés lehetőségét.

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

A cikk forrása itt található.

5 komment

Címkék: megelőzés mozgás derékfájás derékfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr627051107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavolirokon2 2015.01.09. 03:35:22

En mondjuk eloszor a csuklomban szoktam erezni egy kiadosabb lapatolas kozben, hogy talan egy kis pihenot kellene tartani.
Aztan atalltam a sokkal nagyobb kapacitasu, es emelest egyaltalan nem igenylo "hotolora", azota sokkal gyorsabban vegzek, es meg se kottyan:
www.rona.ca/en/outdoor-and-garden/snow-shovels-and-pushers/sleigh-shovels

Amugy megis mi az aktualitasa ennek a cikknek, azt hittem otthon durva plusszok ropkodnek?

Spiritof Balaton 2015.01.09. 10:48:53

A hólapát már a múlté, leszámítva a pár négyzetméteres területek hómentesítését. Van helyette egy zseniális magyar találmány, a kézi hóeke, ráadásul magyar gyártótól:
www.tri-bau.hu
Én is ezt használom, vidéki sarokházunk teljes körbetisztítása (két utcafront+udvar), ami régen hólapáttal több, mint egy óra volt (és a cikkben említett derékfájást nyilván nem lehetett megúszni), most 10-12 perc, különösebb fáradtság nélkül.

Mészáros Laci 2015.01.09. 12:40:21

váll. a derékig nem jut el.
de fél év alatt rendbe szokott jönni.

tavolirokon2 2015.01.09. 14:25:59

@Spiritof Balaton:
Hat, ha nalatok eleg atlokdosni a szomszedba, arra biztos jo :-)
Az enyemmel a kupac tetejere lehet toni.

Mondjuk ennyi penzbol alkalmankent egy ezresert eleted vegeig megcsinalja helyetted a lapatolast valaki a Moszkva terrol :-).

Spiritof Balaton 2015.01.09. 22:52:32

@tavolirokon2: Nagyon frankó a hótolód, viszont nyilván nem egy kategória egy majdnem tízszer annyiba kerülő eszközzel - de ezt senki nem is várja. Az egyik egy fröccsöntött műanyag lap egy hajlított alucső nyéllel, a másik egy teljesen acélból készült, ipari kivitelű, elfordítható tolólappal felszerelt eszköz. Tönkretehetetlen, a letaposott havat is felszedi stb. A vicc az, hogy ár/érték arányban az a műanyaglap a nyéllel 10-12 ezerért aligha jobb vétel, mint ez a kézi hóeke sokszor annyiért: ha utóbbi árát elosztod sok évtized élettartamra, akkor a Moszkva téri manus ugyanannyi zsozsóból évente legfeljebb egyszer-kétszer fog nálad lapátolni...


süti beállítások módosítása