HTML

Lájkolj minket

Tények és tévhitek a hátfájásról 2.

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.05.27. 07:41

A gerincproblémák kezelése és gyógymódja igen összetett feladat. A gerincbetegségben szenvedők és a gerincproblémáktól rettegők orvosi szakvélemény hiányában hajlamosak mitizálni a jelenséget. Cikksorozatunk második részében megmutatjuk, milyen további tévhitek keringenek a gerincproblémák körül, és felfedjük a gerincbántalmakhoz kapcsolódó tényeket.

gerinces-fajdalom-lekuzdese.jpg

Tévhit: „A pihenés a gerincfájdalom és a gerincproblémák helyreállításának kulcsa.”

Tény: Az ágynyugalmat alapvetően azért írja elő az orvos, hogy enyhítse a porckorongokra és egyéb képletekre nehezedő nyomást, amely ingerli a fájdalomreceptorokat. A rövid tehermentesítés csökkentheti az akut gerincfájdalmat. Azonban a legtöbb esetben az egy-két napnál hosszabb pihenés már nem javítja a helyzetet,  sőt, a mozgáshiány következtében az izmok gyengülnek és ezáltal a helyzet akár rosszabbra is fordulhat.

 

Tévhit: „A meleg borogatás vagy a masszázs elmulasztja a gerincfájdalmat.”

Tény: Ezek az egyszerű házi gyógymódok csökkenthetik a gerinc illetve a váll körüli izmok fájdalmát, de ezek tartós csökkentéséhez megfelelő gyógytorna-gyakorlatok rendszeres végzésére van szükség.

 

Tévhit: „A krónikus fájdalom azt jelzi, hogy gerincműtétre van szükségem.”

Tény: A sikeres műtéti beavatkozás esélyét jelentősen csökkenti a krónikus gerincfájdalom. Amennyiben a betegség valóban csak sebészeti eljárással gyógyítható, általában jobb, ha a műtétet a fájdalom kialakulásának korai szakaszában végzik el.

ct2.jpg

Tévhit: „Mindenképp MRI-vizsgálat vagy más képalkotó vizsgálat szükséges a gerincproblémám diagnosztizálásához.”

Tény: A legtöbb gerincgyógyász képes felállítani a kórismét alapos orvosi és fizikai vizsgálat alapján. Csak bizonyos esetek teszik szükségessé az MRI-vizsgálatot vagy egyéb képalkotó vizsgálatok igénybevételét.  Az MRI-vel elsősorban a lágyrészek vizsgálhatók. Kiváló mindenféle lágyrész eltérés (ínszakadás, porckorongsérv, szöveti eltérések) valamint gyulladás kimutatására.


Tévhit: „Ha nem diagnosztizálható konkrét gerincprobléma, akkor a fájdalomnak lelki eredetűnek kell lennie.”

Tény: A gerincfájdalom hátterében állhat ismert baleset, ritkán fertőzés vagy daganat, de leggyakrabban a tartósan helytelen igénybevétel, ill.  a gerinc porckopásos betegsége okozza. Krónikus esetekben a lelki tényezőknek is szerepük van a fájdalomérzet alakulásában. Ezért a lelki tényezőket, például a stresszt, a depressziót és az álmatlanságot figyelembe kell venni a gerincfájdalom átfogó kezelési programjában.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: tények megelőzés prevenció hátfájás tévhitek gerincfájdalom gerincbetegség hátfájdalom gerincbántalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5512542001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2017.05.28. 22:41:36

hmmm....ha fiatal korba jelentkezik, akkor ne járj fittness-klubba, ha idős korban jelentkezik, akkor elkoptál...:)


süti beállítások módosítása