Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Lájkolj minket

5 tipp az örömteli a szexuális élethez – derékfájdalom mellett is!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.12.05. 07:45

A vissza-visszatérő, krónikussá váló gerinceredetű fájdalmak az életminőség valamennyi területére, így a szexuális életre is jelentős hatással vannak. A gyakori és olykor heves derékpanaszok jelentkezésekor sokszor még az alapvetőnek számító mozdulatok, napi tevékenységek is kihívást jelentnek, és ilyenkor ritkán gondol az ember az intim együttlétekre. Pedig az egészséges intimitás rendszeres megélése jóllétünk egyik alappillére. Még a különböző életminőséget, mindennapi funkcióképességet felmérő vizsgálatokban is kiemelkedő szerepet kapnak a szexuális élettel kapcsolatos kérdések, hiszen ennek megfelelő minősége nagyban hozzájárul testi-lelki egészségünkhöz.

gerinces_5_tipp_az_oromteli_szexualis_elethez_derekfajas_eseten_is_blog.jpg

A fájdalom tehát számos félelmet eredményezhet, de már önmagában egyetlen apró aggodalom is elég, hogy idővel egyre nagyobb gátat emeljen a felszabadult együttlét elé. Az alábbi tanácsok abban tudnak segíteni a derékfájdalommal élőknek, hogy a kialakult félelmek, gátak lebontása által könnyebben visszatalálhassanak az örömteli szexualitáshoz.


Gátlások és sérüléstől való félelem

Sokaknál a szexuális aktivitás egyik fő gátja a fájdalomtól való félelem. Ez részben természetes, hiszen együttlét alatt nőhet a fizikai fájdalom, egy-egy rossz mozdulat akár hirtelen nyilallásokhoz is vezethet. A félelem azonban idővel olyan nagyra nőhet, hogy már az együttlét mindenféle lehetőségét is ellehetetleníti. Jelentős gátlásokat okozhat továbbá a teljesítéstől való félelem. A fájdalmak, a vele járó szorongás és lehangoltság, illetve a különböző gyógyszerek mellékhatásai mind negatívan befolyásolhatják az intim együttlét alatti izgalmi állapot mértékét, az orgazmus elérésének képességét. Ez óhatatlanul a sikertelenség élményéhez vezet, ami tovább fokozhatja a szexhez társuló gátlást, szorongást. Mindemellett gyakori, hogy a fájdalommal élő emberek tartanak a partner elutasításától,hiszen hajlamosak azt érezni, hogy ők már nem annyira vonzóak, kívánatosak a társuk szemében.

Keresse meg a megfelelő testhelyzeteket!

Ha valaki derékfájdalommal él, bizonyára tapasztalta, hogy bizonyos pozíciók növelik a panaszokat, mások viszont sokkal kényelmesebbek, ártalmatlanok. Szánjanak rá időt párjával, hogy kitapasztalhassák, melyek azok a testhelyzetek, amelyekben mindketten kellemesen érzik magukat, és amikor nem kell tartania attól, hogy erősödhet a fájdalma. Korábbi írásunkban az ortopéd szakorvos tanácsait olvashatja a javasolt pozíciókról.

Tervezés és előkészületek

Ha krónikus fájdalommal él, kevesebb lehetőség adódik a spontán szexuális együttlétekre. Bár a tervezés, és az előkészületek csökkenthetik a spontaneitás adta izgalmakat, a szexuális élet fenntartása érdekében mégis nélkülözhetetlenek. Tapasztalja meg, hogy melyik napszakban esik jobban az együttlét, mikor érez kevesebb fájdalmat a derekában, hátában, izmaiban. Amennyiben fájdalomcsillapítót szed, figyelje meg, mikor éri el a hatását, és melyik időszakban kezd újra erősödni a fájdalom. Ha például estére már erősek a panaszok, érdemes lehet a reggeli, vagy a kora esti időszakot kihasználni az együttlétekre. Érdemes jól bevált torna- és nyújtógyakorlatokat végezni előtte, melyek segítik a panaszok enyhítését.

Ha aggódik amiatt, hogy a párja talán nem elégedett Önnel… Beszéljen róla!

A fájdalom következtében változhat a fizikai teherbírás, a szexualitás iránti vágy, csökkenhet az örömképesség, a szexszel kapcsolatban félelmek és aggodalmak jelenhetnek meg, mint például: Vajon képes vagyok-e örömet adni a másiknak? Hogyan lehet újra örömteli számomra is a szerelmeskedés, ha fájdalmaim vannak és aggódom?

Ilyenkor az őszinte, és nyílt kommunikáció különösen fontos. Szánjanak időt, és teremtsenek helyzetet arra, hogy nyugodt körülmények között beszélgetni tudjanak a kapcsolatukról, szexuális életükről. A meghallgatás és a megértés élménye csökkenti a teljesítménnyel kapcsolatos szorongást. Az érzések, aggodalmak, és kívánságok kölcsönös megosztása révén új utak nyílhatnak meg egymás felé a szexualitás terén is, és mindez növeli az intimitást, a másikra való odafigyelés mértékét.

Intimitás – a harmonikus kapcsolat nélkülözhetetlen alapanyaga

Nem lehet eléggé hangsúlyozni az intimitás fontosságát. Az őszinte beszélgetések, az érzések megosztása révén, ahogy jobban megnyílunk partnerünk felé, úgy fokozódik bennünk a gyengédség, a bizalom és a mély szeretet érzése. A megszokott, rutinos, és „célorientált” együttlétek helyett törekedjenek az egymásra való odafigyelésre! A simogatások, ölelések, csókok ugyanúgy fokozzák az intimitást, intenzívebbé teszik a szerelmeskedés élményét. Fontos, hogy bár a szexualitás hozzátartozik intimitáshoz, önmagában nem elég. A közösen együtt töltött idő, a közös tevékenységek, az oldott beszélgetések, az apró odafigyelések mind fokozzák az együttes élményt, és mélyítik a kapcsolatot.

A kielégítő és egészséges szexuális élet a krónikus fájdalom mellett is fenntartható, mindezért azonban erőfeszítéseket kell tenni a kapcsolatban lévő felek részéről. Ha kellő nyitottsággal rendelkeznek a berögzült szokások megváltozatására, ha törekednek az őszinte kommunikációra, és az egymásra való odafigyelésre, kapcsolatuknak talán egy új oldalát fedezhetik fel. Így a változásra való képesség élménye és az intimitás növelése – melynek része az örömteli szexualitás – igazán erős kapcsolati köteléket hozhat lére.

 

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ pszichológus munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: szex gerinc intimitás derékfájás derékfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr758133062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása