HTML

Lájkolj minket

5 tipp a gerinckímélő iskolatáska kiválasztásához

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.09.03. 07:39

Kék legyen vagy piros, mesefigurás vagy szuperhősös? Fontos kérdések egy iskolás életében. A szülők feladta viszont az, hogy a kiválasztott darab ne csak szép, de egészséges is legyen, hogy a gyerekek vidáman indulhassanak neki az új tanévnek. Összegyűjtöttük az 5 legfontosabb szempontot, amit figyelembe kell venniük az iskolatáska vásárlásakor.

iskolataska-iskolakezdes-budai-egeszsegkozpont.JPG

 1. Fontos, hogy a bepakolt táska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10 százalékát.

Ezért minél könnyebb anyagból készült a táska, annál jobb, hiszen a belepakolt könyvek súlya önmagában is elég. Jó, ha meg tudjuk beszélni az iskolával, hogy bizonyos könyveket (például amelyekből másnapra nem kell készülni) hadd hagyhassanak ott a gyerekek egy erre alkalmas szekrényben, esetleg a padban.

2. Az ideális táska a háton helyezkedik el, vagyis nem lóg a gyerek fenekére és nem szélesebb a gyermeknél.

Kaphatók már állítható hátrészű hátizsákok is, így a különböző testmagasságokra is pontosan be tudjuk állítani a táskát. A vállpánt hosszúságának beállításával érhetjük el, hogy az iskolatáska ne ütődjön minden lépéskor a deréknak, de  ne is szorítson, mert hiába a megfelelő fazon, ha nem illeszkedik jól a gyermek hátára.

3. Az ideális iskolatáskának két vállpántja van.

Manapság nagyon elterjedtek a válltáskák és az oldaltáskák, de ezeknél nem egyenletesen oszlik el a terhelés, csak az egyik vállra nehezedik minden súly. A merevített, párnázott hátrész és a széles vállpántok nem csak a tartást segítik, de kényelmesebbé is teszik a súly viselését. Előnyös, ha van derékpánt is a hátizsákon, ez is meggátolja táska deréknak ütődést lépéskor, és leveszi a vállakról a terhelést.

4. Húzható/gurulós iskolatáska helyett inkább a vállpántosat válasszuk.

Az utazó- és a húzós bevásárlótáskák mintájára már lehet kapni kerekekkel ellátott iskolatáskát, azonban inkább a hagyományos iskolatáskát javasoljuk. A csontokba ugyanis akkor épül be a kalcium, ha a gravitáció ellenében végzünk izommozgást. A teher cipelése pedig éppen ezt eredményezi. A jó iskolatáska cipeléséhez persze arra is szükség van, hogy a gyermek izomzata, csontozata megfelelően fejlett legyen. Ez már a szülőktől és az iskolai testnevelőktől függ.

5. Gyengébb izomzatú gyereknél hamarabb alakul ki rossz testtartás.

Gyengébb izomzatú, rossz testtartású gyerekeknél hátfájás is kialakulhat, ami figyelmükre, iskolai teljesítményükre is rányomja bélyegét. A szokássá, automatizmussá vált rossz testtartás pedig egyik okozója lehet a felnőttkori porckopásos gerincbetegségeknek. A helyes testtartás alapja a kellően erős és kellően nyújtható izomzat, mely a medencét és ezzel együtt a gerincet a leghasznosabb helyzetben tartja, de emellett nagy szerepet játszik a megfelelően kialakított talpú cipő is. Ezért a szünidő alatt nagyot nőtt gyermekeink lábbelijét is körültekintően válasszuk meg! Mivel a diákok egy asztal mögött ülve töltik hétköznapjaik java részét, ezért fontos, hogy otthonra is a gerinc szempontjából jól kialakított széket és a megfelelő íróasztalt vegyünk.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr2011670738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása